Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
org _prac_men.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
249.34 Кб
Скачать

13. Назвіть та охарактеризуйте фактори непродуктивних витрат часу

На основі проведених досліджень був складений наступний перелік факторів непродуктивних витрат часу: перерви в роботі в результаті телефонних дзвоників; випадкові відвідувачі; наради (заплановані і непередбачені); кризові ситуації; відсутність цілей, пріоритетів і граничних термінів виконання; накопичення справ і особиста дезорганізація; неефективне делегування прав і повноважень, рутинна робота, зайва деталізація питань; спроба братися відразу за всі і нереальні тимчасові оцінки; відсутність достовірної інформації, “плутані” інструкції; невідповідна, неточна і застаріла інформація; нерішучість і відтягування прийняття рішень; нечітке представлення про сфери відповідальності і повноваження; нездатність сказати " ні”; невміння доводити задачі до кінця; відсутність самодисципліни.

14. Сутність наукової організації праці. Висвітліть основні принципи ноп

НОП передбачає систематичне впровадження досягнень науки та передового досвіду, що дозволяє найкраще поєднувати людей та техніку у виробничому процесі, забезпечити найбільш ефективне використання всіх видів ресурсів та безперервне підвищення продуктивності праці.

Впровадження НОП доцільне для вирішення таких груп задач:

- економічні - підвищення ПП, ефективне використання ресурсів, скорочення або повна ліквідація втрат робочого часу, підвищення рівня нормування праці;

- соціальні - всебічний розвиток людини в процесі праці, розвиток творчої ініціативи, підвищення освітнього рівня і кваліфікації персоналу;

- психофізіологічні - полегшення праці людини, підвищення змістовності та привабливості праці, забезпечення умов для збереження здоров’я в процесі праці людини.

В основі наукової організації управлінської праці полягають принципи:

Комплексності - наукова організація управлінської праці розвивається не за 1 напрямком, а за їх сукупністю; стосується не одного працівника, а усього управлінського колективу. Проблема організації управлінської праці повинна вирішуватися всебічно з урахуванням усіх аспектів управлінської діяльності.

Масовість – передбачає залучення широкого активу працівників і громадських орган-й щодо розробки і впровадження НОП.

Плановість – заходи щодо НОП повинні бути розроблені і впроваджені на підставі плану.

Науковість – всі заходи мають мати наукові обґрунтування.

Системності - взаємне узгодження усіх напрямків розглядання об’єкту, а також усунення протиріч між ними. В результаті створюється система організації праці, у рамках якої усі її складові частини взаємно узгоджені і діють в інтересах ефективного функціонування усієї системи.

Регламентація - встановлення і дотримання певних правил, положень, інструкцій, нормативів та інших нормативних документів, заснованих на об’єктивних закономірностях розвитку системи управління. При цьому виділяється коло питань, що підлягають жорсткій регламентації, і питання, для яких потрібні лише рекомендації.

Спеціалізація - закріплення за кожним підрозділом певних функцій, робіт і операцій з покладанням на них повної відповідальності за кінцеві результати їх діяльності в процесі управління. При цьому слід мати на увазі, що існують границі спеціалізації, які не можна переступати, щоб не стримувати творче зростання працівників, не впливати негативно на змістовність їхньої праці.

Трудовий колектив повинен працювати в умовах стабільності його складу, функцій і задач, що ним вирішуються. Це не виключає динаміки у розвитку колективу. Важливо, щоб зміна змісту і складу задач була обумовлена об’єктивно необхідними потребами і відбувалася на науковій основі.

Цілеспрямована творчість - досягнення 2 взаємозалежних цілей: забезпечення творчого підходу при проектуванні і впровадженні передових прийомів праці і максимальне використання творчого потенціалу управлінських працівників у їхній повсякденній діяльності.

Кожен з розглянутих принципів має самостійне значення. Разом з тим вони доповнюють один одного, розкриваючи різні засоби загального підходу до організації управлінської праці.

З ЗОШИТА [[[[ НОП передбачає систематичне впровадження досягнень науки та передового досвіду, що дозволяє найкраще поєднувати людей та техніку в виробничому процесі, забезпечує най ефект.викор.всіх видів ресурсів та безперервне підвищення продуктивності праці.

В основі НОП лежать наступні принципи:

Комплексність – заходи щодо НОП повинні впров.за всіма напрямками д-ті п-ва

Масовість –передбачає залучення широкого активу працівників і гром.організацій щодо впровадження і розробки НОП

Плановість – заходи щодо НОП повинні бути розроблені і впроваджені згідно плану.

Науковість всі заходи НОП повинні мати наукове обґрунтування

Нормативність НОП повинна враховувати та викор. міжгалузеві та галузеві нормативи

Ефективність – забезпечення макс.віддачі при мін.затратах

Загальна охопленість – заходи повинні охоплювати всі структурні підрозділи та всі категорії працівників.

Конкретність – заходи повинні реаліз.у визначений час і бути конкр.відповідаль і працівники

Зацікавленість – всі працівники повинні бути зацікавлені в впров. НОП ]]]]]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]