Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2_psikholog_ya_tvorchost.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
131.07 Кб
Скачать

3. Гуманістична теорія творчості.

З точки зору гуманістичної психології, сама сутність людини постійно рухає її у напрямку особистішого росту, творчості і само­достатності. Гуманістичні персонологи розглядають людей як ак­тивних творців власного життя, які володіють свободою вибору і розвивають власний стиль життя. Визнання пріоритету творчої сто­рони в людині є, можливо, найбільш значущою концепцією гумані­стичної психології. Вчення гуманістів про творчість - це гімн твор­чості, гімн творчій особистості. Саме за ними, здорова людина є творча людина, а тому навчати треба творчості і через творчість. І це потрібно не стільки для мистецтва і продукування в майбутньо­му творів мистецького плану, скільки для розвитку самої людини у її кращих характеристиках (якісних).

Одним із вихідних положень гуманістичної психології А. Мас-лоу виступає проблема творчості як складова процесу самоактуалі-зації особистості. А. Маслоу першим наголосив, що творчість є най­більш універсальна функція людини, яка веде до всіх форм самови­раження. Це не ортодоксальний, традиційний погляд на творчу осо­бистість під кутом зору її «творчої продукції», але, в першу чергу, на саму особистість, здатну до творчого акту; вид діяльності; про­цес; установка.

Феноменологічний напрям теорії особистості, який в науці пред­ставляє К. Роджерс, постулює, що в своєму розвитку люди природно і неминуче рухаються у напрямку диференціації, автономності і зрілості всі вони прагнуть досконалості. Концепція росту, сконцентро­вана на процесі реалізації внутрішніх можливостей і особистішого потенціалу людини, відображає і розроблену вченим концепцію тво­рчості. К. Роджерс наголошує на необхідності творчої адаптації осо­бистості до нових соціальних умов (науково-технічний прогрес), що, на його думку, стане вирішальним фактором у проблемі самого ви­живання людства.

Досліджуючи природу благополуччя, Е. Фромм розглядає його як здатність особистості до творчості. В основі такої здатності вче­ний ставить творчий акт, який полягає в «істинному реагуванні», баченні світу таким, яким він є, і переживання його як «власного світу», світу, створеного «власною творчістю». Необхідність транс-цепденції з'являється в людини внаслідок її здатності любити, тоб­то у прагненні стати творчо спроможною.

з позиції гуманістичного підходу можна виокре­мити головні його постулати: креативність пов'язується із здоро­вим прагненням особистості до самоактуалізації, у якій творчість займає визначальне місце. Саме завдяки їй людина розбудовує своє життя, розвиває себе, свій творчий потенціал.

4. Творчість. Зміст поняття. Види творчості.

Творчість - це найвища форма людської життєдіяльності, що зароджується у трудових процесах, при активному функціонуванні мислення і почуттів.

Поняттям творчості охоплюються всі форми створення і появи нового на фоні існуючого, стандартного.

творчість людини - це її психічна ак­тивність, усвідомлення системи Я (псіхе, свідомість) і ие-Я (таємни­ця, невідоме у предметі), розв'язання суперечностей між ними, яки­ми вона робить щось несподіване, незвичайне: відкриття, винахід або створює художній образ.

Творчість означає створення нового, під яким розуміються як перетворення у свідомості і поведінці людини, так і створені нею продукти, які вона віддає іншим.

Враховуючи те, що носієм творчості є людина, а креативиість - її невід'ємний атрибут, визначаємо креативиість як здатність людини до конструктивного, нестандартного мислення і поведінки, а також усві­домлення і розвитку свого досвіду.

Об'єкт психології творчості - це процес творчості.

Предмет психології творчості - реалізація творчих стратегій і тактик у творчому процесі (В.О. Моляко).

Психологія творчості черпає відомості з різноманітних галузей соціальних, психологічних, загальногуманітарних знань, збагачую­чи водночас і їх своїми відкриттями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]