Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
політек.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
354.3 Кб
Скачать

28. Ринкові відносини, їх суб’єкти, об’єкти. Види ринку та його функції.

В цілому ринок як економічну категорію визначають:

- як сукупність економічних відносин, що виникають між суб'єктами економіки з приводу обміну результатами виробництва, товарного і грошового обігу та розподілу умов виробництва (виробничих факторів);

- як сферу економічних інтересів (потреб) суб'єктів економіки, де відбувається їх зіткнення і взаємодія;

- як форму об'єктивного і само регульованого функціонування товарного виробництва.

Суб'єктами ринкових економічних відносин є ті, хто є їх носієм, тобто хто продає та купує: практично кожна фізична особа, що не обмежена законом у правоздатності та дієздатності; групи громадян; трудові колективи; юридичні особи всіх форм власності, держава. Об'єктами ринкових відносин є те, щодо чого вони існують: насамперед, це товари та послуги (предмети споживання та засоби виробництва), капітал, праця, земля та інша нерухомість, цінні папери, інтелектуальні досягнення (ідеї, відкриття тощо), інформація (в т. ч. реклама). Тобто об'єктами ринкових відносин є все те, що продається і купується.

Види ринків: Ринок предметів споживання і послуг. Ринок засобів виробництва. Фінансовий ринок. Ринок капіталів. Кредитний ринок. Ринок цінних паперів. Валютний ринок. Ринок праці. Ринок інформації. До основних функцiй слід віднести: регулюючу, стимулюючу, економічного відбору, iнтегруючу. Регулююча функція забезпечує постійність зв'язків між різними галузями виробництва. Стимулююча функція полягає в тому, що на ринку виграє той, хто найбільш раціонально використовує фактори виробництв для одержання найкращих кінцевих результатів, застосовуючи найновіші досягнення науки, техніки, організації праці та управління. Функція економічного відбору полягає в тому, що завдяки конкуренції суспільне виробництво звільняється від економічно слабких, нежиттєздатних підприємств. Ринок також "зшиває" економіку в єдине ціле.У цьому проявляється інтегруюча функція ринку.

29. Попит і пропозиція. Ринкова рівновага. Ринкова ціна: механізм формування і функції.

Попит — це запит фактичного або потенційного покупця, споживача на придбання товару за наявних у нього коштів, що призначені для цієї покупки. Пропозиція характеризує можливість і бажання продавця (виробника) пропонувати свої товари для реалізації її на ринку за певними цінами. Ринкова ціна встановлюється безпосередньо на ринку під впливом співвідношення попиту і пропозиції.

30. Конкуренція та її сутність. Функції та форми конкуренції.

Конкуренція — економічний процес взаємодії і боротьби товаровиробників за найвигідніші умови виробництва і збуту товарів, за отримання найбільших прибутків. Водночас — механізм стихійного регулювання виробництва в умовах вільних ринкових відносин.

Змагання підприємців, коли їхні самостійні дії обмежують можливості кожного з них впливати на загальні умови реалізації товарів на ринку і стимулюють виробництво тих товарів, яких потребує споживач.

Позитивні сторони конкуренції:

конкуренція є важливою рушійною силою розвитку економічної системи; конкуренція сприяє науково-технічному прогресу суспільства; конкуренція змушує знижувати витрати виробництва шляхом економії ресурсів, зростання продуктивності праці; конкуренція змушує покращувати якість продукції, її асортимент, обслуговування споживачів; конкуренція змушує знижувати та вирівнювати ціни; конкуренція стимулює перелив капіталів між галузями; внаслідок конкуренції відбувається дія закону вартості, закону попиту і пропозиції, інтенсифікація дії закону зростання продуктивності праці.

Негативні риси конкуренції:

конкуренція посилює процес концентрації виробництва, який у свою чергу, призводить на певному етапі до виникнення монополій; випускають надмірну кількість товарів, що призводить до криз перевиробництва; конкуренція посилює боротьбу між капіталістами за скорочення витрат виробництва шляхом зниження заробітної плати;

зростає інтенсивність праці, що сприяє зростанню армії безробітних;

використання нечесних методів конкуренції великими компаніями призводить до придушення малих та середніх підприємств, їх масового банкрутства;

міжнародна конкуренція, що з боку транснаціональних корпорацій ведеться нецивілізованими методами (шляхом підкупу тощо) придушує національних товаровиробників у інших країнах.