Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры(Ек).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
214.02 Кб
Скачать

25. Табличний процесор ms Excel: інтерфейс користувача.

На екрані розміщені наступні обєкти: рядок основного меню, дві панелі інструментів (Стандартна і Форматування), рядок формул, поле імені, рядок стану, полоси прокрутки. Рядок основного меню містить меню поточного вікна. Основна обробка даних здійснюється за допомогою команд із рядку основного меню (Файл, Правка, Вид, Вставка, Формат, Сервис, Данные, Окно, Справка). Панелі інструментів знаходяться під рядком меню і містять визначені набори кнопок. Це вбудовані панелі і більшість із кнопок призначена для виконання операцій, які звичайно виконуються при виборі команди меню чи натисненні комбінації клавіш. Рядок стану розміщений в нижній частині екрану. У лівій частині рядку стану коротко описується виділена команда. Ліва частина рядку стану також вказує на виконуувану операцію . Права частина містить калькулятор і показує, чи включені ключі Caps Lock, Scroll Lock i Num Lock. Вид – Строка состояния видаляє рядок стану із екрану і відновлює його знову. Полоси прокрутки призначені для переміщення по роб аркуші чи розділу Справки. Рядок формул використовується для вводу, редагування значень чи формул в комірках чи діаграмах. Для вводу даних виділіть комірку, введіть дані і натисніть кнопку Ввод на рядку формул або Enter. Для вводу формули натисніть Мастер функций. Команда Вид – Строка формул видаляє рядок формул із екрану і відновлює його знову.

26. Типи даних ет.

Дані в ЕТ виводяться на екран в певному форматф. По замовчуванні – виводяться в форматі Общий. Для зміни формату комірки необхідно: Формат/Ячейки/в діалоговому вікні Формат ячеек вибрати Число. Б-я інформацію, яку ми обробляємо на компах, можна представити у вигляді чисел чи тексту. Представлення інформації у вигляді чисел відрізняється від текстового перш за все обмеженою к-стю символів. Текстове предствлення інформації допускає більшу свободу поводження з нею. Числа в ЕТ відображаються в таких категоріях форматів, як Числовий (для вводу чисел), Експотенційний (для вводу форматних кодів, які забеспечують нормалізоване представлення чисел), Фінансовий (для представлення грошових сум, для вирівнювання значень по десятковому розділювачі), Грошовий (для представлення грошових сум), Процентний (значення комірки домножаються на 100 і результат виводиться із значенням %), Дробовий (для вводу дробів). Якщо ми хочемо вводить числа, не повязуючи б-я форматами, то ЕТ буде їх вводити в коді формату Загальний (Общий). Текст являє собою послідовність букв чи поєднання букв і цифр. Виділяють також формати Время (для відображення часу) и Дата (для відображення дати).

27. Дії при розвязанні завдань за допомогою табличного процесора:

Уведення даних в ЕТ. Клацнути на потрібній комірці, відформатувати при потребі комірку, ввести в ній дані, натиснути ENTER. Редагування. 1)Двічі натиснути в комірку, внести в неї зміни. При потребі попередньо відформатувати її. 2)для внесення змін у рядок формул: клацнути на комірці, а потім на рядку формул; коли у середині рядка формул зявиться мигаючий курсор, уводим потрібні дані (зміни). Для вилучення символів – Del або Backspase 3) очищення комірки – Del, Вackspase або Правка/Очистить 4) вилучення комірки – Правка/ Удалить. 5)для розміщення тексту заголовка в кілька рядків – активізувати комірку/Формат/Ячейки/ярлик Вы-равнивание/Перенести по словам. Запис матем формул i обчислення за ними. У формулах ми можемо використовувати операції додавання “+”, віднімання “-”, множення “*”, ділення “/”, піднесення до степеня “^”, знак взяття проценту “%”, дужки “(”, “)”. Під час запису часу використовується двокрапка “:”. Крім того, у б-я місце формули ми можемо за допомогою Вставка функции вставить б-я із багаточисельних функцій. Рядок формул використовується для вводу, редагування значень чи формул в комірках чи діаграмах. Для вводу даних виділіть комірку, введіть дані і натисніть кнопку Ввод на рядку формул або Enter. Для вводу формули натисніть Мастер функций. Для внесення змін у формулу клацнути мишою в рядку формул або клавішу натиснути F2, потім внести зміни і натиснути кнопку ввода в рядку формул або Enter. Для редагування формули у тому місці, де вона записана, то двічі клацнути мишкою по комірці, де вона записана. Значення формули вводиться в числовому форматі комірки. Копіювання і переміщення інформації. Виділяємо діапазон комірок і при появі сірої рамки натискуємо Ctrl/ підводимо курсор, який стає білою стрілкою з маленьким плюсом/ перетягуємо за допомогою правої клавіші миші/ при досягненні місця відпускаємо клавішу/ зявляється контекстне меню, що використ для копіювання та переміщення. Друк: Файл/ Печать. Зявляється діалогове вікно Печать, де потрібно вказати скільви сторінок друкувать або Все, або Страницы с…по…, або Выделеный диапазон, Выделеные листы, Всю книгу, вказується кількість копій. Вибирається Просмотр для попереднього перегляду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]