Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры(Ек).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
214.02 Кб
Скачать

52.Типові проблеми, вирішуємі експертними системами.

Експертні системи вирішують ряд типових проблем в слідуючи областях застосування:

а) Медична діагностика.

Діагностичні системи використовуються для встановлення зв'язку між порушеннями діяльності організму і їхніх можливих причин. Найбільш відома діагностична система MYCІ, що призначена для діагностики і спостереження за станом хворого при менінгіті і бактеріальних інфекціях. В даний час ця система ставить діагноз на рівні лікаря-фахівця. Вона має розширену базу знань, завдяки чому може застосовуватися й в інших областях медицини.

б) Прогнозування.

Прогнозуючі системи пророкують можливі результати збуття на основі даних про поточний стан об'єкта. Хоча поки ще відсутні ЭС, що здатні за рахунок своєї інформації про кон'юнктуру ринку допомогти вам збільшити капітал, але прогнозуючі системи вже сьогодні можуть пророкувати погоду, врожайність і потік пасажирів.

в) Планування.

Планувальні системи призначені для досягнення конкретних цілей при рішенні задач з великим числом перемінних.

г) Інтерпретація.

Інтерпретуючі системи мають здатність одержувати певні висновки на основі результатів спостереження.

д) Контроль і керування.

Системи, засновані на знаннях, можуть застосуються в якості інтелектуальних систем контролю і приймати рішення, аналізуючи дані, поступаючі від декількох джерел. Такі системи вже працюють на атомних електростанціях, керують повітряним рухом і здійснюють медичний контроль. Вони можуть бути також корисні при регулюванні фінансової діяльності підприємства і робити допомогу при виробленні рішень у критичних ситуаціях.

е) Діагностика несправностей у механічних і електричних пристоях.

У цій сфері системи, засновані на знаннях, незамінні як при ремонті механічних і електричних машин (автомобілів, дизельних локомотивів і т.д.), так і при усуненні несправностей і помилок в аппаратному і програмному забезпеченні комп'ютерів.

ж) Навчання.

Системи, засновані на знаннях, можуть входити складовою частиною в компьютерні системи навчання. Система одержує інформацію про діяльність деякого об'єкту (наприклад, студента) і аналізує його поводження. База знань змінюється відповідно до поводження об'єкта.

Більшість ЕС включають знання, по змісту яких їх можна віднести одночасно до декількох типів. Наприклад, навчаюча система може також мати знання, що дозволяють виконувати діагностику і планування. Вона визначає здібності того, кого навчають, по основних направліннях курсу, а потім з урахуванням отриманих даних складає навчальний план. Керуюча система може застосовуватися для цілей контролю, диагностики, прогнозування і планування. Система, що забезпечує збереження житла, може стежити за навколишнім оточенням, розпізнавати події, що відбуваються, (наприклад, відкрилося вікно), видавати прогноз (злодій-зломщик має намір проникнути в будинок) і складати план дій (викликати правоохоронні органи).

53.Інструментальні програмині засоби для створення експертних систем.

При створенні ЕС виникає ряд утруднень. Це насамперед зв'язано з тим, що замовник не завжди може точно сформулювати свої вимоги до розроблювальної системи. Також можливо винекнення труднощів чисто психологічного порядку: при створенні бази знань системи експерт може перешкоджати передачі своїх знань, побоюючись, що згодом його замінять "машиною". Але ці страхи не обґрунтовані, тому що ЕС не здатні навчатися, вони не мають “розуму”, інтуїції

Каталог ЕС і інструментальних програмних засобів для їхньої розробки, опублікований у США в 1987 році, містить більш 1000 систем (зараз їх уже значно більше). У розвинутих закордонних країнах сотні фірм займаються їхньою розробкою і впровадженням. Маються і вітчизняні розробки ЕС.

Проте вже на початкових етапах виявилися серйозні принципові труднощі, що перешкоджають більш широкому поширенню ЕС і серйозно сповільнюють і ускладнюють їхню розробку.

Таким чином, з'ясовується, що для розробки ЕС необхідна участь у ній особливого роду фахівців, що володіють зазначеною сукупністю знань і виконуючих функції "посередників" між експертами в предметній області і комп'ютерними (експертними) системами.

Об'єднання усіх видів програмних продуктів і їх окремих компонентів у єдину ЕС визнано економічно вигідним, тому що застосування ЕС дозволяє істотно скоротити витрати на підготовку квалівікованного персоналу, подальшу перевірку працездатності і надійності розроблювальних і дослідницьких систем, а також зменшити час проектування і(чи) дослідження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]