Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры(Ек).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
214.02 Кб
Скачать

50. Створення проектів з використанням користувацького та кнопочного меню.

Етапи: 1)створення нової панелі інс-ів; 2)надання їй властивостей рядка меню; 3)додавання в рядок меню потрібних пунктів і підпункиів; 4) призначення їм макросів. Після створення меню створ. проект, який включає тільки створений рядок меню і завантажувальну форму. Створені макроси можуть бути простими(одна макрокоманда) і складними(декілька макрокоманд). Створення рядка меню: Вид/Панели инстр-в/Настройка/Панели инстр-в/Создать/(створення нової панелі)/ настраеваемая 1/(змінюємо ім' настраиваемой)/ ОК. Натискається кн. Свойства, в рядку Тип вибирається строка меню/Команди/ із зони категорій вибирається Новое меню/…/перетягується/Изменить выделеный обект. Таким чином створ. проект. При відкритті бази гол. кнопочної форми не мусить з'явитися вікно бази; щоб не бело стандартної панелі інс-ів і рядку меню: Сервис/Параметры запуска/зняти мишкою покажчики вікно бази, повний набір меню стандартної панелі інст-ів, заголовок додатку. Для стисненя бази спочатку її закривають/Сервис/Служебнын программы/Сжать базу даных.

51.Поняття експертні системи і їх відміна від інших систем.

Експертні системи (ЕС)- це яскравий і швидко прогресуючий напрямок в області штучного інтелекту(Ш.І.). Причиною підвищеного інтересу, що ЕС викликають до себе протягом усього свого існування є можливість їхнього застосування до рішення задач із всіляких областей людської діяльності. ЕС- це набір програм чи програмне забезпечення, що виконує функції експерта при рішенні якої-небудь задачі в області його компетенції. ЕС, як і експерт-людина, у процесі своєї роботи оперує зі знаннями. Знання про предметну область, необхідні для роботи ЕС, певним чином формалізовані і представлені в пам'яті ЕОМ у виді бази знань, що може змінюватися і доповнюватися в процесі розвитку системи. Головне достоїнство ЕС - можливість накопичувати знання, зберігати їхній тривалий час, обновляти і тим самим забезпечувати відносну незалежність конкретної організації від наявності в ній кваліфікованих фахівців.

У будь-який момент часу в системі існують три типи знань:

- Структуровані знання- статичні знання про предметну область. Після того як ці знання виявлені, вони вже не змінюються.

- Структуровані динамічні знання- змінювані знання про предметну область. Вони обновляються в міру виявлення нової інформації.

- Робочі знання - знання, застосовувані для рішення конкретної задачі чи проведення консультації. Якість ЕС визначається розміром і якістю бази знань ( чи правил евристик). Система функціонує в наступному циклічному режимі: виьір (запит) даних чи результатів аналізів, спостереження, інтерпретація результатів, засвоєння нової інформації, висуванні за допомогою правил тимчасових гіпотез і потім вибір наступної порції даних чи результатів аналізів Такий процес продовжується доти , поки не поступить інформація, достатня для остаточного висновку.

Основними відмінностями ЕС від інших програмних продуктів є використання не тільки даних, але і знань, а також спеціального механізму висновку рішень і нових знань на основі наявних. Знання в ЕС представляються в такій формі, що може бути легко оброблена на ЕОМ. У ЭС відомий алгоритм обробки знань, а не алгоритм рішення задачі. Тому застосування алгоритму обробки знань може привести до одержання такого результату при рішенні конкретної задачі, що не був передбачений. Більш того, алгоритм обробки знань заздалегідь невідомий і будується по ходу рішення задачі на підставі евристичних правил.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]