Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекция Трудове.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
218.62 Кб
Скачать

Трудова дисципліна порядок накладення дисциплінарних стягнень

ДИСЦИПЛІНА ПРАЦІ - це встановлений нормами права, правилами внутрішнього трудового розпорядку порядок взаємовідносин суб'єктів колективної праці, який виражається у свідомому й точному виконанні працівниками своїх трудових функцій.

Норми цього інституту містяться у КЗпП України, спеціальних нормативно-правових актах (наприклад, статути, положення про дисципліну, дисциплінарні статути державних службовців), а також в локальних актах. До останніх відносяться правила внутрішнього трудового розпорядку.

ПРАВИЛА ВНУТРІШНЬОГО ТРУДОВОГО РОЗПОРЯДКУ – локальний нормативно-правовий акт, що приймається і діє виключно в межах організації.

Правила внутрішнього трудового розпорядку затверджуються трудовим колективом за поданням власника (роботодавця) і профспілкового комітету на основі типових правил внутрішнього трудового розпорядку.

Трудова дисципліна передбачає:

- чесну і сумлінну працю;

- своєчасне і точне виконання розпоряджень власника;

- підвищення продуктивності праці;

- виконання технологічної дисципліни;

- відповідність вимогам охорони праці, техніки безпеки і виробничої санітарії;

- поліпшення якості продукції.

Трудова дисципліна забезпечується такими методами:

1) переконання;

2) заохочення (подяка, премія, нагорода), що оголошуються роботодавцем і записуються до трудової книжки;

3) примусу (заходи дисциплінарного, матеріального і громадського впливу).

За несумлінне виконання обов'язків до працівника можуть застосовуватися дисциплінарні стягнення.

Підставою притягнення до дисциплінарної відповідальності є порушення трудової дисципліни.

ПОРУШЕННЯ ТРУДОВОЇ ДИСЦИПЛІНИ (дисциплінарний проступок) - невиконання чи неналежне виконання з вини працівника покладених на нього трудових обов'язків.

Трудові обов'язки працівника можна поділити на 3 групи:

1) обов'язки, що відносяться до виконання персональних посадових функцій, покладених на працівника умовами трудового договору;

2) обов'язки, що випливають з наказів, розпоряджень власника чи уповноваженого ним органа;

3) обов'язки, пов'язані з виконанням інших норм діючого законодавства.

Для притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності достатньо, щоб був зафіксований сам факт скоєння дисциплінарного проступку (одного з видів правопорушень). У той же час, наслідки дисциплінарного проступку враховуються при призначенні дисциплінарного стягнення.

ДИСЦИПЛІНАРНЕ СТЯГНЕННЯ - міри юридичної відповідальності за вчинення дисциплінарного проступку.

Чинним законодавством передбачено тільки 2 види дисциплінарних стягнень:

1) Догана;

2) Звільнення.

Однак для деяких категорій працівників (наприклад, працівників прокуратури, суду, зв'язку, державних службовців) можуть встановлюватися й інші види стягнень. Так, дисциплінарний статут прокуратури України встановлює такі стягнення для працівників прокуратури: зниження в посаді; зниження в класному чині й ін.

Необхідною умовою притягнення до дисциплінарної відповідальності за вчинення дисциплінарного проступку є наявність вини в діях працівника.

Наприклад, якщо працівник не вийшов на роботу через аварію системи центрального опалення в квартирі, де він проживає, і його присутність була необхідною для ліквідації наслідків даної аварії, порушення трудової дисципліни має місце, однак вини в діях працівника немає.

Не буде вини в діях працівника в разі потреби звернення за медичною допомогою, якщо навіть лікарняний лист і не був виданий.

З іншого боку, власник, як правило, не бере на себе обов'язок доставляти працівників на роботу власним транспортом. Проблема транспорту повинна вирішуватися працівником самостійно. Тому посилання працівника на погану роботу громадського транспорту, за загальним правилом не виключають його вини в запізненні на роботу. Тільки припинення роботи транспорту через стихійне лихо, аварії, інші надзвичайні обставини виключає провину працівника в запізненні на роботу.

Дисциплінарні стягнення можуть бути накладені: органом, якому надано право прийняття на роботу; вищим за ієрархією органом для працівників, які несуть дисциплінарну відповідальність за статутом, положенням чи іншим нормативним актом про дисципліну.

За кожний дисциплінарний проступок може бути накладене тільки одне дисциплінарне стягнення. Стягнення накладається не пізніше 1 місяця з дня виявлення і не пізніше 6 місяців із дня вчинення дисциплінарного проступку. Наказ про накладення дисциплінарного стягнення із зазначенням мотивів його накладення повідомляється працівнику під розписку протягом 3-х робочих днів.

Термін дії дисциплінарного стягнення - 1 рік. Якщо протягом 1 року до працівника не будуть застосовуватися дисциплінарні стягнення, то він вважається таким, що не притягався до дисциплінарної відповідальності. Дисциплінарне стягнення за розпорядженням роботодавця може бути зняте до закінчення одного року. Протягом дії дисциплінарного стягнення міри заохочення (премії, нагороди) не застосовуються.

Дисциплінарні стягнення не підлягають запису до трудової книжки працівника.