Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЕВС екзамен.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
114.98 Кб
Скачать

30 Відповідальність за порушення карантинних вимог. Перелічіть форми документів, які подаються при встановленні га скасуванні карантину тварин.

Форми документів для встановлення карантину.

Підставою для прийняття рішення про встановлення карантину в районі є акти про встановлення заразної хвороби, подання начальника районного управління державної ветеринарної медицини. Він готує проект рішення районної державної адміністрації про встановлення карантину, в якому вказується неблагополучний з заразного захворювання пункт, який підлягає карантинуванню, джерела інфекції, населенні пункти, які знаходяться в загрозливій зоні, заходи, які повинні здійснювати сільські ради, керівники господарств, органи міліції та сіль госпоргани з карантинних правил.

  1. Принципи планування ветеринарних заходів

Принципи планування ветеринарних заходів випливають із положень Закону України” Про ветеринарну медицину” У ветеринарній медицині відпрацьовані і застосовуються такі принципи планування :є д н і с т ь, к о м п л е к с н і с т ь, д е м о к р а т и ч н і с т ь і в е д у ч а л а н к а.

  1. Планування ветеринарних заходів. Види ветеринарних планів

Планування є однією із функцій управління ветеринарною медициною, важливим елементом наукової організації праці. Воно є обов‘язковим як для державної, так і відомчої ветеринарної медицини. Плани ветеринарних заходів спрямовані на кращу організацію праці спеціалістів ветеринарної медицини, раціональне використання матеріальних та фінансових ресурсів, підвищення економічної ефективності роботи.

Організація планування ветеринарних заходів покладена на ДДВМ України, начальників управлінь державної ветеринарної медицини областей та головних лікарів державної ветеринарної медицини районів ( міст).

При складанні планів ветеринарних заходів в господарстві обов‘язково враховують методичні вказівки головного лікаря ветеринарної медицини району. Плани, розроблені головним лікарем ветеринарної медицини господарства, затверджуються керівником господарства. Потім один примірник кожного плану подається в районну державну лікарню ветеринарної медицини, де після ретельного аналізу складаються районні плани.

Підготовлені плани головний лікар ветеринарної медицини району подає в обласне управління ветеринарної медицини для узгодження і затвердження.

  1. Організація виконання планів ветеринарних заходів.

  2. Значення профілактичних протиепізоотичних заходів.

  3. Що вивчає економіка ветеринарної справи.

Економіка ветеринарної справи вивчає закономірності дії ветеринарних заходів на розвиток тваринництва, спрямованих на одержання максимуму продукції від сільськогосподарських та промислових тварин при мінімальних затратах праці та засобів на одиницю продукції.

  1. Методи дослідження ветеринарної економіки.

Методи дослідження ветеринарної економіки.

В економіці ветеринарної справи використовують наступні методи

  • статистичне спостереження - збір та узагальнення економічних даних у галузі тваринництва;

  • статистико-економічний метод - масове спостереження, аналіз взаємозв‘язку економічних явищ та їх теоретичне узагальнення. Застосовують його при визначенні економічних збитків, причинених хворобами тварин та економічної ефективності ветеринарних заходів;

  • монографічний метод – визначення ефективності ветеринарного обслуговування окремих господарств, комплексів, економічних збитків, що мали місце при окремих захворюваннях, витрат на ветеринарне обслуговування та економічної ефективності окремих ветеринарних заходів;

  • розрахунково-конструктивний метод – вивчення стану ветеринарної справи у конкретному господарстві з застосуванням ветеринарної науки та практики, економічних, що виконуються у короткий строк ветеринарних заходів;

  • експериментальний метод – організація дослідів для визначення економічної ефективності нових методів та засобів профілактики, лікування хворих тварин. Використовують його для визначення економічної ефективності та засобів профілактики, лікування хворих тварин, для визначення коефіцієнтів захворюваності, летальності, вимушеного забою, економічних збитків у розрахунку на одну захворівши, перехворівши, загиблу, вимушено забиту тварину. Цей метод найбільш ефективний у порівнянні з іншими методами досліджень.