Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

лекция тема 6

.pdf
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
260.87 Кб
Скачать

Тема 6. Система доходів бюджету

6.1.Сутність доходів бюджету та їх класифікація.

6.2.Склад і характеристика доходів Державного бюджету.

6.3.Склад і характеристика доходів місцевих бюджетів.

6.1.Сутність доходів бюджету та їх класифікація

Обов’язковою складовою та основною передумовою функціонування будь-якого бюджету є його доходи.

Доходи бюджету – це частина фінансових ресурсів держави (органів місцевого самоврядування), сформованих унаслідок перерозподілу ВВП, згідно з чинною нормативно-правовою базою, і призначених для виконання державою (місцевими органами влади) своїх функцій.

Представленим визначенням терміна "доходи бюджету" акцентується увага на тому, що останні формуються як результат перерозподілу створеної в країні вартості, в ході якого виникають відповідні відносини між державою як одержувачем коштів та юридичними і фізичними особами, що сплачують бюджетні платежі.

Доходи бюджету є основною (проте не єдиною) складовою фінансових ресурсів держави: важлива їх частина зосереджена, зокрема, у позабюджетних цільових фондах або надходить до бюджету внаслідок запозичень на внутрішньому та зовнішньому ринках, приватизації майна державної (комунальної) власності, повернення раніше наданих кредитів, повернення бюджетних коштів з депозитів, пред’явлення (продажу) цінних паперів.

Формування доходів бюджету здійснюється на підставі низки нормативних документів: Податкового кодексу, законів та інших нормативно-правових актів, що визначають порядок справляння відповідних бюджетних платежів.

Створені результатами суспільної праці, у ході перерозподілу ВВП, бюджетні доходи надходять у розпорядження держави (місцевих органів влади) та спрямовуються ними на виконання своїх функцій, потрапляючи при цьому під подальший розподіл – цього разу між галузями економіки,

Юшко С.В., доцент кафедри фінансів ХНЕУ Дисципліна "Бюджетна система"

територіями, соціальними верствами населення тощо.

Бюджетний кодекс України дає таке визначення терміну "доходи бюджету": це податкові, неподаткові та інші надходження на безповоротній основі, справляння яких передбачено законодавством України (включаючи трансферти, власні надходження бюджетних установ).

Даним визначенням наголошується на тому, що доходи бюджету – це виключно безповоротні надходження, а отже до них не можуть бути віднесені будь-які надходження, які підлягають поверненню (зокрема, суми державних та місцевих запозичень). До доходів бюджету не відносяться також повернення кредитів до бюджету, кошти від приватизації державного майна (щодо державного бюджету), повернення бюджетних коштів з депозитів, надходження внаслідок продажу/пред'явлення цінних паперів. Названі показники виступають складовою іншого поняття – надходжень бюджету.

Складовою доходів бюджету визнаються трансферти (кошти, одержані бюджетом на безоплатній та безповоротній основі, з інших бюджетів, від інших держав чи міжнародних фінансових організацій) та власні надходження бюджетних установ (отримані бюджетними установами кошти за надання послуг, виконання робіт, отримані гранти, дарунки, благодійні внески тощо).

З’ясувавши зміст терміна "доходи бюджету" потрібно перейти до визначення суті іншого пов’язаного поняття – "системи доходів бюджету". Поява та значення даної категорії пов’язана зі створенням та існуванням у кожній державі залежно від форми державного устрою та адміністративно-територіального поділу країни відповідної системи бюджетів: від загальнодержавного до нижчих адміністративнотериторіальних угрупувань. Ураховуючи, що Україна згідно з Конституцією є унітарною державою, доходи бюджету мають два рівні – державний та місцевий. Доходами місцевих бюджетів визнаються доходи бюджету АР Крим, бюджетів областей, районів, бюджетів місцевого самоврядування. Отже, сукупність доходів бюджетів усіх рівнів та їх взаємопов’язане застосування становлять систему доходів бюджетів.

Доходи бюджету класифікують за такими ознаками:

Юшко С.В., доцент кафедри фінансів ХНЕУ Дисципліна "Бюджетна система"

1.За методами залучення коштів до бюджету:

1)податковий;

2)від підприємницької діяльності держави;

3)від державного майна, угідь і послуг.

Основним методом залучення коштів до бюджетів є податковий. Його суть полягає у сплаті суб’єктами оподаткування встановлених чинним податковим законодавством податків. Переважна більшість податків нараховується та перераховується до бюджету безпосередньо платниками. Стягнення прострочених сум податків, здійснених нарахувань за результатами податкових перевірок забезпечується відповідним апаратом держави (податкові органи, судова система, органи стягнення).

