Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора._.ик.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
599.55 Кб
Скачать

13. Пізнавальна роль моделі та її розвиток. Поняття моделі. Розвиток та класифікація моделей. Адекватність моделі.

Модель - це штучний, створений людиною, об'єкт довільної природи, який заміщає або відтворює досліджуваний об'єкт так, що його вивчення може принести нову інформацію про цей об'єкт.У кібернетиці модель є фундаментальним поняттям, що визначає методологію дослідження кібернетичних систем. Дослідження реальних об'єктів на їх моделях називається методом моделювання. Можна виділити ряд основних історичних етапів:1)Матеріальні моделі.2)Діючі матеріалізовані моделі. 3)Чуттєво-наглядні. 4)Знакові м.(модель міжгалузевого балансу). 5)Мат.м. 6)Інформаційні м. В кібернетиці переважно застосовуються знакові, інформаційні та математичні моделі, які будуються на основі математики, логіки та реалізуються на комп'ютерній техніці.

Надскладні кібернетичні системи - це практично завжди системи ймовірнісні, динамічні з нелінійними залежностями та неперервними змінними. Моделі можуть бути детерміновані і ймовірнісні. Застосовуються і статичні, в яких не враховується залежність основних характеристик системи від часу. Часто застосовують лінійні. Системи можуть описуватись моделями як з неперервними, так і з дискретними змінними. Це цілком допустимо, якщо результати розрахунків по такій моделі отримуються із задовільною точністю. Адекватність.Однією з наважливіших проблем моделювання є визначення ступеня відповідності (подібності) моделі до початкового об'єкту (системи), тобто здатність моделі відображати задані властивості об'єкту із наперед заданою похибкою. При цьому часто говорять про точність параметрів реального об'єкта та значень тих же параметрів розрахованих на підставі побудованої математичної моделі.

Оцінку адекватності пари "об'єкт - модель" можна здійснити використовуючи поняття ізоморфізму або гомоморфізму.

14. Науково- технічний прогрес як чинник зміни виробничих функцій. Понття індуктивного нтп та та підходи його врахування при побудові нтп. Поняття «ефект навчання». Динамічна виробнича функція Ерроу

Як відомо, технології виробництва змінюються з часом внаслідок зміни рівня технічних знань людей,удосконалення машин і матеріалів.Таким чином серед чинників, які обумовлюють зміни в технології на промисловому підприємстві, найважливішим є науково-(НТП).В теорії виробничих функцій розрізняють два основних типи НТП: автономний та індуктивний. Індуктивний НТП,проявляється через підвищення ефективності виробничих фондів в результаті створення нового устаткування і технологій, вдосконалення кваліфікації працівників."ефект навчання" врахування індуктивного НТП запропонував К.Ерроу. Він для цього використав, так званий, "ефект навчання". Суть його полягає в тому, що навчившись виконувати певну роботу, працівники здатні випускати більше продукції за одиницю часу. К.Ерроу використав ефект навчання при виводі виробничої функції з врахуванням індуктивного НТП. У відповідності з ефектом навчання потреба в працівниках для випуску додаткової одиниці продукції тісно пов'язана з сумарним обсягом уже випущеної продукції.При умові повної зайнятості, обсяг випуску тим більший, чим більше залучено працівників.Обсяг виробництва та рівень кваліфікації пов'язані одне з другим позитивним зворотним зв'язком: чим більше виробляють, тим більше відкривають або раціоналізують.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]