Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_filosofiya.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
634.37 Кб
Скачать

47. Свідомість як цілісна система.

Центральним філос.пит.є пит.про віднош.свідомості до буття.Діалектико-матеріаліс-тична філософія розгл.свідом. як специфічно людську форму відображенні духовного осво-єння дійсності - як здатність високоорганізованої матерії відображати світ в ідеал. образах. Відображення як загал. властивість матерії й визначається як здатн. матеріальних явищ, предметів, відтворюв. у своїх властив. особливості ін.явищ,систем у процесі взаємодії з останіми.

Важливим кроком в еволюції матерії є виникн. інформаційного відображення. Інформ. відображен. Наз. Тільки таке, що сприяє активній орієнтації матеріального об’єкту в навколишній дійсності. У нежив. природі має місце найпростіший тип відображення. У жив. Природі зароджується інформаційне відображу. Першим ступенем якого є подразливість-це здатність організму до навпрост. специфічних реак-цій у відпов. на дію певних подразниківНаступна форма в розв. інформац. відображення є чутливість-здатність органі-зму до відчуття.

Нейрофізіологічне відображ. є наступ. етапом розвитку інформац. відоб-ня.Воно дає можливість здійснювати скла-дні схеми оповіщення, що пе-редбачає систему розчлено-ваної послідовності дій, яка лише в кінцевому рахунку спрямована на досягнення життєво важливої мети.

48.Проблема несвідомого. Яка роль несвідомого в людському бутті.

Під несвідомим розуміється сукупність психічних явищ, станів, що існують поза людської свідомості і не піддаються контролю з його боку. До сфери несвідомого належать, наприклад, інстинкти, від яких людина як біологічна істота не вільний. Інстинкти можуть породжувати у людини підсвідомі бажання, емоції, вольові імпульси, які пізніше можуть потрапляти в область свідомості. Несвідоме дає про себе знати завдяки тому, що воно здатне переробляти отриману мозком інформацію, хоча процес цієї переробки вислизає від контролю свідомості. Завдяки включенню несвідомого зменшується навантаження на свідомість і збільшуються можливості людини в науковому або художній творчості. психіатр і психолог Зигмунд Фрейд (1856-1939). Він відкрив цілий напрям у філософській антропології та медицині, згідно з яким несвідоме є і найважливішим фактором людського існування, і глибинною причиною ряду психічних захворювань. Що виникають у людини під впливом різних обставин його життя «комплекси» витісняються зі свідомості в область несвідомого і можуть потім спричинити душевну хворобу. Розроблений Фрейдом метод виявлення таких «комплексів» з доведенням їх до свідомості пацієнтів виявився досить ефективним при лікуванні багатьох хворих.

У вченні Фрейда людина змушена постійно мучитися і розриватися між біологічними потягами та усвідомлюваними соціальними нормами, між свідомим і несвідомим, між «інстинктом життя» і «інстинктом смерті». Але в підсумку біологічне несвідоме виявляється визначальним, бо фрейдовських людина – це, перш за все, еротична істота, що керується несвідомими інстинктами. Тим не менш розроблені Фрейдом психоаналітичний підхід до людини придбав цілий ряд прихильників і послідовників, ідеї яких сприяли модифікації фройдівського психоаналізу і появі неофрейдизму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]