Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3_Онишкив_Осн шк_С_28_62.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
380.42 Кб
Скачать

Тема 2. Методична робота в школі 31

Загальне керівництво методичною роботою в загальноосвітньому навчальному закладі здійснює директор, а безпосередньо її організовує заступник директора з навчально-виховної роботи. Керівниками мето­дичних об'єднань обирають кращих, досвідчених вчителів.

Засідання методичних об'єднань проводиться, як правило, один раз на чверть. На цих засіданнях вивчають і обговорюють директивні доку­менти уряду, Міністерства освіти і науки з питань удосконалення навчаль­но-виховного процесу, заслуховують доповіді з актуальних питань навчан­ня і виховання учнів, відвідують і аналізують навчальні заняття, виховні заходи, роблять огляд новинок літератури з педагогіки, психології, мето­дик викладання навчальних дисциплін, аналізують навчальні програми, підручники, посібники, методичні рекомендації, дидактичний матеріал; виготовляють наочні посібники; аналізують якість знань, умінь і нави­чок учнів, їх вихованість; проводять моделювання навчальних занять, дискусії, розв'язання педагогічних завдань і ситуацій тощо.

Відкриті уроки, виховні заходи можуть проводитися як в день засі­дання методоб'єднань, так і напередодні. Доцільно, щоб відкритий урок і доповідь на засіданнях методоб'єднання проводив той самий вчитель. Це дає змогу показати, як він вирішує дану проблему на уроці, а в допо­віді узагальнити власний досвід. Робота методоб'єднань не обмежує­ться лише проведенням засідань. У період між засіданнями проводять­ся методичні тижні, дні творчих уроків, індивідуальні консультації для молодих учителів, а також для тих вчителів, які одержали рекомендації за результатами атестації, бесіди за круглим столом, педагогічні кон­сультації для батьків, вивчається і впроваджується вчителями передо­вий педагогічний досвід, проводяться учнівські олімпіади тощо.

Форма планування роботи методичного об'єднання довільна. У пла­нуванні потрібно враховувати конкретні умови кожної школи: досвід ро­боти вчителів, їх здібності, інтереси, підсумки успішності учнів з даного предмета.

Наведемо орієнтовний план роботи шкільного методоб'єднання вчи­телів початкових класів.

І. Вступ.

Шкільне методичне об'єднання вчителів початкових класів у 2000/01 навчальному році працювало над проблемою: "Формування в учнів за-гальнонавчальних умінь і навичок".

32 Тема 2. Методична робота в школі

Аналіз роботи членів методичного об'єднання за минулий рік пока­зав, що науково-теоретичний та методичний рівень викладання навчаль­них предметів підвищився, посилилась увага до виховної та розвиваль-ної функцій навчання, до пошуку його ефективних форм і методів.

Протягом року було проведено 5 засідань методичного об'єднання, методичний тиждень, творчі звіти вчителів, звіти вчителів про проход­ження курсової підготовки, тематичні виставки. Заняттям намагалися надавати більш практичного характеру, значна увага приділялася проін-формованості педагогічних працівників.

Виправдали себе такі форми роботи, як моделювання уроків, розроб­ка і обговорення диференційованих завдань з української мови, інформа­ція членів методоб'єднання про самоосвіту, розробка складних тем про­грам тощо.

Проте, як показав аналіз відвіданих навчальних занять, члени метод-об'єднання недостатньо володіють методикою формування пізнаваль­ної активності учнів, не завжди практикують різні форми організації на­вчальної роботи на уроці, зокрема зі слабшими учнями.

Тому методичне об'єднання вчителів початкових класів в 2001/02 нав­чальному році працюватиме над проблемою "Формування пізнавальної активності молодших школярів у процесі навчання і виховання".

//. Відомості про членів шкільного методоб'єднання

Прізвище, ім'я та по батькові

Осві­та

Педстаж, категорія

Питання, над якими працюють члени методоб'єднання

1 . Савчук Надія Степанівна

вища

5 р, ІІ

Шляхи формування пізнавальної самостійності учнів на уроках природознавства.

2. Донченко Ма­рія Петрівна

вища

14 р., І

Способи активізації розумової діяльності учнів на уроках і в по-закласній роботі.

3. Радчук Ольга Володимирів­на

вища

15р., вища

Формування й удосконалення техніки читання молодших шко­лярів.

4. Василишин Ганна Василів­на

вища

12р., І

Використання виховних можли­востей уроків.

5. Олійник Ніна Григорівна

вища

17 р., вища

Вивчення особливостей учнів та рівня їх успішності з метою за­гальної оцінки їх можливостей.