Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
org _prac_men.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
249.34 Кб
Скачать

8. Назвіть і охарактеризуйте основні причини втрат часу в діяльності менеджера.

Причини втрат часу:

  • нечітка постановка цілі, неправильне визначення пріоритетів, у результаті чого люди не можуть правильно зорієнтуватись в ситуації, а тому беруть на себе або дуже багато, або дуже мало роботи, тонуть в дрібницях;

  • незадовільна організація планування, в результаті чого менеджер не справляється з розподілом часу на виконання тих чи інших справ, а то і просто не знає, як до них підійти;

  • слабка організаційна дисципліна підлеглих, яка призводить до багаторазової переробки однієї й тієї ж роботи; відсутність необхідної інформації для прийняття рішень, внаслідок чого їх доводиться постійно відкладати;

  • нерішучість керівника, невміння працювати з партнерами,підлеглими, відвідувачами, телефонними дзвінками, проводити збори і наради.

Дослідження свідчать, що 20-30% свого часу керівник витрачає на розгляд кореспонденції, проглядаючи за день до 100документів, із яких лише 30 дійсно необхідні. Йому доводиться ставити в рік до 20тис. підписів, витрачаючи на це близько 3 тижнів. Підраховано, що в діловому листуванні обсяг непотрібних даних доходить до 15-20%, а за всіма каналами із внутрішніх джерел даних надходить на 30%, а із зовнішніх — на 40% більше, ніж вимагається.

Значна частина робочого часу, сил і енергії менеджера витрачається на участь в засіданнях, нарадах, зборах або ж на їх проведення. Ці заходи можуть займати від 10 до 69% робочого часу менеджера. Звичайно вони відрізняються колом учасників (на нарадах присутні спеціалісти, відповідальні або зацікавлені особи, а на зборах -- весь персонал), кругом проблем, які обговорюються (на нарадах розглядаються поточні конкретні питання, а на зборах -- більш загальні, які накопичилися за певний період часу), метою (наради мають оперативний характер, на них встановлюються корективи з вдосконалення поточної діяльності, на зборах насамперед підводяться підсумки і визначаються плани на майбутнє).

9. Методи проведення нарад

Мозковий штурм –метод роботи групи, при якому початковою метою є знаходж. Нових альтернат.рішень у проблемній ситуації. Їх організаторам необхідно враховувати наступне: забороняється критика виступаючих у будь-якому вигляді; слово для виступу учасники одержують у послідовності, зворотній субординації (першим виступає учасник наради, що займає нижчу ступінь в управлінській ієрархії); учасники сидять поруч, а не навпроти один одного; стимулюється генерація ідей, навіть самих фантастичних. Цей метод проведення нарад застосовується, коли складається надзвичайна ситуація, і немає варіантів її рішення. Завдяки цьому методу створюється обстановка, у якій учасники наради не бояться висловлювати самі дикі, фантастичні ідеї. Методи роботи групи: класичний - початковою метою є знаходження нових альтернативних рішень у проблемній ситуації; анонімний –рекомендації і пропозиції збираються до наради; «а також» - будь-яка ідея, яка висловлюється обговорюється групою перед тим, як її висунути; техніка взаємного співробітництва –почергова зміна групової та індивідуальної роботи.

Метод “Колективного блокноту поєднує індивідуальне незалежне висування ідей з колективною її оцінкою. При цьому кожний учасник групи отримує блокнот, у якому викладена сутність вирішуваної проблеми. Впродовж певного періоду часу (2 тижні) кожний учасник групи записує до блокноту власні ідеї щодо вирішення даної проблеми. Потім блокноти збирає керівник групи для узагальнення та систематизації інформації. Реалізація методу завершується творчою дискусією всієї групи та обговоренням систематизованого матеріалу.

Конференція ідей – до конференції залучають керівників чи працівників, які постійно мають справу з цією проблемою та новачків. Відрізняється від «мозкового штурму» тим, що допускає доброзичливу критику у формі реплік або коментарів. Вважається, що така критика може підвищити цінність ідей, що висуваються. Всі висунуті ідеї фіксуються в протоколі анонімно. Не рекомендується залучати до “конференції ідей” осіб, які скептично налаштовані щодо можливостей втрішення даної проблеми.

