Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОСНОВИ ПІДГОТОВКИ ТА ВЕДЕННЯ РОБОЧОЇ КАРТИ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
32.08 Кб
Скачать

Основи підготовки та ведення робочої карти

Бойові дії військ (військових формувань) у сучасних умовах ведуться на широкому фронті, на велику глибину, у високому темпі з рішучими діями. А при діях наших підрозділів зі знищення незаконних озброєних формувань вони можуть вестися на різних напрямках за відсутності вогневої і зорової взаємодії. Успішно керувати військами у таких складних умовах обстановки командири можуть тільки тоді, коли будуть постійно знати положення, склад, характер дій своїх військ і противника, сусідів і взаємодіючих частин і підрозділів.

Для цього командири повинні вивчати обстановку на всю глибину поставленого завдання не тільки в смузі, на напрямах і в районі бойових дій, але й на флангах, тобто на напрямах дій своїх сусідів. Тільки у цьому випадку вони будуть у змозі передбачити зміни бойової обстановки і своєчасно впливати на хід бойових дій.

Обсяг заходів діяльності командирів щодо управління підрозділами у бою постійно збільшується. Навіть у таких підрозділах, як взвод, рота, батарея, не говорячи вже про батальйони, дивізіони, всю роботу, яку виконує командир при підготовці до бою і в ході бою, неможливо виконати, керуючись тільки особистими спостереженнями за полем бою. Швидкоплинність бойових дій, наявність відкритих флангів, дії підрозділів у відриві від основних сил не завжди можуть бути сприйняті командиром підрозділу і призвести до неправильної оцінки, а в деяких випадках і прийняття неправильного рішення. Тому у сучасних умовах організувати бій підрозділів і управляти ним у ході бою без топографічної карти неможливо. Використання топографічної карти як особливої форми передачі інформації, як засобу пізнання бойової обстановки дозволяє командиру вивчити незнайому місцевість, а також положення об’єктів і військ, що мають просторове розташування на місцевості.

Призначення робочої карти та вимоги до неї

Топографічна карта, на якій графічно за допомогою умовних тактичних знаків і скорочень відображаються тактична обстановка та її зміни під час бою, називається робочою картою того командира, який її веде.

Робоча карта є одним із основних, а дуже часто і єдиним бойовим документом, за допомогою якого командири підрозділів організовують підготовку і управляють підрозділами в бою. Вона базується на топографічній основі карти, тому з її допомогою можна вирішувати не тільки топографічні, але й тактичні завдання, пов’язані з управлінням військами в бою.

Тактичні топографічні карти, що є основою для робочих карт командирів підрозділів усіх родів військ, дозволяють орієнтуватись і визначати положення в межах практичної точності масштабу 1:50000 – до 50 м, масштабу 1:100000 – до 100 м. На цих картах детально зображені найбільш важливі в тактичному відношенні місцеві орієнтири та інші елементи місцевості, за якими можна з необхідною точністю визначити положення військ і противника по карті.

Робоча карта командира призначена для: з’ясування одержаного бойового завдання; вивчення й оцінки обстановки; прийняття рішення; доведення завдання підлеглим підрозділам; віддачі вказівок щодо взаємодії, тилового і технічного забезпечення; інформування сусідів; особистої доповіді про обстановку старшому командиру; пересування на місцевості; визначати установки для стрільби артилерії і пусків ракет; виконання бойових, вогневих та інших завдань.

Звичайно, всі ці завдання можливо виконати, якщо на робочу карту будуть нанесені необхідні дані, тобто: відомості про противника; про свої підрозділи; про сусідів; про радіаційну, хімічну, біологічну обстановку та інші дані.

Одним із найважливіших елементів обстановки є відомості про противника, здобутими різними способами і засобами.

До них, як правило, відносять: положення противника на визначений час; характер дій і нумерацію його підрозділів, місця вогневих засобів, пунктів управління; інженерне обладнання позицій, рубежів, районів та ін.

Відомості про противника наносять на карту, враховуючи їх достовірність. У першу чергу на карту наносять перевірені відомості, а неперевірені наносять з особливою поміткою про те, що вони потребують перевірки. Дуже важливо знати, з якою детальністю наносити на робочу карту командира відомості про противника. Так, наприклад, дані про розташування засобів застосування ЗМУ наносять до окремої гармати, ракетної установки.

Положення механізованих, танкових, артилерійських підрозділів противника на робочу карту командира батальйону, дивізіону наносять з деталізацією до взводу, гармати.

Радіаційна, хімічна, біологічна обстановки у сучасних умовах є важливим фактором, яка суттєво впливає на бойові дії військ. Щоб правильно оцінити радіаційну, хімічну, біологічну обстановку, необхідно мати дані про метеорологічні умови. Насамперед це: швидкість і напрям середнього вітру на різних висотах, швидкість і напрям вітру в приземному шарі повітря із зазначенням хмарності, температури повітря і часу.

Не менш важливими елементами обстановки, яка відображається на робочій карті командира є положення і характер дій своїх підрозділів і сусідів. Обсяг і повнота відомостей про них будуть більшими, ніж про противника.

