Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zagalna_chastina.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
362.5 Кб
Скачать
  1. Визначити поняття “Вина” у кримінальному праві.

Вина є психічне ставлення особи до вчинюваної дії чи бездіяльності,передбаченої КК,та її наслідків виражене у формі умислу чи необережності.

  1. Виправні роботи як вид покарання.

Виправні роботи є одним із видів основних покарань,яке обмежує право засудженого на зміну місця роботи,просування по службі,позбавляє частини зарплати.Засуджений відбуває дане покарання тільки за місцем роботи,що має за мету його виправлення в звичайних для нього умовах праці та запобігання вчинення ним нового злочину.місцем роботи є під,уст,орг. незалежно від форми власності,де особа прийнята на роботу у передбаченому законод-вом порядку,виконує покладені у зв”язку з цим на неї труд.(службові)обов”язки й одержує зарплату.Дане покарання на може бути призначене безробітним. Виправні роботи можуть бути призначені на строк від 6місяців до2років.В дохід д-ви за вироком суду відраховується щомісячно із суми заробітку засудженого від 10 до 20%.Суд не вправі застосовувати виправні роботи до певних категорій осіб,якими є:вагітні; жінки,що перебувають у відпустці по догляду за дитиною;непрацездатні;неповнолітні,які не досягли 16 років;особи пенсійного віку; військовослужбовці;працівники правоохоронних органів;нотаріуси;судді;прокурори;адвокати;д-ні службовці;посадові особи орг-в місц.самоврядування.Особам,які стали непрацездатними після вине-сення вироку суду,виправні роботи суд може замінити штрафом.КК передбачає можливість умов-дост-рокового звільнення від відбування виправних робіт і звільнення від його відбуванн з випробуванням

  1. Чинність кримінального закону за принципом громадянства

Відповідно до принципу громадянства:1)громадяни Укр. та особи без громадянства,які постійно проживають в Укр.,у разі вчинення ними злочину за її межами,підлягають відповідальності за ККУ як правило,тобто якщо інше не передбачено відповідними міжнародними договорами Укр.;2)іноземці та особи без громадянства,які постійно не проживають в Укр. і вчинили злочин за її межами,підлягають від-ті за ККУ як виняток,тобто лише у випадках,коли це прямо передбачено міжнародними договора-ми Укр. або коли вчинений ними злочин,передбачений Кку,є особливо тяжким злочином проти прав і свобод громадян Укр. або інтересів Укр.Принцип громадянства має значення для застосування ККУ у випадках вчинення злочинів за межами Укр.,коли на момент виявлення злочину чи встановлення винного останній знаходився на території Укр. або був виданий їй.Громадянин Укр.-це особа,яка набула громадянства Укр. у порядку,передбаченому законами Укр. і міжнародними договорами Укр..Винятковий перелік осіб,які належать до громадян Укр.,визначено у ЗУ”Про гром-во Укр.”. Особою без громадянства,що проживає постійно в Укр.,є особа,яку жодна із держав відповідно до свого законодавства не вважає своїм громадянином і яка має постійне місце проживання на території Укр. на підставі укр..документів-посвідки на постійне проживання.Іноземцем визнається особа,яка не належить до гром-ва Укр. і є громадянином(чи підданим)іншої д-ви чи д-в.Особою без громадянства, що не проживає постійно в Укр. є особа,яку жодна із держав відповідно до свого законодавства не вважає своїм громадянином і яка при цьому перебуває на території Укр. тимчасово,без отримання посвідки на постійне проживання(транзитом,турист),або взагалі ніколи не перебувала в Укр..

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]