Техніка взаємного співробітництва – полягає в почерговій зміні індивід.та групової роботи.

  • Конференція ідей – можуть даватися зауваження, коментарі, критика:

  • конференція ідей Гільде – до конфер.ідей залучають керівників та рядових працівників, які постійно мають справу з цією пробл.,а також тих, хто тільки починає свою д-ть.

  • Синектика

  • М-д мозкового запису

  • Ідея делфі

  • Метод колективного блокноту

  • М-д фокальних об’єктів

  • М-д контрольних питань

  • М-д гірлянд випадковості і асоціації

В управлінській практиці використовуються різноманітні методи творчого пошуку альтернативних варіантів, які умовно поділяють на три групи:

  • методи індивідуального творчого пошуку (аналогії, інверсії, ідеалізації);

  • методи колективного творчого пошуку (“мозковий штурм”, конференція ідей, метод колективного блокноту);

  • методи активізації творчого пошуку (метод контрольних запитань, метод фокальних об'єктів, метод морфологічного аналізу).

Метод аналогії передбачає використання схожого відомого рішення, «підказаного», наприклад, технічною, економічною або художньою літературою, яке виникло як результат спостереження за явищами природи тощо.

Метод інверсії - специфічний метод, що передбачає такі підходи до пошуку варіантів: перевернути звичайне рішення «догори ногами»; вивернути на виворот; поміняти місцями тощо.

Метод ідеалізації базується на пошуку альтернативи шляхом ініціювання уявлення про ідеальне вирішення проблеми, яке може наштовхнути на нові варіанти дій.

Порівняно з індивідуальними колективні методи є більш ефек­тивними.

Метод «мозкового штурму» зводиться до творчої співпраці певної групи спеціалістів заради вирішення проблеми шляхом, наприклад, проведення дискусії. Аби “мозковий штурм” не перетворився на звичайну нараду слід дотримуватись певних правил:

  • не дозволяється критицизм і негативні коментарі щодо висловлю­вань учасників;

  • ідеї та пропозиції, що висуваються, не засуджуються;

  • заохочується вільне творче мислення;

  • забезпечується висування якомога більшої кількості ідей;

  • заохочується комбінування ідей, розвиток однієї ідеї на закладі інших тощо.

Метод контрольних запитань. Його сутність полягає у стимулюванні пошуку ідей за допомогою універсальних запитань. На практиці часто використовується перелік універсальних запитань, складений Алексом Осборном:

  • яке нове застосування об’єкту можна запропонувати?

  • які модифікації об’єкту можливі, якщо його обертати, скручувати, змінювати функції, колір, форму тощо?

  • що можна на об’єкті збільшити (зменшити): розміри, міцність, кількість елементів тощо?

  • що можна на об’єкті замінити і т.д.?

Метод фокальних об’єктів полягає у перенесенні ознак випадково вибраних об’єктів на об’єкт, що удосконалюється. Внаслідок цього можливо отримати нові, оригінальні варіанти вирішення проблеми удосконалення даного об’єкта. Метод фокальних об’єктів реалізується у такій послідовності:

а) вибирається фокальний об’єкт та встановлюється мета його удосконалення;

б) навмання вибирається декілька випадкових об’єктів;

в) складаються списки ознак випадкових об’єктів;

г) ознаки випадкових об’єктів приєднуються до фокального об’єкту;

д) отримані сполучення розвиваються шляхом вільних асоціацій;

ж) отримані варіанти оцінюються та відбираються раціональні рішення.

Метод морфологічного аналізу грунтується на застосуванні комбінаторики, тобто на системному дослідженні всіх теоретично можливих варіантів, які випливають із закономірностей побудови (морфології) об'єкта, що аналізується. Синтез охоплює як відомі, так і нові, незвичайні варіанти. Шляхом комбінування варіантів можна отри­мати рішення, декілька з яких може мати практичний інтерес.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]