Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры(Ек).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
214.02 Кб
Скачать

19. Доступ до інших компів (за доп програми telnet)

Програма Telnet відкриває можливість, за допомогою якої можна встановити звязок з іншими компами та використати його в інтерактивному режимі. Це означає, що при налагодженні Telnet-звязку із віддаленим компом, ви матимете такі ж можливості, якби перебували безпосередньо перед цим компом. Для того, щоб із допомогою програми Telnet встановити звязок із певним компом, вам потрібно знати його повну адресу в Інтернеті. Підключення до віддаленого компа. В Unix-системах потрібно ввести Telnet, а потім імя вузла того компа, із яким ви бажаєте встановити зєднання. У системах із граф інтерфейсом імя вузла вводиться у висхідне вікно. Після чого Telnet зєднує вас із віддаленою системою. При виході на звязок із Unix-cистемами Telnet вказує вам символ виходу – комбінацію клавіш, яку треба натиснути у випадку виникнення труднощів із відключенням від віддаленого компа. У багатьох системах Після того, як Telnet встановить зєднання із віддаленим компом, вона може запитати, яким типом термінала ви користуєтесь. Якщо ви вкажете неправильний тип, інформація на вашому екрані матиме нечитабельний вигляд. Зєднання за допомогою Compu Serve. 1) виберіть пункт Internet із меню Browse. 2) Клацніть мишкою на кнопці Telnet у вікні Internet. 3) Клацніть мишкою двічі на Access a Specific Site у текстовому списку. 4) Уведіть імя вузла у висхідному вікні. На екрані зявиться вікно термінального емулятора Compu Serve. 5) продовження аналогічне до підключення до віддаленого компа. Відключення від віддаленого компа. Як правило, закриття виконується введенням Logout, Exit, Bye (Ctrl+d), Telnet перериває зєднання і припиняє роботу. Якщо в системах із графічним інтерфейсом Telnet не припиняє роботу, достатньо просто закрити вікно.

20. Копіювання файлів з одного компа на інший (ftp)

Для передачі файлу потрібні 2 програми: FTP–клієнт (програма, яку користувачі запускають на своїх компах) і FTP-сервер (програма, що працює на величезних супер ЕОМ, де зберігаються десятки тисяч файлів). FTP-сервер нагадує собою бібліотеку файлів, що перебувають на звязку. FTP-клієнт може переписувати (відправляти) файли на FTP-сервер. Щоб скопіювати файли з одного компа на інший треба підключитися до іншого компа та вказати, що ви бажаєте скопіювати і куди. Щоб отримати файли необхідно скористуватися програмою FTP. Для цього: 1) запустіть команду FTP, набравши в командному рядку імя FTP-сервера. 2) наберіть ваше імя на даному FTP-сервері. 3) потім наберіть пароль. 4) перейдіть у той каталог FTP-сервера, де розміщений потрібний вам файл, за допомогою каналу cd. 5)щоб побачити список файлів даного каталогу, наберіть команду dir. 6) коли ви знайдете потрібний вам файл, повідомте FTP-серверу його тип. 7) за допомогою команди get можна скопіювати файл на свій комп. 8) коли ви закінчите переписувати файли відімкніться від FTP-сервера, набравши команду quit.

21. Знайомство із системою телеконференцій usenet.

Існує декілька тисяч телеконференцій, кожна із яких займається визначеною темою. Отже, можна визначити, що USENET не має тематичних обмежень. Телеконференції поділяються на вільні та відомі під керівництвом відповідальної особи – модератора, до якого спочатку надходять всі повідомлення і який вирішує чи відповідають вони обговорюваній темі. У деяких телеконференц модератор також робить обєднаннія змісту повідомлень та передачу його в USENET. Тематика існуючих телеконф складена за ієрархічною структупрою різних категорій. При цьому верхній рівень має сім рубрик. Кожна з них охоплює сотні підгруп, утворює деревовидну структура, аналогічну організації файлової системи. Телеконф можуть мати і регіональні обмеження. У той час, як для деяких телеконф буває потрібним обмін враженнями у світовому масштабі, то інші можуть обмежуватися міським колом користувачів. Для участі в телеконф треба мати так звану програму читання або програму, що володіє специфічними функціями для роботи в USENET. Телеконф USENET є невечерпним джерелом обміну інформацією у всесвітньому масштабі. Тут ви можете познайомитися із людьми, яких би ніколи не зустріли на своєму життєвому шляху.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]