Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(ВІДПОВІДІ) по зварюванню плавленням.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

17. Зварювальні дроти та їх класифікація

Зварювальний дріт по групах і марках сталі класифікується на три групи:

Зварювальний дріт низьковуглецевий - 6 марок.

Зварювальний легований дріт - 30 марок.

Зварювальний високолегований дріт - 39 марок.

За призначенням розрізняють наступні види зварювального дроту: зварювальний наплавлювальний порошковий, сталевий зварювальний дріт для виготовлення електродів, сталевий зварювальний дріт для зварювання за допомогою зварювальних автоматів і напівавтоматів і зварювальний дріт з обмідненною поверхнею.

Зварювальний дріт виготовлений по ДСТУ 2246-70 і ТУ У 322-4-392-96. Є марки з поверхнею необмідненною, для сталі з низьким змістом вуглецю, і дріт з обмідненною поверхнею для конструкцій з низьколегованої і вуглецевої сталі. Обмідненна поверхня зварювального дроту призначена для досягнення максимальної якості зварювального шва і з'єднань, які витримують досить високі температурні та ударні навантаження, чинять опір розриву. Застосовується такий зварювальний дріт для конструкційної і суднобудівельної сталі, труб великого діаметру, а так само для судин і ємкостей, що знаходяться під високим питомим тиском. Діаметр зварювального необмідненного дроту від 0,8-6 мм, а обмідненного 0,8-1,6 мм.

На сьогоднішній день у зварці, в основному, використовують тільки зварювальний дріт обмідненний і необмідненний. На ринку України присутні також і китайські зварювальні дроти досить хорошої якості. Наприклад, зварювальний дріт під ТМ Бригадир. Ми також поставляемо ці зварювальні дроти.

Електродний сталевий дріт застосовують для ручної дугової зварки, для автоматичної зварки під флюсом і для зварки в середовищі вуглекислого газу. Застосування активних марганцевих флюсів при зварці допускає використання низковуглецевого електродного дроту. В окремих випадках знаходить застосування дріт легований кремнієм і марганцем, а також дріт з підвищеним вмістом марганцю. Значна щільність струму, що вживається при зварці під флюсом, обумовлює застосування дроту діаметром до 5 мм включно. Стандартом затверджений випуск зварювальних дротів 69 марок, які розрізняються за хімічним складом.

Зварювальний дріт виготовляють по ГОСТ 2246—70 і за спеціальними технічними умовами. По хімічному складу дріт розділяється на низковуглецевий, легований і високолегований. У умовне позначення дроту входить: діаметр, марка (починається з букв «Св» — зварювальний), індекс наявності шару (О) обміднення, номер Госту.

Дроти Св-08, Св-08А і Св-08АА виготовляють з киплячої сталі. Решту низковуглецевого зварювального дроту виготовляють з напівспокійної сталі. Для ручної зварки вуглецевих сталей електроди виготовляють з дроту марки Св-08, Св-08А. При ручній зварці високолегованих сталей застосовують дріт Св-08ХМ, Св-10Х5М, Св-08ХМФА і ін. Дріт Св-08 застосовують при зварці під флюсом більшості вуглецевих і деяких низьколегованих сталей. При підвищеному вмісті в сталі сірки або фосфору рекомендують дроти Св-08А і Св-08ГА. При зварці марганцевими флюсами, а також при зварці низьколегованих сталей підвищеної міцності можуть застосовуватися дроти Св-08ГА, Св-08ХМ, СВ-ЮГА, Св-12ГС і Св-12М.

Автоматичну і напівавтоматичну зварку в середовищі вуглекислого газу здійснюють дротами діаметром 0,5—2 мм і рідше діаметром 2,5—3 мм. Для газоелектричної зварки дроти мають високий вміст Мn (>1,7%) і підвищений вміст Si (0,7%). Дроти, леговані Ti, Al, Zr, можуть містити менше Si. Дроту, призначені для зварки сталей підвищеної міцності, можуть бути додатково леговані Mo (0,3—0,6%), а запобігання пористості швів забезпечується дотриманням відношення Mn/Si в межах 1,4 – 1,6. Для зварки в середовищі вуглекислого газу застосовують дроти Св-08ГС, Св-08Г2С, Св-10ХГ2СМА, Св-08ХГ2С, Св-08Г2СМ і ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]