Метод залучення коштів – від підприємницької діяльності держави – передбачає одержання доходів від діяльності державних підприємств. В ринкових умовах господарювання такими доходами виступають насамперед сплачувані державними підприємствами податки. По суті, тут знаходять відображення риси першого (податкового методу), проте тільки зовні (за формою), оскільки фактично (за змістом) переходу вартості між власниками не відбувається: державне підприємство сплачує державі. Іншими надходженнями від державних підприємств можуть бути частина чистого прибутку, що вилучається державою до бюджету, дивіденди, нараховані на акції господарських товариств, у статутних капіталах яких є державна власність тощо.

Метод формування доходів – від державного майна, угідь і послуг – характеризує надходження у вигляді орендної плати, плати за використання природних ресурсів, плати за державні послуги (надходить у формі судового збору, державного мита за вчинення нотаріальних дій, видачу документів, ліцензій, патентів тощо).

2. За розділами відповідно до Бюджетного кодексу:

1)податкові надходження;

2)неподаткові надходження;

3)доходи від операцій з капіталом;

4)трансферти.

Слід відзначити, що згідно з бюджетною класифікацією доходів бюджету виділяють ще одну їх групу – цільові фонди.

Юшко С.В., доцент кафедри фінансів ХНЕУ Дисципліна "Бюджетна система"

3.За рівнем централізації:

1) доходи державного бюджету;

2) доходи місцевих бюджетів.

4.За способами зарахування до бюджету:

1) доходи загального фонду;

2) доходи спеціального фонду.

5.Залежно від розподілу доходів між ланками бюджетної системи та повноти зарахування до бюджетів:

1) доходи, які повністю зараховуються до державного бюджету; 2) доходи, які повністю зараховуються до місцевих бюджетів одного

рівня; 3) доходи, які зараховуються до місцевих бюджетів різних рівнів;

4) доходи, які одночасно зараховуються до Державного та місцевих бюджетів.

6.Залежно від порядку зарахування доходів до бюджету:

1)закріплені – доходи, які безстроково або на довгостроковій основі (цілком або за встановленими частками) зараховуються до відповідних бюджетів;

2)регулюючі – доходи, пропорції розподілу яких між відповідними бюджетами періодично переглядаються відповідно до їхніх потреб.

7.Залежно від участі у визначенні розрахункового показника обсягу міжбюджетних трансфертів місцевих бюджетів України:

1)доходи, які закріплюються за місцевими бюджетами та враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів;

2)доходи, які не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів;

8. За частотою появи:

1)звичайні – регулярно включаються в доходи;

2)надзвичайні – з’являються в доходах за виняткових, надзвичайних обставин.

6.2. Склад і характеристика доходів Державного бюджету

Склад доходів Державного бюджету визначений:

1)статтею 29 Бюджетного кодексу;

2)Законом України про державний бюджет на відповідний рік. Стаття 29 Бюджетного кодексу відносить до доходів Державного

Юшко С.В., доцент кафедри фінансів ХНЕУ Дисципліна "Бюджетна система"

бюджету України всі доходи, за винятком тих, що згідно із статтями 64, 66, 69 та 71 Кодексу закріплені за місцевими бюджетами. Частина 2 ст. 29 Кодексу визначає вичерпний склад доходів загального фонду Державного бюджету, а частина 3 – окремі з доходів спеціального фонду.

Повний перелік доходів Державного бюджету на відповідний рік у розрізі за фондами визначається виключно законом про державний бюджет. Останній встановлює порядок зарахування до бюджету новозапроваджених видів доходу та може змінювати склад доходів загального та спеціального фонду, визначений Кодексом (зокрема, відносити на відповідний бюджетний період окремі доходи загального фонду до складу спеціального фонду і навпаки).

Детальні планові показники доходів державного бюджету, згруповані за розділами згідно з бюджетною класифікацією, знаходять відображення у додатку 1 до Закону про Державний бюджет.

Необхідно розглянути склад доходів Державного бюджету України за останні чотири роки (табл. 6.1).

Таблиця 6.1

Доходи Державного бюджету України (фактичні дані)*

Групи

2009 р.

2010 р.

2011 р.

2012 р.

