Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЕВС екзамен.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
114.98 Кб
Скачать
  1. Термінові повідомлення донесення.

Термінові донесення, які представляють фахівці ветеринарної медицини господарств на низчих установах державної ветеринарної медицини з метою оперативної інформації вищестоящих органів і прийняття своєчасних заходів введені в відношенні особливо небезпечних, гострозаразних захворювань – ящуром, чуми свиней, чуми великої рогатої худоби, сибірки тварин, везикулярної хвороби свиней, везикулярної екзантеми свиней, туляремії, віспи овець та кіз, Ку-лихорадка, Ньюкаслської хвороби птахів, грипу птиці, чуми качок та ботуліністичних токсинів А,В,С,Д,Є. По бруцельозу і тубезкульозу великої рогатої худоби, бруцельозу овець і кіз представляються оперативні донесення. За вказівкою ДДВМ перелік, по яким необхідно представляти термінові донесення може бути доповнений або змінений.

Термінові донесення представляють фахівці ветеринарної медицини господарств, незалежно від форм власності, підприємств та організацій, пункти, дільниці, дільничі лікарні державної ветеринарної медицини – головному державному інспектору ветеринарної медицини району ( міста); головні державні інспектори ветеринарної медицини районів ( міст) – управлінню державної ветеринарної медицини областей, Автономної республіки Крим, міст Києва та Севастополя. Начальники управлінь державної ветеринарної медицини Автономної республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя – ДКВМ Мінагрополітики України.

Донесення представляють терміново при виявленні захворювання, а в подальшому до ліквідації епізоотії дані про рух захворювання тварин вказаними захворюваннями за тим же порядком повідомляють щодекадно станом на 10, 20, 30 число кожного місяця.

Термінові повідомлення передають по телефону, телеграфу, телетайпу. При відправленні даних телеграмою ( телетайпограмою) для скорочення кількості слів введені умовні позначення показників 01,02,03 і т.д.

  1. Міжнародні ветеринарні організації.

Сучасна епоха характеризується широкими економічними зв'язками між країнами. Розвивається співробітництво і в галузі ветеринарної ме­дицини. Головні завдання ветеринарної медицини це забезпечення бла­гополуччя тваринництва з різноманітних хвороб, охорона здоров'я лю­дей від хвороб, загальних для людини і тварин, подальше зростання виробництва продуктів тваринництва високої санітарної якості і захист території країни від заносу особливо небезпечних хвороб тварин.

У зв'язку з цим зростає значення якості ветеринарної роботи зі зни­ження захворюваності і загибелі худоби і птахів, удосконалюванню ор­ганізаційних форм ветеринарного обслуговування тваринництва, підси­ленню ветеринарного контролю при широко розвинутій міжнародній тор­гівлі тваринами, продуктами і сировиною тваринного походження, ефек­тивному використанню передового ветеринарного досвіду і досягнень науки і практики.

У цьому відношенні являє цінність активна участь ветеринарної служби нашої країни в роботі Всесвітньої ветеринарної асоціації (ВВА), Міжнародного епізоотичного бюро (МЕБ), а також у науково-технічному співробітництві з Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ), Організацією Об'єднаних Націй з питань продовольства і сільського гос­подарства (ФАО) і іншими міжнародними організаціями і науковими то­вариствами.