Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ГЕНЕТИКА.docx
Скачиваний:
1298
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
169.38 Кб
Скачать

79. Дефекти імунної системи

Дефекти імунної системи - це порушення структури і функції якої-небудь ланки цілісної імунної системи, втрата організмом здатності чинити опір будь-яким інфекціям і відновлювати порушення своїх органів. Крім того, при імунодефіциті сповільнюється або взагалі зупиняється процес оновлення організму.Функції імунної системи знижують різні фактори - незбалансоване харчування, інфекції, іонізуюче випромінювання, хімічні речовини. Подібні порушення - імунодефіцити - Поділяють на первинні (вроджені) і вторинні (придбані).Вроджені дефекти імунної системи зустрічаються порівняно рідко і обумовлені генними дефектами. Вторинні порушення часто представляють ланки патогенезу багатьох патологічних станів (наприклад, хвороб злоякісного росту, ендокринних розладів).

--------------------------------------------------------------------------------------------

80. Генетичні аномалії — порушення нормальної роботи організму через порушення послідовності генів або структури хромосом. Тоді як деякі хвороби, наприклад рак, виникають через генетичні порушення, придбані кількома клітинами протягом життя, термін «генетична хвороба» зазвичай посилається на наявність хвороб у всіх клітинах тіла і присутніх з моменту зачаття. Деякі генетичні хвороби викликаються хромосомними порушеннями, що виникають через помилки процесу мейозу між генеративними клітинами — спермою і якцеклітиною. Приклади таких генетичних хвороб включають синдром Дауна(додаткова хромосома 21), синдром Тюрнера (45X0) і синдром Кляйнфелтера (чоловік з 2 X-хромосомами). Інші генетичні зміни можуть відбуватися протягом формування генеративних клітин одним з батьків. Один приклад — мутації тріплетного повторення, які можуть викликати fragile X синдром тахворобу Хантінгтона. Дефектні гени також можуть бути цілком успадковані від батьків. В даному випадку, генетична хвороба називається спадковою хворобою. Така хвороба часто виникає несподівано, коли два здорові носії дефектного рецесивного гена передають дитині дві дефектні копії гена, але також трапляються, коли дефектний ген є домінантним.

(це 80 питання)

------------------------------------------------------------------------------------------ 81.Спадково-середовищні хвороби.

Будь-які прояви життєдіяльності організму є результатом взаємодії спадкових і середовищних факторів. Хвороба також розвивається на основі тісної взаємодії зовнішніх пошкоджуючих і внутрішніх факторів. Якщо самі внутрішні фактори спадково змінені, то виникає патологічний процес. Фактори внутрішнього середовища в кінцевому рахунку - результат взаємодії генетичних і середовищних факторів в онтогенезі, тому що рівеньгормонів в організмі, особливості обміну речовин, імунні реакції початково визначаються функціонуванням відповідних генів, іншими словами, генетичної конституцією.Спадкові фактори, що визначають основу внутрішнього середовища організму в широкомусенсі слова, беруть безпосередню участь у формуванні патологічних процесів, або виступаючи в ролі етіологічного фактора, або беручи участь в патогенезі захворювання. Процеси одужання і результату хвороби при інших рівних умовах багато в чому визначаються генетичної конституцією організму. Спадковими хворобами називають такі хвороби,етіологічним фактором яких є мутації. Прояв патологічного дії мутації як етіологічного фактора практично не залежить від середовища. Остання може тільки змінювати вираженість симптомів хвороби і тяжкість її перебігу.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

82.Екзогенні аномалії. Аномалії, або вади розвитку, що виникають в результаті дії на організм факторів зовнішнього середовища, є неспадковими, або екзогенними. Тератогенні фактори зовнішнього середовища можна розділити на фізичні, хімічні та біологічні. Тератогени одночасно можуть бути і мутагенами. Якщо фактор, що ушкоджує діє на генетичний апарат половьпс клітин, він викликає наслідувану мутацію. В іншому випадку при впливі на зрілі соматичні клітини виникає соматична мутація, а в третьому варіанті, коли мішенню є незрілі ембріональні клітини, шкідлива речовина проявляє тератогенну дію.

----------------------------------------------------------------------------------------------

83. Поняття про генетичну резистентність і схильність до хвороб.  Генетична резистентність (стійкість) - це здатність організму протистояти несприятливим, мутагенну факторів навколишнього середовища, закладена в генах.  Генетична стійкість с/г тварин до захворювань обумовлена ​​багатьма генами і тому селекція на резистентність буде тривалою і повільною. Лініії (породи, види) стійкі до хвороб виявляють через їх зараження.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]