 

 

 

 

 

 

 

 

млрд

% до

млрд

% до

млрд

% до

млрд

% до

доходів

грн

підсумку

грн

підсумку

грн

підсумку

грн

підсумку

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Податкові

148,9

71,0

166,9

69,4

261,6

83,2

274,7

79,4

надходження

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Неподаткові

50,7

24,2

65,0

27,0

49,1

15,6

68,3

19,7

надходження

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Доходи від

 

 

 

 

 

 

 

 

операцій з

1,1

0,5

0,6

0,2

0,5

0,2

1,2

0,4

капіталом

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цільові

0,6

0,3

1,2

0,5

0,2

0,1

0,3

0,1

фонди

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Трансферти

8,4

4,0

6,9

2,9

3,2

1,0

1,6

0,5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Разом

209,7

100,0

240,6

100,0

314,6

100,0

346,1

100,0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Офіційні дані Державної казначейської служби України.

Як видно з табл. 6.1, основну частину доходів Державного бюджету забезпечують податкові надходження – встановлені Податковим

Юшко С.В., доцент кафедри фінансів ХНЕУ Дисципліна "Бюджетна система"

кодексом України податки та збори. Чинною редакцією Податкового кодексу встановлено 18 загальнодержавних та 5 місцевих податків і зборів. Місцеві податки та збори зараховуються виключно до місцевих бюджетів, загальнодержавні податки і збори є базою для формування доходів бюджетів усіх рівнів.

Податкові надходження Державного бюджету відповідно до бюджетної класифікації включають:

податки на доходи, податки на прибуток, податки на збільшення ринкової вартості. До цієї групи належить податок на прибуток підприємств та податок на доходи фізичних осіб у частині, що зараховується до Державного бюджету;

збори та плата за спеціальне використання природних ресурсів. До цієї групи належать збори за спеціальне використання лісових ресурсів, води, плата за користування надрами у частині, що зараховується до Державного бюджету;

внутрішні податки на товари та послуги. До цієї групи належать податок на додану вартість та акцизний податок у частині, що зараховується до Державного бюджету;

податки на міжнародну торгівлю та зовнішні операції. До цієї групи належать ввізне та вивізне мито у частині, що зараховується до Державного бюджету;

рентна плата, збори на паливно-енергетичні ресурси. До цієї групи належать рентна плата за транспортування нафти та нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами територією України, рентна плата за транзитне транспортування трубопроводами територією України природного газу та аміаку, збори у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну та теплову енергію, природний газ для споживачів усіх форм власності у частині, що зараховується до Державного бюджету;

інші податки та збори. До цієї групи належать екологічний податок, збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, збір за користування радіочастотним ресурсом України, податки та збори, не віднесені до інших категорій у частині, що зараховується до Державного бюджету.

Структуру податкових надходжень Державного бюджету наведено на рис. 6.1. Як видно, основну частку податкових надходжень Державного

Юшко С.В., доцент кафедри фінансів ХНЕУ Дисципліна "Бюджетна система"

бюджету України (понад 85 % за представлені роки) формує група

внутрішніх податків на товари та послуги, а також група податків на

доходи, на прибуток на збільшення ринкової вартості.

 

 

 

Внутрішні податки на товари та послуги

 

 

5,1

 

 

2,4

4,8

Податки на доходи, податки на

 

 

6,4

прибуток, податки на збільшення

 

 

 

ринковоївартості

 

 

 

Рентна плата, збори на паливно-

 

 

 

енергетичні ресурси

21,6

23,3

 

Податки на міжнародну торгівлю та

 

 

 

 

 

64,1

зовнішні операції

 

 

 

 

 

64,9

Інші податки та збори

 

 

 

Збори та плата за спеціальне

 

 

 

використання природних ресурсів

Рис. 6.1. Структура податкових надходжень Державного

бюджету України за фактичними даними 2012 р. (внутрішнє коло) та плановими даними 2013 р. (зовнішнє коло), %

Основними, найбільш значущими бюджетоформуючими податками Державного бюджету України виступають натомість податок на додану вартість, податок на прибуток, акцизний податок, рентна плата (до 2011 р. зараховувалася до складу неподаткових надходжень) та ввізне мито

(рис. 6.2).

