Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора._.ик.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
599.55 Кб
Скачать

11. Інформаційні системи. Їх характеристика. Види іс, характеристика. Довідкові, пошукові (документальна і фактографічна), керуючі, інтелектуально-інформаційні, експертні, сп та інші.

ІС-цілісна сукупність програмних продуктів, з допомогою яких в автоматизованому режимі можна реалізувати одну або декілька дій(етапів) процесу вироблення рішень. Класи ІС: інформаційно-довідкові(с-ми реєстрації, переробки і зберігання інф-ї); інформаційно-пошукові(для зберігання і пошуку документів,відомостей чи певних фактів); інформаційно-пошукові фактографічні(видання відповідей на інф-ні запити фактів,які цікавлять споживача.); інформаційно-пошукові документальні(для пошуку науково-технічних документів: статей, книг, описів до авторських свідоцтв і патентів); інформаційно-керуючі(керуючі дії в них спрямовані на організацію поведінки колективів людей і мають інформаційний характер); інформаційно-логічні системи(здатні виконувати операції, імітуючи інтелектуальні функції людини).

12. Науково-технічний прогрес як основний чинник зміни виробничих функцій та його різновиди. Поняття автономного НТП. Способи врахування автономного НТП у виробничих функціях (виділення технологічних періодів, врахування нейтральності). Види нейтральності.

Як відомо, технології виробництва змінюються з часом внаслідок зміни рівня технічних знань людей,удосконалення машин і матеріалів.Таким чином серед чинників, які обумовлюють зміни в технології на промисловому підприємстві, найважливішим є науково-(НТП).В теорії виробничих функцій розрізняють два основних типи НТП: автономний та індуктивний.Автономний НТП можна визначити, як все те, що з часом приводить до зростання обсягу випуску без збільшення обсягів затрачуваних ресурсів.За автономного НТП підприємство використовує розробки, створені за його межами.Фактор часу , вводиться у виробничу функцію двома основними способами. В обидвох випадках вважається, що дія НТП проявляється через зміну факторів виробничої функції: одного або кількох, однак при першому способі приймається скачкоподібна зміна параметрів, а при другому - неперервна їх зміна. Ще спостерігається дія деякого додаткового фактора, адже відбувається певне зростання випуску навіть при постійності затрат попередніх факторів. Саме незалежність цього "додаткового фактора" від економічних змінних пояснює, чому цей тип НТП названо автономним.

М.Браун і де Кані розробили процедуру послідовного виділення технологічних періодів.Ідея методу полягає в наступному. Спочатку будується регресія по перших спостереженнях часового ряду. Потім до них + ще наступних членів часового ряду і будується регресія по всіх спостереженнях, а також по групі з спостережень. Далі використовується процедура перевірки на структурну стійкість. Якщо вичислене значення використаної для цього статистики не перевищує теоретичне при 5%-му рівні значимості, то вважають, що весь ряд з спостережень породжений однією й тією ж структурою і до спостережень добавляють наступні спостережень до тих пір, поки не буде виявлено структурний скачок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]