Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна Шматко.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.82 Mб
Скачать

2.4.Оцінка ефективності використання інформаційних технологій ТзОв „Бюро „Март”

Технологічні нововведення, особливо сучасні форми автоматизації та інформаційних технологій, справляють найістотніший вплив на рівень і динаміку ефективності виробництва продукції (надання послуг). За принципом ланцюгової реакції вони спричиняють суттєві (нерідко докорінні) зміни в технічному рівні та продуктивності технологічного устаткування, методах і формах організації трудових процесів, підготовці та кваліфікації кадрів тощо.

Економічна ефективність — це вид ефективності, що характеризує результативність діяльності економічних систем (підприємств, територій, суб’єктів господарювання).

Відповідно визначається і економічна ефективність використання інформаційних технологій, за допомогою яких робиться вагомий внесок у діяльність та організацію роботи підприємств.

Як вже було зазначено, комп’ютери та інформаційні технології в цілому спрощують та удосконалюють діяльність організації. ТзОВ „Бюро „Март” nfrj; використовує новітні технології у своїй діяльності. На підприємстві комп’ютеризовані всі відділи, що забезпечує ефективність процесу господарювання.

Вигоди від впровадження інформаційних технологій реальні. У загальному випадку до первинних вигод відносяться: інформованість керівництва; зниження витрат праці на облік; зменшення втрат від помилок обліку; підвищення точності і оперативності поточних управлінських процедур. До вторинних - підвищення керованості, збереження позицій на ринку, конкурентоспроможність; поліпшення взаємодії з партнерами. Складність полягає в економічному вимірі цих вигод.

Оскільки кількісно оцінити економічний ефект від впровадження інформаційних технологій часто неможливо, тому П.Страссманн ефективність їх впровадження запропонував розглядати з точки зору їх впливу на такі основні фінансові складові, як об’єм продажів, обсяг оборотних коштів, собівартість виробів, частка ринку. Зміна цих складових представляється як результат модернізації структури управління виробництвом. П.Страссманн ввів поняття „Віддача від менеджменту”. Те визначення, яке він дає цьому поняттю, ріднить його з поняттям інтелектуального капіталу (чи нематеріальних активів), що розраховується як різниця між акціонерною вартістю компанії і вартістю її чистих активів. П.Страссманн вважає, що таким чином введений показник віддачі від менеджменту відбиває ефективність використання інформації на підприємстві. Проте це поняття набагато ширше, ніж ефект використання інформаційних технологій.

Оскільки предметом дослідження є методи оцінки ефективності саме інформаційних технологій, то в цій області як загальний метод можна назвати, мабуть, тільки модель СВВ - сукупної вартості володіння (у англомовній літературі TCO - Total Cost of Ownership). Ця модель призначена для оцінки порівняльної ефективності, оскільки грунтується на наступній передумові: впровадження інформаційних технологій характеризуються однаковим результатом, тому для вибору ефективніших з них досить порівняти витрати, пов’язані з їх впровадженням і обслуговуванням. Таким чином, відпадає необхідність рішення найбільш складної задачі - визначення вигод, що отримуються від інформаційних технологій. Проте область практичного використання методу істотно звужується внаслідок прийнятого припущення про тотожність вихідних параметрів порівнюваних проектів.

Під сукупною вартістю володіння розуміють „повністю враховані щорічні витрати підприємства (а не тільки його IT-відділу), пов’язані з придбанням і, що особливо важливо, використанням інформаційних технологій в бізнесі” [17]. Мається на увазі облік не лише прямих, але і прихованих, непрямих витрат, наприклад втрат від простоїв користувачів.

Облік витрат на впровадження і експлуатацію інформаційних технологій здатний не лише виявити ефективніший їх варіант при порівнянні систем з аналогічними результатами, але і оцінити економічну ефективність в загальному випадку, оскільки ця оцінка є зіставленням отримуваних вигод із понесеними витратами.

