Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна Шматко.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.82 Mб
Скачать

3.4. Використання ір–телефонії як нового засобу комунікації ТзОв „Бюро „Март”

Класична телефонія з її традиційними телефонними послугами POTS (Plain Old Telephone Service), що досить добре показала себе за свою більш ніж столітню історію, поступово відходить на задній план.

Ще у 1996 р. у США трафік передачі даних уперше перевищив мовний (рис. 3.6) і продовжує демонструвати завидні темпи зростання (до 30% на рік у порівнянні з 3% на рік для телефонії). Те ж саме відбулося у Європі у 1999 році. Все це слугувало поштовхом до початку нової ери у телекомунікаціях - ери інтегрованих рішень і конвергенції всіх видів зв’язку. Протокол IP одержав світове визнання й, певною мірою, став „де-факто” стандартом для передачі мульти медійної інформації.

Рис. 3.6. Зростання Інтернет-трафіка і послуг телефонного зв’язку

Якщо додати сюди феномен мережі Інтернет, де, за найскромнішими підрахунками зростання чисельності користувачів становить 5% на місяць, то стане зовсім ясно, що всі ці події безпосереднім чином спричиняють корінну зміну підходів до побудови інформаційних мереж. Мова й дані міняються місцями. Традиційні мережі передачі даних базувалися на магістралях з комутацією каналів, призначених для телефонного зв’язку. При новому підході - все навпаки: телефонія буде надбудовуватися над інфраструктурою мережі передавання даних.

Зсув центра ваги у сферу передавання даних порушив питання про пошук зручного способу вбудовування мови у мультимедійний цифровий потік. Причина популярності IP саме й полягає в його сприйнятливості до вимог з боку не тільки послуг передавання даних, але й додатків реального часу. Прикладом може служити успішно реалізована технологія передавання мовної інформації з мереж з маршрутизацією пакетів IP-Voice over IP (Vol) або IP-телефонія.

Але поняття Voice over IP має на увазі не тільки й не стільки використання мережі Інтернет як середовища передачі мови, скільки сам протокол IP і технології, що забезпечують надійне і високоякісне передавання мовної інформації в мережах пакетної комутації.

Тут же представляється корисним продовжити кількісні оцінки й спробувати уявити собі короткостроковий і довгостроковий прогнози розвитку телекомунікаційних послуг.

Короткостроковий прогноз пов’язують зі згаданими вище аспектами конвергенції мереж і послуг зв’язку. Спираючись на вище сказане, підприємству варто надати увагу IP-телефонії.

IP-телефонія - це технологія передавання голосу через мережу Інтернет.

Основна перевага IP телефонії - у кілька разів менша вартість зв’язку.

Послуги IP-телефонії - це можливість робити внутрішні, міжміські й міжнародні дзвінки в будь-який час з будь-якого комп’ютера або телефону, підключеного до Інтернет.

Для того, що б скористатися послугами IP телефонії, досить мати:

  • rомп’ютер з виходом в Інтернет;

  • програму IP-телефон (можна скачати після реєстрації);

  • мікрофон і навушники.

Чотири переваги IP-телефонії:

  1. Використання IP-телефонії дозволяє досягти значної економії на послугах міжнародного й міжміського зв’язку через низькі тарифи, а також вести безкоштовні розмови всередині мережі. При цьому якість зв’язку буде порівнянною зі звичайним телефонним зв’язком. Сучасне устаткування шлюзу IP-телефонії та виділених IP-каналів дозволяють забезпечити клієнтам високу якість і надійність зв’язку. Не потрібно купувати й використовувати лінії міських АТС.

  2. Використання IP-телефонії захищає від телефонних піратів, які можуть підключитися до телефону і телефонувати за ваш рахунок. Використовуючи сервер IP-телефонії для доступу й індивідуальний секретний код, ви оплачуєте тільки власні розмови. Можна дзвонити звідусіль, де є підключення до мережі Інтернет, з будинку, офісу, від сусідів і не піклуватися про рахунки за розмови та їх оплату.

  3. Тарифікація ведеться посекундно з початку розмови. Повна розшифровка всіх дзвінків. Контроль над витрачанням коштів на переговори. У будь-який момент можливо довідатися залишок коштів на рахунку.

  4. Глобальний роумінг. IP-телефонія дозволяє дуже просто і з мінімальними витратами скористатися послугами зв’язку в будь-якій точці світу, де є Інтернет. Рішення, побудоване на технологіях IP-телефонії, на порядок дешевше від традиційного і має набагато більшу гнучкість.

Порив в Інтернет-телефонії - а потім й у відеотелефонії - відбувся з появою у 2003 році безкоштовної програми Skype (www.skype.com) (рис. 3.7 3.8. Вона дозволяє розмовляти із співрозмовниками, що сидять біля своїх комп’ютерів у різних частинах світу.

Можна „телефонувати” з комп’ютера на звичайні телефонні номери.

Правда, якщо розмови „комп’ютер-комп’ютер” оплачуються як за звичайне підключення до Інтернету, то за розмову із „звичайним” телефонним номером доводиться платити. Але - незрівнянно менше, ніж за розмову по традиційних телефонних лініях.

Рис. 3.7. Створення нового користувача у Skype

Рис.3.8. Привітання нового користувача у Skype та інтерфейс програми

Рис.3.9. Пошук користувача у Skype

Рис.3.10. Дзвінок в Сполучені Штати Америки на стаціонарний телефон через Skype

Чим далі один від одного перебувають люди, що бажають поговорити, тим відносно дешевшою виявляється ціна розмови у порівнянні з вартістю телефонної. На ринку з’явилися спеціальні Skype-телефони, різного роду гарнітури, у тому числі й бездротові, але для спілкування це не обов’язково. У будь-якому комп’ютерному магазині можна купити звичайний комп’ютерний мікрофон (від 20-30 гривень) і якість спілкування від цього не постраждає.

У продажу є спеціальні коробочки за ціною до 200 грн., до яких з одного боку ви підключаєте будь-який звичайний телефонний апарат, з іншого боку – комп’ютер. І телефон стає універсальним! Більше того, частина таких коробочок має додаткові можливості. Наприклад, переадресацію. Це означає, що, якщо ваш комп’ютер включений і Skype на ньому завантажений, ви можете подзвонити собі додому з будь-якого місця (чи зі стаціонарного телефону, чи з мобільного) і набрати свій номер Skype (за невелику суму ви одержуєте стандартний телефонний номер, на який через Skype вам може подзвонити хто завгодно). Коли вас немає вдома, Skype-дзвінок може бути переадресований на ваш робочий або мобільний телефон.

За допомогою Skype ТзОВ „Бюро „Март” може підтримувати зв’язок між своїми підрозділами, як в одному приміщенні, так і між двома, що по ву.Коперніка та Соборній, а також з будь-яким абонентом земної кулі.