Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры(Ек).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
214.02 Кб
Скачать

54.Сучасні експертні системи.

Комп'ютерні системи, що можуть лише повторити логічний висновок експерта, прийнято відносити до ЕС першого покоління. Однак фахівцю, що вирішує інтелектуально складну задачу, явно недостатньо можливостей системи, що лише імітує діяльність людини. Йому потрібно, щоб ЕС виступала в ролі повноцінного помічника і порадника, здатного проводити аналіз нечислових даних, висувати і відкидати гіпотези, оцінювати вірогідність фактів, самостійно поповнювати свої знання, контролювати їхня несуперечність, робити висновки на основі прецедентів і, може бути, навіть породжувати рішення нових, що раніше не розглядалися задач. Наявність таких можливостей є характерним для ЭС другого покоління, концепція яких почала розроблятися 9-10 років тому. Експертні системи, що відносяться до другого покоління, називають партнерськими, чи підсилювачами інтелектуальних здібностей людини. Їх загальними відмітними рисами є уміння навчатися і розвиватися, тобто еволюціонувати. В даний час ведуться розробки експертних систем, що реалізують ідею самонавчання

В експертних системах першого покоління знання представлені в такий спосіб:

знаннями системи є тільки знання експерта, досвід нагромадження знань не передбачається.

методи представлення знань дозволяли описувати лише статичні предметні області.

 моделі представлення знань орієнтовані на прості області.

Представлення знань в експертних системах другого покоління наступне:

 використовуються не поверхневі знання, а більш глибинні. Можливе доповнення предметної області.

 ЭС може вирішувати задачі динамічної бази даних предметної області.

59. Структурні одиниці економічной інформації

При обробці даних на ЕОМ широко використовується поняття структури інформації структурою визначається виділення деяких її елементів(частин),що називають одиницями .Одиниці бувають простими й складними. До простих належать такі елементи , які не можна поділити на частини. Складні одиниці - складені утворені з інших інформаційних одиниць, простих або складних. При ієрархічній (багаторівневій,) структурі економічної інформації одиницею нижчого рівня є реквізит , що становить одиницю інформації, яка не підлягає членуванню. Реквізити – це слоав або числа . Реквізити, що характеризують об’єкт управління якісно , називають ознаками, а кількісно – основами.Взяті реквізити – ознаки й основи – не забезпечують всебічної характеристики явищ в економіці. Тому врни об’єднуються , утворюючи таку інформаційну одиницю, як показник. В управлінні також використовуються одиниці інформації , що складаються з самих реквізитів-ознак.Такі одиниці прийнято називати інформаційними повідомленнями . Інформаційне повідомлення – своєрідний показник , роль основи в якому відіграє провідний реквізит-ознаки.

Вищий рівень інформаційної одиниці - набір даних, що є сукупністю однорідних показників і реквізитів- ознак на зовнішньому запам’ятовувальному пристрої. Набір даних називається файлом за термінологією ряду систем програмування.

Набір даних (файл) поділяється на частини, які не збігаються з одиницями інформації ; сукупність наборів даних, що стосуються однієї ділянки управлінської роботи , часто називають інформаційним потоком .

Будь- які складові інформаційні одиниці (від окремих показників до інформаційної системи в цілому ) можна розкладати в кінцевому підсумку на реквізити й титм самим підрахувати кількість мінімальних одиниць інформації, що лежить в основі її структурних побудов.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]