Юшко С.В., доцент кафедри фінансів ХНЕУ Дисципліна "Бюджетна система"

%

42,0

39,7

40,3

35,9

41,3

40,1

35,8

 

 

 

 

35,0

 

 

 

 

 

 

 

28,0

 

 

 

 

 

 

 

20,5

20,5

 

 

 

 

 

 

21,0

 

15,5

16,6

 

 

 

 

 

 

17,4

16,0

 

 

 

 

 

 

14,0

 

 

 

 

 

 

10,1

 

 

 

 

 

 

 

 

10,5

10,7

 

6,3

5,5

 

11,5

 

 

 

 

 

 

7,0

 

3,7

3,9

5,3

 

 

 

5,8

 

3,9

 

 

5,0

5,1 4,5

3,0

3,6

3,3

3,8

 

 

0,0

 

 

 

 

 

 

 

2007

2008

2009

2010

2011

2012

роки

Податок на додану вартість

Податок на прибуток підприємств

Акцизний збір(податок)

Рентна плата

Ввізне мито

Рис. 6.2. Частка окремих податків у доходах Державного бюджету України (фактичні дані)

Друге місце за значущістю у доходах державного бюджету України посідають неподаткові надходження, до складу яких, згідно з бюджетною класифікацією, включають:

доходи від власності та підприємницької діяльності. До цієї групи належать, зокрема:

кошти, що перераховуються Національним банком України відповідно до Закону України "Про Національний банк України";

частина чистого прибутку (доходу) державних унітарних підприємств та їх об'єднань, що вилучається до бюджету;

дивіденди (дохід), нараховані на акції (частки, паї) господарських товариств, у статутних капіталах яких є державна власність;

відрахування коштів, отриманих від проведення державних лотерей в Україні;

плата за розміщення тимчасово вільних коштів державного

бюджету;

адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційної господарської діяльності. До цієї групи належать, зокрема:

плата за надання адміністративних послуг (за реєстрацію представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності; за видачу,

Юшко С.В., доцент кафедри фінансів ХНЕУ Дисципліна "Бюджетна система"

продовження, переоформлення ліцензій і за видачу дубліката ліцензій на мовлення, та ліцензій провайдера програмної послуги, ліцензій на користування радіочастотним ресурсом, ліцензій на здійснення діяльності у сфері телекомунікацій, за підготовку до державної реєстрації авторського права і договорів, які стосуються прав автора на твір, за видачу дозволів на право ввезення на територію України, вивезення з території України або транзиту через територію України наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, за оформлення посвідчення закордонного українця тощо);

судовий збір;

кошти, отримані за вчинення консульських дій;

виконавчий збір;

надходження від орендної плати за користування цілісним майновим комплексом та іншим державним майном;

державне мито;

єдиний збір, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України;

портовий (адміністративний) збір;

плата за проїзд автомобільними дорогами транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні;

плата за виконання митних формальностей митними органами поза місцем розташування митних органів або поза робочим часом, встановленим для митних органів;

власні надходження бюджетних установ. До цієї групи належать:

надходження від плати за послуги (включаючи плату за надання адміністративних послуг), що надаються бюджетними установами згідно із законодавством;

інші джерела власних надходжень бюджетних установ;

інші неподаткові надходження. До цієї групи належать:

кошти від реалізації майна, конфіскованого за рішенням суду;

кошти від реалізації надлишкового озброєння, військової та спеціальної техніки, нерухомого військового майна Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових

Юшко С.В., доцент кафедри фінансів ХНЕУ Дисципліна "Бюджетна система"

формувань, правоохоронних органів та інших державних органів;

відрахування від суми коштів, витрачених на рекламу тютюнових виробів та/або алкогольних напоїв у межах України;

кошти, отримані від продажу частин встановленої кількості викидів парникових газів, передбаченого статтею 17 Кіотського протоколу;

плата за надання державних гарантій та кредитів (позик), залучених державою;

плата за користування кредитами (позиками), залученими державою;

збір на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження;

збори на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій.

Співвідношення між доходами групи "неподаткові надходження" зображено на рис. 6.3.

8,0

 

 

Доходи від власності та

 

 

 

 

 

 

підприємницькоїдіяльності

5,2

 

 

 

12,6

 

 

 

12,3

 

 

 

 

35,2

 

Власні надходження бюджетних

 

43,0

установ

 

 

 

 

 

 

 

 

Інші неподаткові надходження

47,4

 

 

Адміністративні збори та платежі,

36,4

 

 

 

 

доходи від некомерційної

 

 

 

господарської діяльності

Рис. 6.3. Структура неподаткових надходжень Державного бюджету

України за фактичними даними 2011 р. (внутрішнє коло) та плановими даними 2013 р. (зовнішнє коло), %

Юшко С.В., доцент кафедри фінансів ХНЕУ Дисципліна "Бюджетна система"