Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна Шматко.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.82 Mб
Скачать

Розділ 3. Підвищення ефективності використання інформаційних технологій ТзОв „бюро „март”

3.1.Розробка плану підвищення ефективності управління за допомогою іт на ТзОв „Бюро „Март”

Забезпечення ефективності діяльності потребує розробки чітко окресленої стратегії, яка має включати визначення основних напрямів науково-технічної і виробничої діяльності підприємства у сферах розробки і впровадження нової продукції, вдосконалення і модифікації існуючої, зняття з виробництва застарілої продукції, залучення у виробничу діяльність нових ресурсів та нових технологій, освоєння нових методів організації виробництва і праці тощо. Види планів різняться за цілями, предметами, рівнями, змістом і періодами планування. За цільовою орієнтацією розрізняють стратегічне й оперативне планування. Стратегічне планування як елемент стратегічного управління підприємством полягає у визначенні місії організації на кожній стадії її життєвого циклу, формуванні системи цілей діяльності і стратегії поводження на ринках. При цьому проводяться глибокі маркетингові дослідження, масштабні прогнозні розробки, оцінювання сильних і слабких сторін організації, ризиків і чинників успіху. Стратегічне планування, як правило, орієнтоване на п’ять і більше років. Воно спрямоване на створення нового потенціалу успішної діяльності підприємства.

Оперативне планування має на меті пошук і узгодження найефективніших шляхів і засобів реалізації прийнятої стратегії розвитку підприємства. Серед завдань оперативного планування — реалізація потенціалу організації у формі досягнутого прибутку, обсягів реалізації й ін. Обсяг планової роботи на підприємстві характеризує предметна ознака. Відповідно до поділу праці за предметною ознакою на підприємстві в окремі види планів виокремлюють планування НДДКР, виробництва, збуту, матеріально-технічного постачання, інформаційного забезпечення, фінансів, персоналу й інших предметних сфер діяльності підприємства.

Розглянемо метод побудови дерева цілей як один із видів планування. Під деревом цілей розуміють ієрархічну деревоподібну структуру, яка отримується поділом загальної цілі на підцілі, а їх, у свою чергу, — на детальніші складові — нові підцілі, функції тощо. Якщо всі ці елементи зобразити графічно, то одержимо „дерево цілей”, повернуте „кроною” донизу. При цьому головну ціль розміщують на найвищому рівні.

Перевагою цього методу є те, що він уможливлює поділ складного завдання, яке важко формалізувати, на сукупність простіших завдань, для розв’язання яких існують перевірені прийоми і методи. Послідовний поділ розв’язуваної проблеми на її частини — підпроблеми — є важливим етапом системного аналізу проблем. Поділ продовжують доти, доки не отримають прості, звичні, очевидні завдання, які можна розв’язати відомими методами.

Метод побудови дерева цілей являє собою один із найрозповсюдженіших та найефективніших способів аналізу слабо структурованих завдань, що стоять перед економічними об’єктами. Він допомагає знаходити найкращі шляхи та засоби вирішення існуючих проблем. Деревоподібні ієрархічні структури використовуються і при дослідженні та удосконаленні організаційних структур.

Отже, в загальному можна зробити висновок, що за допомогою методу „Дерева цілей” можна визначити результати в аналізі діяльності підприємства. Тобто, визначається мета підприємства та можливість поетапно розписати всі кроки для її досягнення. Використаємо „Дерево цілей” для планування підвищення ефективності управління ТзОВ „Бюро „Март”.

Отже нам необхідно, використовуючи сучасні інформаційні технології, реалізувати наступні заходи: збільшити обсяги реалізації, збільшити частку автоматизації процесу виготовлення поліграфічної продукції, включаючи новий вид рекламної продукції, зменшити її собівартість продукції та удосконалити систему управління підприємством загалом. Виконання кожної з поставлених задач потребує їх більшої деталізації та розбиття на простіші підзадачі, тобто:

  • Вдосконалення каналів збуту через запровадження активної Інтернет-реклами, запровадження можливості замовлення продукції через Web-сайт підприємства тощо, що дозволить ефективніше використовувати виробничі потужності;

  • Зменшення собівартості продукції через виготовлення кінцевого поліграфічного друкарського продукту — виготовлення з негативів або діапозитивів комплекту друкарських форм, необхідних для розмноження інформації; а в майбутньому і його тиражування; виконання брошурувальних або брошурувально-палітурних робіт, оздоблювальних процесів;

  • Впровадження виготовлення рекламної продукції на плівках, що наклеюються на різноманітні поверхні;

Підвищення ефективності управління за допомогою ІТ

Збільшення обсягів реалізації

Зменшення собівартості продукції

Впровадження но-вого виду комунікацій

Модернізація бухгалтерської ІС

Активізація збуту через використан-ня Інтернет-технологій

Визначення постачальника послуг

Запровадження кінцевої обробки графічної образотворчої інформації

Підбір сучасної бухгалтерської ІС та її придбання

Удосконалення власного Web-сайту

Оформлення необхідної документації

Запровадження виготовлення оригінал-макетів

Установка та на лаштування на підприємство

Розширення каналів збуту

Впровадження

Виготовлення з не-гативів комплек-тів друкарських форм

Ввід в експлуатацію

Вдосконалення рекламних заходів

Рис. 3.1. „Дерево цілей” підвищення ефективності управління за допомогою інформаційних технологій ТзОВ „Бюро „Март”

  • Заміна бухгалтерської ІС на сучаснішу потужнішу.

Представлений комплекс заходів може бути лише першим етапом удосконалення та розвитку підприємства. Вірно застосовуючи метод дерева цілей на підприємстві дасть змогу постійно удосконалювати виробничі процеси та збут продукції.