Інвестиції в ІТ на ТзОВ „Бюро „Март” дозволили сформувати наступні конкурентоздатні якості компанії:

  • Скорочення термінів поставок продукції замовникам та матеріалів на підприємство;

  • Гнучкість планування виробництва продукції за рахунок автоматизації управління матеріальними потоками;

  • Автоматизація відносин з клієнтами.

Без комп’ютерних технологій різноманітні квитанції, виписки, накладні, які стосуються діяльності підприємства, заповнялися вручну і займали багато часу, робилось більше помилок, і при необхідності документ потрібно було перероблювати.

Набір тексту, що становить основу будь-якої друкованої продукції, - перша технологічна операція у ТзОВ „Бюро „Март”. У період традиційної – „гарячої” технології процес набору здійснювався в друкарні на спеціальних машинах - линотипах. Текст набирався у вигляді металевих рядків. Будь-яке внесене виправлення вимагало перебору рядка і відливу нового. Якщо правка була значною (наприклад, потрібно було вставити пропущене слово, а то й не одне, внести авторську правку), доводилося перебирати заново кілька рядків, нерідко до кінця абзацу. Досить трудомістким, як було зазначено вище, був процес внесення правки і при фотонаборі.

При комп’ютерній технології набір тексту став настільки простим, що часто його називають навіть не набором, а „набиванням” тексту: все залежить тільки від швидкості роботи комп'ютера та оператора. Правка тексту не представляє складності, оскільки вона не пов’язана з перенабором його окремих частин. Виправлення, додавання, скорочення можна здійснювати на стадії набору легко і вільно. Надійним помічником є спеціальні комп’ютерні програми перевірки орфографії, хоча поки не виключають повністю коректуру, але значно полегшують роботу коректорів.

Особливо важливе використання сучасних інформаційних технологій маркетинговим відділом, так як для успішної діяльності та функціонування підприємства потрібно постійно відслідковувати стан ринку, наявність конкурентів та їхні нововведення, смаки і уподобання споживачів. За допомогою новітніх інформаційних технологій та мережі Інтернет можна оцінити свої позиції на ринку, попит на продукцію та в загальному можливості і перспективи розвитку підприємства.

Важливе значення мають інформаційні технології і для забезпечення безпеки підприємства, оскільки в його приміщення розміщені відеокамери та пожежна та інші види сигналізаці, за допомогою яких передбачаються чи запобігаються форс-мажорні обставини, що відіграє важливу роль у роботі підприємства.

Розрахуємо економічну ефективність впровадження інформаційних технологій на підприємстві у кількісному виразі.

До впровадження ІТ на ТзОВ „Бюро „Март” по відділу бухгалтерії було передбачено 5 робочих місць із середньою заробітною платою 1700,00 грн. Всі фінансові розрахунки та звітність велись та зберігались на папері. З впровадженням інформаційних технологій відділ вдалось скоротити до 3-х співробітників. Оскільки значна частина роботи автоматизувалась, потреба в надмірному штаті працівників відпала. Виразити економічну ефективність від впровадження ІТ можна наступною формулою:

Ефбухг.=z*m*p, де (2.1)

Ефбухг. – економічна ефективність;

z – заробітна плата співробітника;

m – кількість місяців в році;

p – кількість співробітників.

Підставивши відповідні чисельні показники отримаємо:

1700,00*12*2=40800,00 грн.

Ефективність роботи відділу реалізації послуг після впровадження ІТ також зросла. Без використання комп’ютерної техніки на обробку замовлення витрачалось в середньому 30 хвилин. Після запровадження ІТ час обробки замовлення скоротився до 6 хвилин. Виконавши нескладні розрахунки 30/6=5, отримаємо значення підвищення ефективності роботи менеджерів у 5 разів.

Отже використання інформаційних технологій не лише прискорює роботу та автоматизує рутинні операції, а й дозволяє зменшити витрати підприємства як на оплату праці, так і на вдосконалення бізнес-процесів.