Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2_psikholog_ya_tvorchost.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
131.07 Кб
Скачать

14. Креативне середовище як чинник розвитку особистості.

Мікро середовище може здійснювати суттєвий вплив на такі сто­рони креативності, індивідуальну, мотиваційну, когнітивну й поведінкову.

Креативне середовище пов'язане із соціальною системою управління і може стосуватись тільки демократичних засад розвитку сус­пільства. Прийняття і стимулювання творчої особистості є вагомим кроком вперед як для великої соціальної групи, яка потребує реформ, інновацій (інакше відбудеться стагнація), так і для самореалізації особистості, яка презентує себе у творчому продукті. Крім того, роз­витку характеристик творчого мислення сприяє деяка екстраорди­нарність ситуації, в якій знаходиться індивід, необхідність ризику; при цьому повинен бути забезпечений сам психологічний захист суб'єкта, щоб запобігти його актуалізації.

Когнітивний аспект креативності передбачає реалізацію креативних властивостей на поведінковому рівні: вироблення відповідних поведіикових автоматизмів, способів дій. Вони виробляються за ра­хунок научіння: наслідування деяких дій . Тому мікросередовище, сприяючи формуванню креативності на і юнедінковому рівні, повинно вміщувати взірці креативної поведінки і відповідні способи їх подачі. Проте, щоб подібні взірці тільки і були присутні в мікросередовищі, а не нав'язувались.

Щоб дитина могла у навколишньому середовищі самостійно знаходити і виділяти проблемні ситуації і задачі, її діяльність повинна бути відповідно організована. Але будь-яке, навіть найкраще нала­годжене, предметне середовище залишається мертвим без головної дійової особи у процесі виховання творчої особистості - виховате­ля.

Велику роль у розвитку творчості дитини відіграє спільна твор­чість дитини і дорослого. Дорослий уже здобув досвід, який досить обмежує творчу активність, оскільки суспільство, стимулюючи тво­рчість дитини, підтримує варіативну поведінку у дитинстві, часто перешкоджає їй у дорослому віці.

У спільній творчості дорослий може отримати нове бачення, а дитина - особистість. Зміцнюючи особистість дитини, дорослий на­дасть їй стійкості у майбутній дорослій творчості.

Виходячи із розуміння впливу мікросередовища на формування креативності особистості, завдання, яке стоїть сьогодні перед психологопедагогічною службою (на рівні інститутів соціалізації), по­лягає у створенні креативного середовища як одного із чинників розвитку та становлення творчої особистості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]