Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2_psikholog_ya_tvorchost.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
131.07 Кб
Скачать

12. Методи активізації творчого мислення

Проблема активізації й оптимізації творчо пошукового про­цесу може бути розв'язаною при наявності відповідних засобів та прийомів. Психологія має в своєму арсеналі безліч таких засобів.

Метод проб і помилок (МПіП)

МПіП полягає в тому, що зорієнтувавшись у задачі, необхід­но почергово висувати різні ідеї, оцінювати їх, і якщо вони не подобаються, відкидати і висувати нові. Цей метод ще назива­ється методом перебору варіантів. Мислення методом проб і по­милок зароджується в ранньому віці, коли дитина починає пізна­вати світ: бере щось руками, дивиться, слухає - накопичує обра­зи і поняття, шукає зв'язок між своїми діями і результатами цих дій. Пізніше, отримавши, таким чином, досвід, дитина постійно переходить від наочно-дієвого і наочно-образного мислення до більш складних видів: абстрактно-понятійного і логічного.

Метод синектики отримав подальший розвиток і теоретичне обгрунтування у працях Г.Я. Буша.На перших етапах застосування методу йде процес навчання «механізмам творчості». Частину цих механізмів автори методики пропонують розвивати навчанням, розвиток інших не гарантуєть­ся. Перші називають «операційними механізмами» (пряма, особис­та, символічна аналогія). Такі явища, як інтуїція, натхнення, абст­рагування, вільне роздумування, використання можливостей, що не стосуються справи, застосування неочікуваних метафор і елементів гри, вважають «неопераційними механізмами», розвиток яких не га­рантується навчанням, хоча може позитивно вплинути на їх активі­зацію.

В умовах застосування методу синектики слід уникати поквап­ливого чіткого формулювання проблеми (творчої задачі), оскільки це нейтралізує подальший пошук рішення. Обговорення варто по­чинати не із самої задачі (проблеми), а з аналізу деяких загальних ознак, які наче вводять в ситуацію постановки проблеми, неоднора­зово уточнюючи її смисл.

Метод евристичних питань (метод «ключових питань»)

Метод застосовують для збору допоміжної інформації в умовах проблемної ситуації або впорядкування вже наявної інформації у самому процесі розв'язання творчої задачі. Евристичні (навідні) питання слугують допоміжним стимулом, формують нові стратегії і тактики рішення творчої задачі.

Метод евристичних питань базується на таких закономірностях і відповідних принципах:

  1. Проблемності і оптимальності. Шляхом вдало поставлених питань проблемність задачі знижується до оптимального рівня.

  2. Дроблення (дроблення інформації). Евристичні питання до­зволяють розбити задачу на її складові.

  3. Цілепокладання (кожне нове евристичне питання формує нову стратегію).

Метод вільних асоціацій

Результативність творчої діяльності, особливо на етапі генеру­вання нових ідей, істотно підвищується, якщо широко використо­вувати все нові і нові асоціації, які в кінцевому результаті породжу­ють продуктивні ідеї рішення проблеми. У процесі зародження асо­ціацій встановлюються неординарні взаємозв'язки між компоти тами проблеми, що розглядається, і елементами зовнішнього СВІТ) включаючи компоненти попереднього досвіду творчої ДІЯЛЬНОСТІ осіб, які беруть участь у колективному рішенні проблеми, творчої задачі. У результаті процесу зародження нових асоціативних зв'яіків і виникають творчі ідеї розв'язання проблеми.

Принципи, з яких виходять у процесі застосування цього методу:

  1. вільних асоціацій;

  2. антиконформізму;

  3. відстроченого критичного аналізу.

Наприклад, задається слово-стимул (будь-якого змісту щодо спря­мування теми), і група працює методом вільних асоціацій, «розкру­чуючи» максимально це слово згідно з контекстом необхідних дій.

Метод емпатії (метод особистісної аналогії)

Як евристичний метод рішення творчих задач, метод аналогії є проміжною ланкою між інтуїтивними і логічними процедурами ми­слення. У рішенні творчих задач використовують різні аналогії: кон­кретні і абстрактні; ведуться пошуки аналогії живої природи з не­живою, наприклад, техніка, де можуть бути встановлені аналогії за формою і структурою, функціями і процесами.

Метод емпатії застосовується до різних видів творчої діяльнос­ті (в раціоналізаторській, винахідницькій, управлінській діяльності, у процесі художньої творчості). Метод вимагає великої фантазії, уяви. Відбувається активізація фантастичних образів і уявлень, що приводить до зняття бар'єрів «здорового глузду» і пошуку оригіна­льних ідей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]