Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ГЕНЕТИКА.docx
Скачиваний:
1297
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
169.38 Кб
Скачать

1. Етапи розвитку генетики

Основні етапи розвитку генетики людини.

1900 р. - початок бурхливого розвитку генетики як науки - вторинне відкриття законів Менделя трьома вченими незалежно один від одного: де Фриз (Голландія) , Корренс (Австрія), Чермак (Німеччина).

Г. Мендель відкрив закономірності успадкування ознак в 1865 р. і опублікував німецькою мовою в працях товариства дослідників природи по назвою «Досліди над рослинними гібридами».

1900 - 1930 рр.. - Класичний період розвитку генетики (етап менделізму та хромосомної теорії спадковості).

1930 - 1940 рр.. - Період індукованого мутагенезу (одержання мутацій за допомогою радіації та хімічних речовин).

1940-1953 - 2000 рр.. - Період молекулярної генетики (вивчення структури та функціональної природи молекул ДНК).

1953 р. - Уотсон і Крик розшифрували структуру молекули ДНК.

2000 р. - повністю розшифровано генетичний код людини - він повністю може бути записаний за допомогою хімічних формул.

Після 2000 р. - сучасний етап - основний напрямок - структурно-системне пізнання глибинної сутності гена.

----------------------------------------------------

3.Методи досліджень, що використовуються в генетиці

Генетичні дослідження обіймають чимало різних питань: вивчення матеріальних носіїв спадкової інформації - генів, закономірностей її збереження і передачі нащадкам; з’ясування залежності прояву спадкової інформації у фенотипі від дії певних умов довкілля; причин змін спадкової інформації і механізмів їхнього виникнення; дослідження генетичних процесів, які відбуваються в популяціях організмів, і багато інших. Залежно від рівня організації живої матерії в генетиці застосовують і відповідні методи досліджень. Гібридологічний метод полягає у схрещуванні (гібридизації) організмів, які відрізняються певними станами однієї або кількох спадкових ознак. Нащадків, одержаних від такого схрещування, називають гібридами, а сам процес, в основі якого лежить об’єднання різного генетичного матеріалу в одній особині (клітині), - гібридизацією. За допомогою системи схрещувань дослідники можуть встановити характер успадкування певних станів ознак у ряду поколінь нащадків. Генеалогічний метод полягає у вивченні родоводів організмів. Він дає можливість простежити характер успадкування різних станів певних ознак у різних поколіннях. Цей метод широко застосовують у медичній генетиці, селекції тощо. За його допомогою визначають генотип особин і вираховують імовірність прояву того чи іншого стану ознаки у майбутніх нащадків.

чоловічої - квадратом. Позначення особин одного покоління розташовують у ряд і з’єднують між собою горизонтальними лініями, а предків і нащадків - вертикальними. Популяційно-статистичний метод дає можливість вивчати частоти зустрічальності різних алелей та їхніх поєднань у популяціях організмів, а також генетичну структуру популяцій. Цей метод також застосовують у медичній генетиці для вивчення поширення певних алелей (переважно тих, які визначають ті чи інші спадкові захворювання) серед окремих груп населення. Для цього вибірково досліджують частину населення певної території і статистично обробляють одержані результати. Цитогенетичний метод ґрунтується на вивченні особливостей хромосомного набору (каріотипу) організмів. Застосування цього методу дає змогу виявляти мутації, пов’язані зі змінами кількості хромосом і будови окремих із них.Каріотип досліджують у клітинах на стадії метафази, оскільки в цей період клітинного циклу структура хромосом виражена найчіткіше.Близнюковий метод полягає в дослідженні однояйцевих близнят (тобто організмів, які сформувалися з однієї зиготи). Однояйцеві близнята завжди однієї статі й мають однаковий генотип. Досліджуючи такі організми, можна вивчити роль чинників довкілля у формуванні фенотипу: різний характер їхнього впливу визначає і розбіжності в прояві тих чи інших станів певних ознак. Особливу групу становлять методи генетичної інженерії, за допомогою яких учені змінюють генотипи організмів: видаляють або перебудовують певні гени, вводять гени в геном іншої клітини або організму тощо

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]