Війська противника, свої війська і війська сусідів у бойовій обстановці розміщуються на місцевості. Неможливо оцінити їх положення і дії, не вивчивши і не оцінивши попередньо місцевість, на якій вони розташовуються і будуть вести бій.

Ось чому оцінка місцевості є одним із важливих елементів обстановки. Кожний командир, приймаючи рішення на бій або маневр підрозділами, повинен ретельно вивчити і всебічно оцінити місцевість – тобто врахувати всі її позитивні та негативні фактори з точки зору впливу на майбутні бойові дії, а також зміни елементів місцевості у зв’язку із застосуванням зброї масового ураження.

За допомогою робочої карти командир має можливість виконати таку роботу заздалегідь, ще до виїзду на місцевість. Це особливо важливо тому, що у швидкоплинному бою командир не завжди буде мати час для проведення рекогносцировок місцевості з метою її глибокого вивчення. Робоча карта дозволяє командиру прискорити цей процес, тобто скоротити час, необхідний для прийняття рішення щодо організації бою.

Командири підрозділів кожного роду військ вивчають на своїй робочій карті місцевість для одержання інформації, яка забезпечує виконання поставленого бойового завдання з найменшими втратами у живій силі і бойовій техніці та з нанесенням максимальних втрат противнику.

Так, наприклад, командири механізованих підрозділів за допомогою своєї робочої карти уважно вивчають рельєф, умови спостереження, обстрілу, розташування, маскування, пересування, маневру, гідрографію та інші елементи місцевості.

Командири танкових підрозділів будуть уважно вивчати умови пересування і маневру, забезпечення прихованості під час здійснення маневру.

Командир ракетного або артилерійського підрозділу буде вивчати умови розміщення своїх підрозділів на стартових позиціях (ВП), умови пересування, маневру, маскування, інженерного обладнання елементів бойового порядку.

Ступінь вивчення місцевості по робочій карті також залежить від характеру поставленого бойового завдання. Наприклад, під час здійснення маршу підрозділами командир вивчає головним чином дорожні умови та умови пересування поза дорогами.

Якщо підрозділу поставлене завдання оволодіти населеним пунктом, то командир вивчає з максимальними подробицями особливості даного населеного пункту – характер його планування і забудови, ширину вулиць і зв’язані з ними умови маневру, скільки поверхів мають будівлі та які вони (дерев’яні чи цегляні), наявність укриттів, і т. ін.

Навики у вивченні й оцінці місцевості по робочій карті набуваються практикою. Ці навички базуються на знанні картографічних знаків і вміння по карті орієнтуватися на місцевості, тобто визначати взаємне розташування місцевих предметів.

Під час вивчення і оцінювання місцевості по робочій карті командири додержуються в основному такого порядку дій, як і під час вивчення реальної місцевості. Спочатку проводять загальний огляд карти у смузі, районі або на напрямі дій підрозділів. У результаті вивчення місцевості по карті виявляються головні характеристики та особливості місцевості, на якій будуть вестися бойові дії або здійснюватися марш. Таким чином, складається загальне уявлення про характер рельєфу, умови розташування маскування, прохідності району бойових дій – тих елементів місцевості, які можуть суттєво вплинути на виконання бойового завдання.

Після цього по карті детально оцінюють можливості місцевості щодо захисту живої сили і бойової техніки від уражаючих факторів ядерної, високоточної зброї і звичайних засобів.

Важливими елементами у роботі командира є детальне вивчення і оцінка умов спостереження, маскування, прохідності, інженерного обладнання місцевості з застосуванням інженерної техніки. Врахування цих умов є підставою для прийняття правильного рішення на виконання підрозділом бойових завдань.

Важко переоцінити важливість використання робочої карти під час руху по місцевості, де орієнтування утруднене: вночі, у снігопад, туман і в інших умовах обмеженої видимості.

За допомогою робочої карти командир може управляти вогнем механізованих, артилерійських, мінометних танкових підрозділів. Організовуючи управління вогнем всіх видів зброї по карті, командир указує райони вогневих позицій (основних, запасних, тимчасових), місцеположення (координати) цілі, її характер, напрямок стрільби, основні і додаткові сектори обстрілу.

Наявність на робочій карті даних про противника, про свої війська і про сусідів дозволить командиру без виїзду на місцевість правильно прийняти рішення, поставити завдання підлеглим, організувати взаємодію та управління підрозділами. Потім ці завдання можуть уточнюватися під час роботи командира на місцевості. При цьому командир визначає по карті напрямок або район дій, рубежі і райони, якими необхідно заволодіти або які потрібно утримати в ході бою, маршрути пересування, вогневі позиції артилерії і мінометів, цілі (об’єкти) вогневого ураження, місця установки загороджень і т.д.

Поставлене на робочій карті бойове завдання наноситься підлеглими командирами на свої карти. Нанесені на робочу карту відомості про обстановку дозволяють командиру швидко розробляти короткі письмові бойові розпорядження, за допомогою яких до підлеглих доводять бойові завдання, коли неможливо довести їх особисто.

За допомогою робочої карти можуть розроблятися бойові донесення. Вони призначаються для доповіді старшому командиру про виконання бойового завдання, про положення своїх підрозділів, противника, сусідів та інші відомості.