Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры(Ек).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
214.02 Кб
Скачать

14. Глобальна інформаційна служба www.

Система World Wide Web – це глобальна система розповсюдження гіпертекстової інформації, яка використовує в якості каналів транспортування Інтернет. Інформація в World Wide Web представляється у вигляді гіпертекстових докуметів (документи Web, Web-сторінки). Фактично World Wide Web – це гіпертекстовий простір документів, який не повязаний із географією розміщення самих Web-вузлів. Тому ми можемо на екрані монітора однаково проглядати Web-сторінки, які зберігаються як на диску компа в сусідній кімнаті, так на сервері, розміщеному на іншому континенті. Основою функціонування World Wide Web є протокол НТТР (HyperText Transport Protocol) який визначає, яким чином додаток може найти і використовувати ресурси, які зберігаються на другому компі. Протокол НТТР забезпечує доступ до документів Web, архівам файлів FTP, Gopher-меню, а також до групи новин. Коли користувач клацає мишою по б-я посиланні, НТТР займається пошуком і загрузкою потрібного документу. Документи, розміщенні в World Wide Web, назив Web-сторінками. Web-сторінка звичайно звичайно містить різну інформацію: текст, графіку, звики, відио тощо. Більшість документів Web пишуться на мові гіпертекстової розмітки НТML (HyperText Markup Language). Перегляд Web-сторінок здійснюється програмами – оглядачами (браузерами): Netscape Navigator i Internet Explorer. Оглядачі проводять синтаксичний аналіз документів, створених на мові НТМL.

15. Програми Netscape Navigator I Internet Explorer: характеристика, склад і структура

Перегляд Web-сторінок здійснюється програмами – оглядачами (браузерами): Netscape Navigator i Internet Explorer. Оглядачі проводять синтаксичний аналіз документів, створених на мові НТМL. Вікно програми Internet Eхplorer складається з:

  • „строка заголовка”, яка містить назву програми та кнопки згорнути, розгорнути та закрити;

  • „строка меню” , що містить пункти меню роботи з програмою;

  • „панель инструментов” забезпечує швидкий доступ до команд, які найчастіше використовуюся, а також можуть бути викликані через меню;

  • „панель адреса” відображає адресу відкритої в даний момент сторінки;

  • „строка состояния” відображає інформацію про те, що робить в даний момент програма;

  • „область документа” відображає Web-сторінка, яка відкрита в даний момент.

На панелі інструментів є такі кнопки: Назад – ви перейдете до попереднього документу в історичному списку браузера; Вперед – повернувшись до попереднього документу, перейти вперед можна, другу кнопку зліва на інструментальній панелі; Стоп – зупиняє поточну операцію, яка виконується браузером; Начальна страница – здійснює перехід до початкової сторінки, яка за замовчуванням запускається при запуску браузера; Поиск – призводить до звернення до документа, який розташовується на сервері WWW; Печать – зявляється стандартне діалогове вікно друку, яке дозволяє одержати копію документа; Шрифт – дозволяє змінювати базовий розмір шрифту, який використовується для відображення тексту в головному вікні браузера; Почта – призводить до відкриття меню, де можна вибрати читання почти, створити повідомлення, відправити посилання тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]