Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 Класифікація і характеристика КІС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
180.22 Кб
Скачать

5 Вимоги, що пред'являються до кіс

КІС повинні відповідати цілому набору обов'язкових вимог :

  1. Серед них, в першу чергу, варто відмітити використання архітектури клієнт-сервер з можливістю застосування більшості промислових СУБД

  2. Підтримку розподіленої обробки інформації

  3. Модульний принцип побудови з не-залежних функціональних блоків з розширенням за рахунок відкритих стандартів (API, COM+, CORBA і інші)

  4. Забезпечувати підтримку технологій Internet/intranet.

  5. Гнучкість

Гнучкість, здатність до адаптації і подальшого розвитку мають на увазі можливість пристосування інформаційної системи до нових умов, нових потреб підприємства. Виконання цих умов можливе, якщо на етапі розробки інформаційної системи використовувалися загальноприйняті засоби і методи документування, так що після певного часу сохра-нится можливість розібратися в структурі системи і внести в неї відповідні зміни, навіть якщо усі розробники або їх частина з яких-небудь причин не зможуть продовжити роботу.

Слід мати на увазі, що психологічно легше розібратися у влАСНДх розробках, нехай навіть створених давно, чим в чужих рішеннях, не завжди на перший погляд логічних. Тому рекомендується фазу супроводу системи довіряти особам, які її проектували.

Будь-яка інформаційна система рано чи пізно морально застаріє, і стане питання про її модернізацію або повну заміну. Розробники інформаційних систем, як правило, не є фахівцями в прикладній області, для якої розробляється система. Участь в модернізації або створенні нової системи тієї ж групи проектувальників істотно скоротить терміни модернізації.

В той же час виникає ризик застосування застарілих рішень при модернізації системи. Рекомендація у такому разі одна — уважніше відноситися до подбо-ру розробників інформаційних систем.

  1. Надійність

Надійність інформаційної системи має на увазі її функціонування без спотворення інформації, втрати даних з «технічних причин». Вимога надійності забезпечується створенням резервних копій інформації, що зберігається, виконання операцій протоколювання, підтримкою якості каналів зв'язку' і фізичних носіїв інформації, використанням сучАСНДх програмних і апаратних засобів. Сюди ж слід віднести захист від випадкових втрат інформації через недостатню кваліфікацію персоналу.

  1. Ефективність

Система є ефективною, якщо з урахуванням виділених їй ресурсів вона дозволяє вирішувати покладені на неї завдання в мінімальні терміни.

У будь-якому випадку оцінка ефективності робитиметься замовником, виходячи з вкладених в розробку коштів і відповідності представленої інформаційної системи його очікуванням.

Негативної оцінки ефективності інформаційної системи з боку замовника можна уникнути, якщо представники замовника притягуватимуться до проектування системи на усіх його стадіях. Такий підхід дозволяє багатьом кінцевим користувачам вже на етапі проектування адаптуватися до змін умов роботи, які інакше були б прийняті вороже.

Активна співпраця із замовником з ранніх етапів проектування дозволяє уточнити потреби замовника. Часто зустрічається ситуація, коли замовник чогось хоче, але сам не знає чого саме. Чим раніше будуть враховані доповнення замовника, тим з меншими витратами і в коротші терміни система буде створена.

Крім того, замовник, не будучи фахівцем в області розробки інформаційних систем, може не знати про нові інформаційні технології. Контакти із замовником під час розробки для нього інформаційної системи можуть підштовхнути замовника до модернізації його апаратних засобів, застосування нових методів ведення бізнесу, що відповідає потребам як замовника, так і проектувальника. Замовник отримує ріст ефективності свого підприємства, проектувальник — розширення можливостей, вживаних при проектуванні інформаційної системи.

Ефективність системи забезпечується оптимізацією даних і методів їх обробки, застосуванням оригінальних розробок, ідей, методів проектування (зокрема, спіральній моделі проектування інформаційної системи, про яку мова піде в наступних главах).

Не слід забувати і про те, що працювати з системою доведеться звичайним людям, що є фахівцями у своїй предметній області, але частенько мають дуже середні навички в роботі з комп'ютерами. Інтерфейс інформаційних систем має бути ним інтуїтивно зрозумілий. У свою чергу, розробник-програміст повинен розуміти характер виконуваних кінцевим користувачем операцій. Рекомендаціями в цьому випадку можуть служити підвищення ефективності управління розробкою інформаційних систем, поліпшення інформованості розробників про предметну область.

Має сенс ще до здачі інформаційної системи в експлуатацію надати розробникам можливість спробувати себе в ролі кінцевих користувачів. Зустрічалися випадки, коли такий підхід приводив до відмови від використання на робочому місці оператора маніпулятора типу «мишу», що, у свою чергу, призводило до багатократного підвищення продуктивності оператора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]