Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zagalna_chastina.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
362.5 Кб
Скачать
  1. Розкрити юридичний склад злочину “Постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови” (ст. 375 кк).

Основним безпосереднім об”єктом злочину є встановлений порядок реалізації конституційних засад здійснення судочинства.Додатковим факультативним об”єктом можуть виступати честь та гідність особи,її здоров”я та недоторканість,майнові блага.Предметом злочину є вирок,рішення ухвала або постанова,що постановлюється суддею(суддями).Об”єктивна сторона злочину полягає в постанов-ленні суддею(суддями)за відомо неправдивого судового рішення.Неправосудним є судове рішення,в якому за відомо неправильно застосовано норму матеріального права,яке постановлено з грубими порушенням норм процесуального права,або в якому за відомо є невідповідність висновків суду фактичним обставинам справи.Злочин вважається закінченим з моменту постановлення суддею (суддями) свого рішення.Суб”єктом злочину можуть бути тільки судді,які одноособово чи в колегіальному складі розглядають спраи в судах першої інстанції,апеляційних або касаційних судах.(Напевно буде спец суб”єкт?)Суб”активна сторона характеризується прямим умислом. Кваліфікуючими ознаками злочину є1)спричинення тяжких наслідків(засудження потерпілого до позбавлення волі,його самогубство чи замах на нього,тяжке захворювання тощо.);2)вчинення його з корисливих мотивів чи в інших особистих інтересах.

  1. Дати визначення терміну “доктринальне тлумачення закону”.

    ДТКЗ-це наукове тлумачення,яке дають фахівці в галузі права-вчені та практичні працівники-в монографічних роботах,наукових статтях,коментарях тощо.Воно не має обов”язкової сили,однак впливає на формування законодавства та крим-правової політики в Д-ві,а також і на свідомість правозастосовувачів та ін.

  1. Види покарань, що застосовуються до неповнолітніх. Особливості призначення неповнолітнім покарання у вигляді позбавлення волі.

До неповнолітніх визнаних винними у вчиненні злочину,судом можуть бути застосовані такі основні види покарань:штраф;громадські роботи;виправні роботи;арешт;позбавлення волі на певний строк.До неповнолітніх не можуть застосовуватися конфіскація майна,обмеження волі,довічне позбавлення волі. Не можуть бути призначені неповнолітнім і такі специфічні покарання,як позбавлення війс,спец звання,рангу,чину або кваліфікаційного класу,службові обмеження для військовослужбовців,тримання в дисциплінарному батальйоні.У тих випадках коли вказані покарання передбачені санкцією статті ОЧКК,за якою засуджується неповнолітній,вони не призначаються,а натомість суд обирає покарання з інших,які названі вище.Основні види покарання вказані у відповідному порядку-від менш тяжкого до більш тяжкого.Штраф до неповнолітніх може застосовуватися і як основне,і як додаткове покарання,а позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю-лише як додаткове покарання.Як дод.покарання штраф може призначатися лише у сукупності з іншим видом осн.пока-рання.Інакше кажучи,штраф як основне покарання(призначений,наприк,замість іншого,більш тяжкого основного покарання)не може бути призначений одночасно з таким же додатковим покаранням.Щодо позбавлення волі на певний строк то воно є найбільш суворим покаранням в сис-мі покарань,які мо-жуть застосовуватися до неповнолітніх.Воно має призначатися тоді,коли,на переконан-ня суду,всі інші,більш м”які покарання не дають змоги досягти мети кримінального покарання. Неповноліт. відбувають це покарання у спец.виховних установах.Їх види і режими відбування покарання у них визначаються згідно з крим-виконавчим законодавством.Неповнолітньому,який вперше вчинив злочин невеликої тяжкості,покарання у виді позбавлення волі не призначається.(інше осн.покарання передбачене для них)Мінім.строк позб.волі для неповнол,як і для дорослого-1рік. Максим--За сосбли-во тяжкий зл,пов”язаний з умисним позбавленням життя людини-до 15 років.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]