Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 Класифікація і характеристика КІС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
180.22 Кб
Скачать

Лекція 3.

3. Класифікація і характеристики кіс

3.1 Класифікація кіс

Корпоративні інформаційні системи можна також розділити на два класи: фінансово-управлінські і виробничі.

  1. Фінансово-управлінські системи включають підклас малих інтегрованих систем. Такі системи призначені для ведення обліку по одному або декількох напрямах (бухгалтерія, збут, склад, кадри і так далі) - Системами цієї групи може скористатися практично будь-яке підприємство.

Системи цього класу зазвичай універсальні, цикл їх впровадження невеликий, іноді можна скористатися «коробковим» варіантом, купивши програму і самостійно встановивши її на ПК.

Фінансово-управлінські системи (особливо системи російських розробників) значно гнучкіші в адаптації до потреб конкретного підприємства. Часто пропонуються «конструктори», за допомогою яких можна практично повністю перебудувати початкову систему, самостійно або за допомогою постачальника встановивши зв'язки між таблицями БД або окремими модулями.

  1. Виробничі системи (також звані системами виробничого управління) включають підкласи середніх і великих інтегрованих систем. Вони призначені в першу чергу для управління і планування виробничого процесу. Облікові функції, хоча і глибоко пропрацювали, грають допоміжну роль, і іноді неможливо виділити модуль бухгалтерського обліку, оскільки інформація у бухгалтерію поступає автоматично з інших модулів.

Ці системи функціонально різні: в одній може бути добре розвинений виробничий модуль, в іншій - фінансовий. Порівняльний аналіз систем такого рівня і їх застосовності до конкретного випадку може вилитися в значну роботу. А для впровадження системи потрібна ціла команда з фінансових, управлінських і технічних експертів. Виробничі системи значно складніші в установці (цикл впровадження може займати від 6 - 9 місяців до півтора років і більше). Це обумовлено тим, що система покриває потреби усього підприємства, і це вимагає значних спільних зусиль співробітників підприємства і постачальників програм.

Виробничі системи часто орієнтовані на одну або декілька галузей і типів виробництва: серійне складальне (електроніка, машинобудування), дрібносерійне і досвідчене (авіація, важке машинобудування), дискретне (металургія, хімія, упаковка), безперервне (нафтовидобуток, газодобування).

Спеціалізація відбивається як в наборі функцій системи, так і в існуванні бізнес - моделей цього типу виробництва. Наявність вбудованих моделей для певного типу виробництва відрізняє виробничі системи один від одного. У кожної з них є напрями, що глибоко пропрацювали, і функції, розробка яких тільки починається або взагалі не ведеться.

Виробничі системи по багатьох параметрах значно жорсткіші, ніж фінансово-управлінські. Основна увага приділяється плануванню і оптимальному управлінню виробництвом. Ефект від впровадження виробничих систем проявляється на верхніх ешелонах управління підприємством, коли стає видно уся картина його роботи, включаючи планування, закупівлі, виробництво, збут, запаси, фінансові потоки і інші аспекти.

При збільшенні складності і широти охоплення функцій підприємства системою зростають вимоги до технічної інфраструктури і програмно-технічної платформи. Усі виробничі системи розроблені за допомогою промислових баз даних. У більшості випадків використовуються технологія клієнт-сервер або Internet-технологии.

Для автоматизації великих підприємств у світовій практиці часто використовується змішане рішення з класів великих, середніх і малих інтегрованих систем. Наявність електронних інтерфейсів спрощує взаємодію між системами і дозволяє уникнути подвійного введення даних.

Також розрізняють види КІС, такі як замовлені (унікальні) і тиражовані КІС.

Замовлені КІС

Під замовленими КІС зазвичай розуміють системи, що створюються для конкретного підприємства, що не має аналогів і що не підлягають надалі тиражуванню.

Подібні системи використовуються або для автоматизації діяльності підприємств з унікальними характеристиками або для вирішення украй обмеженого кола спеціальних завдань.

Замовлені системи, як правило, або взагалі не мають прототипів, або використання прототипів вимагає значних його змін, що мають якісний характер. Розробка замовленої КІС характеризується підвищеним ризиком в плані отримання необхідних результатів.

Тиражовані (адаптовані) КІС.

Суть проблеми адаптації тиражованих КІС, тобто пристосування до умов роботи на конкретному підприємстві в тому, що зрештою кожна КІС унікальна, але в той же час їй властиві і загальні, типові властивості. Вимоги до адаптації і складність їх реалізації істотно залежать від проблемної області, масштабів системи. Навіть перші програми, що вирішували окремі завдання автоматизації, створювалися з урахуванням необхідності їх налаштування по параметрах.

Розробка КІС на підприємстві може вестися як "від нуля", так і на основі референційної моделі.

Референційна модель є описом вигляду системи, функцій, організованих структур і процесів, типових в якомусь сенсі (галузь, тип виробництва і так далі).

У ній відбиваються типові особливості, властиві певному класу підприємств. Ряд компаній - виробників адаптованих (тиражованих) КІС, спільно з великими консалтинговими фірмами, впродовж кількох років веде розробку референційних моделей для підприємств автомобільної, авіаційної та інших галузей.

Адаптаційні та референційні моделі входять до складу багатьох систем класу MRP II / ERP, що дозволяє значно скоротити терміни їх впровадження на підприємства.

Референційна модель на початку роботи по автоматизації підприємства може бути описом існуючої системи (як є) і служить точкою відліку, з якою починаються роботи по вдосконаленню КІС.

Використовується також наступна класифікація. КІС діляться на три (іноді чотири) великі групи:

  1. прості ("коробкові");

  2. середнього класу;

  3. вищого класу

Прості ("коробкові") КІС реалізують невелике число бізнес-процесів організації. Типовим прикладом систем подібного типу є бухгалтерські, складські і невеликі торгові системи. Наприклад, системи таких фірм як 1С, Парус і так далі.

Відмітною особливістю таких продуктів є відносна легкість в засвоєнні, що у поєднанні з низькою ціною, відповідністю українському законодавству і можливістю вибрати систему "На свій смак" приносить їм широку популярність. Системи середнього класу відрізняються більшою глибиною і широтою охоплення функцій. Як правило, це системи, які дозволяють вести облік діяльності підприємства багато чим або декільком напрямам :

  • фінанси;

  • логістика;

  • персонал;

  • збут.

Вони потребують налаштування, яке у більшості випадків здійснюють фахівці фірми-розробника, а також в навчанні користувачів.

Ці системи найбільше підходять для середніх і деяких великих підприємств через свою функціональність і вищу, в порівнянні з першим класом, вартість. З російських систем цього класу можна виділити, наприклад, продукцію компаній Галактика, ТБ СОФТ

До вищого класу відносяться системи, які відрізняються високим рівнем деталізації господарської діяльності підприємства. Сучасні версії таких систем забезпечують планування і управління усіма ресурсами організації (ERP - системи).

Як правило, при впровадженні таких систем робиться моделювання існуючих на підприємстві бізнес-процесів і налаштування параметрів системи під вимоги бізнесу.

Проте значна надмірність і велика кількість параметрів системи, що настроюються, обумовлюють тривалий термін її впровадження, і також необхідність наявності на підприємстві спеціального підрозділу або групи фахівців, які здійснюватимуть переналаштування системи відповідно до змін бізнес-процесів.

Визнаними світовими лідерами є, наприклад, R/3 фірми SAP, Oracle Application компанії Oracle.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]