Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
політек.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
354.3 Кб
Скачать

41. Позичковий капітал та позичковий процент.

Позичковий капітал - це відособлена частина промислового капіталу. Це капітал який приносить проценти.

Джерелами позичкового капіталу є:

тимчасово вільні грошові кошти у формі амортизаційних відрахувань;

тимчасово вільний оборотний капітал в зв'язку з неспівпадінням часу реалізації товарів з часом придбання нових партій сировини, палива, матеріалів;

нагромаджувана капіталістами, але ще не використана для розширення виробництва додаткова вартість;

тимчасово вільний грошовий капітал, призначений для виплати заробітної плати робітникам;

грошові доходи і заощадження населення;

вільні грошові кошти держави, страхових компаній тощо.

Отже, середній прибуток розпадається на дві частини: процентну тобто ту частину прибутку, яку функціонуючий капіталіст передає власникові позичкового капіталу, і підприємницький доход - тобто частину прибутку, яку привласнює функціонуючий капіталіст.

Джерелом проценту є додаткова вартість.

Процент - це частина, одна із форм додаткової вартості.

Норма проценту визначається відношенням річного доходу позичкового капіталу до величини позичкового капіталу.

42. Суспільне відтворення.Сутність та види.Просте та розширене.

Економіка як народногосподарський комплекс існує не стільки у формі суми цінностей, скільки у вигляді процесу взаємодій та взаємозв'язків різних господарюючих суб'єктів, починаючи від домашніх господарств та малих підприємств і закінчуючи гігантськими корпораціями.

Безперервний процес взаємодії господарюючих суб'єктів проходить на стадіях (або в фазах) виробництва, розподілу обміну та споживання матеріальних благ. Життєдіяльність суспільства передбачає постійний процес споживання матеріальних благ, що вимагає безперервності процесу виробництва. Слід мати на увазі, що дане протиставляння процесів виробництва і споживання є досить умовним, оскільки сам процес виробництва є, по суті, споживанням вироблених раніше матеріальних благ (засобів виробництва). Отже, постійне повторення процесу виробництва називається відтворенням.Види економічного відтворення. Розрізняють просте і розширене відтворення економічної системи.

Просте відтворення — це відновлення процесу суспільного виробництва з року в рік у незмінних масштабах. Просте відтворення передбачає, що прибуток та інші доходи не використовуються на заощадження та інвестиції, тобто на розширення виробництва товарів і послуг, а повністю споживаються домогосподарствами. Просте суспільне відтворення було типовим для докапіталістичних економічних формацій, для так званої традиційної економіки. У докапіталістичному суспільстві розширене відтворення здійснювалося лише в окремі періоди тривалого історичного процесу. У ці періоди процес виробництва відновлювався на традиційній технічній основі і в майже незмінних масштабах.

Розширене відтворення економіки — це відтворення суспільного виробництва в зростаючих розмірах. У цьому разі частина прибутку та інших доходів підприємств і домогосподарств нагромаджується та інвестується у виробництво з метою розширення його межі виробничих можливостей.