Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zagalna_chastina.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
362.5 Кб
Скачать
  1. Поняття кримінального права, його предмет.

КП-одна із фундаментальних галузей права.Охоплює 2 осн.інституції:злочин і покарання.КП у 2х значеннях:об”єк-тивне чи позитивне;як галузь юр.науки про наш крим.закон,про суд.практику, кримп.закони ін.держав.Крим.закони приймаються Вер.Радою.Метод реал-ції крим.закону є специ. І притаман.ті-льки крим.закону-покарання. Крим. за-кон встановлює ознаку і осудність.КП-це сукупність юр.норм, що визнач,які суп.небезпечні діяння є злочинними і які покарання слід застосувати до осіб, що їх вчинили.КП є матер-ним правом тому,що мат.зміст крим. норм складає сукупність прав,обов”язків суб”єктів цих відносин.Мат.зміст означає,що винна особа пов.бути покарана,д-ва має право переслідувати злочинця і засто-совувати до нього санкцію, регул.від-носини між д-вою і осо-бою,що вини-кли в резул.поведінки осо-би і існує незал від того знає особа про це чи ні.Всі відносини існують доти,по-ки не буде припинено у установленому законом порядку.З момента вчинення діяння крим.відповідальність у суб”єк-та,який вчинив цей злочин.

Предметом КП-є відносини,які вини-кли в результаті вчинення злочину і застосов. відповід.покарання за його вчинення.

Метод КП-це сукупність певних засо-бів,за допомогою яких регламент. Та охороняються стосунки між людьми, між громадянином та організацією і д-вою.Примусовий метод-шляхом приму-су,який застосовується тільки до особи. Яка вчинила злочин.КП встановлює по-рядок застосування примусу.Завдання КП:охоронна функція реалізовується через невідворотність кримінального покарання.

  1. Види тлумачення кримінального закону.

Тлумачення кримін закону дає змо-гу встановити відношення закону до конкретного злочину .Це важл умова його застосування, необх елемент судо-вої діяльності .Воно повинно сприяти та міцненню законності.КРП виділяє декілька видів тлумачення закону: а) за суб”єктом- залежно від того який орган чи фіз особа виконує тлумачення; б) за обсягом – по визначеню меж дії закону, по співвідношеннютексту закону та ко-ла діянь,на які поширюється його чин-ність.За суб”єктом:легальне(тлумачен-ня спец уповноваженими на це органа-ми), автентичне( дає орган,що прийняв закон),судовим (дає суд по конкретній кримін справі), доктринальним ( науко-ве, дається науковими-дослідними ус-тановами, вчені -юристи).За обсягом : обмежене(значенню нормі закону на-дається більш вузький зміст,ніж це бу-квально сформульоване в тексті самого закону і розширене(навпаки.Проте таке тлумачен.може мати місце лише у виз-нач межах,а наскільки це передбачив закон.Прийоми тлум:граматичне,сис-не,історичне. Систематичне тлумачен-ня вира-жається в усвідомлені значення крим закону шляхом зіставленняйого з іншими законами, а також з”ясовується його місце в кримін закон-ві.

  1. Ухилення від повернення виручки в іноземні валюті. Розкрити юридичний склад злочину.

  1. Визначити правовий термін “принцип кримінального права”.

П-пи – це вихідні,керівні положення та ідеї,закріпл в нормах права,на яких базується КРП.П-пи бувають: -загальні, - галузеві(спеціальні).Заг п-пи притама-нні всьому праву Укр в цілому.Галуз – притаман лише КРП.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]