Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора ОЭТ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
859.14 Кб
Скачать

30.Економічна природа попиту.Закон попиту.Цінові і не цінові фактори, що його визначають.Еластичність попиту.

Попит – це готовність покупців придбати певний товар. Це є потреба в товарі, яка реалізується за даного рівня цін. Попит – це сума грошей, яку покупці можуть заплатити за певний товар.

Першим визначним чинником попиту є ціна. Попит знаходиться у зворотному зв'язку між ціною і величиною попиту. Цей зворотній зв'язок між ціною і величиною попиту називають законом попиту.

Закон попиту можна пояснити ефектом доходу і ефектом заміщення. Ефект доходу показує, що при низькій ціні людина може дозволити собі купити більше потрібного їй товару, причому не одказуючи собі в купівлі альтернативних товарів.

Ефект заміщення виражається в тому, що із зниженням ціни у людини з'явиться стимул купити дешеві товари, замість аналогічних, але дорогих.

Окрім ціни, на криву попиту, тобто на її рух впливають і цінові фактори, а саме зміни в доході споживачів, кількість покупців на ринку, якість товарів, споживчі смаки і споживчі сподівання.

Існує властивість попиту і пропозиції змінюватися в залежності від динаміки визначаючих їх факторів і, перш за все, від зміни ціни. Ступінь зміни ціни на зміну обсягу попиту називається еластичністю попиту.

Ступінь зміни ціни на зміну обсягу пропозиції називається еластичністю пропозиції (вперше еластичність попиту і пропозиції дослідив англійський економіст Маршалл у кінці XIX ст.).

Цінова еластичність попиту і пропозиції може бути більшою або меншою в залежності від того, як на попит або пропозицію впливає ціна.

Міру впливу ціни на попит і пропозицію визначають через коефіцієнт еластичності попиту і пропозиції:

Всі товари характеризуються різною ціновою еластичністю як попиту, так і пропозиції.

Якщо обсяг попиту або пропозиції зміниться в більшій мірі, ніж зміна ціни, то такий попит або пропозиція є еластичним:.

Якщо, то обсяг попиту і пропозиції змінюється в меншій мірі, ниж зміна ціни, то такий попит і пропозиція будуть нееластичними.

Якщо

, то і зміна попиту і пропозиції, і зміна ціни однакові. Такий попит і пропозиція будуть називатися одиничною еластичністю.

Економічна теорія також поняття як цілком еластичний попит і пропозиція, це коли зміна ціни не впливає на зміни обсягу попиту і пропозиції – цілком нееластичний. Цілком еластичний – це коли зміна попиту і пропозиції не впливають на зміну ціни.

31.Економічна природа пропозиції.Закон пропозиції. Фактори, що визначають пропозицію. Еластичність пропозиції.

Пропозиція – це готовність виробників продавати товар або це кількість товару, яку продавці готові продати за даного рівня цін. Пропозиція завжди розглядається з точки зору встановлення цін. Для виробника дуже важливо, які ціни існують на ринку на той чи інший товар, тобто ціна стимулює товаровиробника більш виробляти і більш продавати певного товару.

Між пропозицією і ціною існує пряма залежність: чим вище ціна, тим більше пропозиція. І чим нижча ціна, тим менша пропозиція.

Цю пряму залежність між ціною і величиною пропозиції називають законом пропозиції.

Закон пропозиції показує, що виробники будуть виробляти і продавати більшу кількість свого товару по високим цінам, тому що вони несуть визначні витрати на виробництво товарів і для них ціна являє собою виручку за кожну одиницю продукції, а також служить стимулом для виробництва більшої кількості продукту.

На криву пропозиції окрім ціни впливають і не цінові детермінанти (фактори), а саме ціни на ресурси , ціни на інші товари, кількість продавців на ринку певного товару, технологія виробництва, а також система оподаткування і дотації держави.

Попит і пропозиція разом із ціною утворюють ринковий механізм, через який проявляється дія закону попиту і пропозиції.