Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default ШПОРИ З ДОКАЗІВ І ДОКАЗУВАНННЯ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
208.38 Кб
Скачать
  1. Використання досягнень науки і техніки в доказуванні контрабанди.

Перш за все, до них належать рентгенапарати.

Сучасні рентгенапарати обладнані телевізійними камерами та моніторами, що створюють комфортабельні умови для роботи оператора. Блок пам’яті дозволяє дослідити зображення предмета впродовж тривалого часу після короткочасної (частки ссжунди) дії на нього імпульсу рентгенівського випромінювання. За цей час не встигає зруйнуватися навіть світлочутливий шар фотоплівки.

Рентгенівські апарати можуть з успіхом використовуватися для оперативного виявлення заборонених вкладень у предметах та вантажах, які перетинають митний кордон.

Ще одним технічним засобом для пошуку є металошукачі, які призначені для виявлення металевих предметів у неметалічному середовищі.

Доглядові дзеркала призначені для догляду важкодоступних нео-світлених місць у транспортних засобах використовуються комплекти дзеркал з підсвіченням

При існуванні можливості приховання контрабанди у важкодоступних, вузьких, малоосвітлених щілинах різноманітних предметів може бути викоритсано електрощуп.

У своїй роботі працівники митних органів використовують також ендоскопи.

Існують такі їх види:

  1. трубка доглядова гнучка ТСГ призначена для неруйнуючого контролю елементів конструкції;

  2. трубка доглядова ТСС використовується для візуального контролю важкодоступних порожнин транспортних засобів і вантажів при їх огляді;

  3. блок підсвічування БП призначений для створення необхідного рівня освітленості об’єкта, що досліджується;

Галогенові акумуляторні ліхтарі призначені для використання у вибухонебезпечних, задимлених і вологих середовищах, при догляді великих ємкостей, цистерн.

Ультрафіолетові ліхтарі дозволяють побачити в ряді випадків сліди підробок митних документів і валюти.

Мініскопи – це портативні мікроскопи тридцятикратного збільшення. Мініскоп моделі "1171" призначений для мікроскопічних досліджень різних об’єктів. При митному догляді може використовуватися для:

  1. досліджень службових документів з метою виявлення в них підробок та змін;

  2. зчитування проби на виробах з дорогоцінних металів;

установлення фактів заміни дорогоцінних каменів у ювелірних виробах

Детектори дорогоцінних металів

Тестер золота (типу "Gold star") призначений для швидкого і точного визначення вмісту золота різних кольорів

Детектори валюти "Superscan" та "MD-23" використовуються для визначення справжності іноземної валюти.

) Детектор наркотиків.

Детектор "Канабіса", або детектор наркотичних речовин "САС

Детектори діамантів.

Портативні детектори діамантів "Diatest" та "Diamond star" використовуються для визначення в оперативних умовах природних діамантів та їх штучних імітацій.

  1. Поняття збирання доказів в справах про контрабанду.

Збирання доказів та їх процес. джерел - врегульована законом діяльність органів попереднього розслідування щодо виявлення і фіксації в процесуальних документах і додатках до них слідів злочину або іншої події як доказової інформації.

Можна виділити дві групи способів збирання доказів:

1) Дії органів, які ведуть процес, щодо збирання доказів.

2) Інші способи збирання доказів:

- перевірочні дії в стадії порушення кримінальної справи (одержання заяв і повідомлень, в тому числі оперативної інформації про контрабанду, що готується, витребування пояснень та інших матеріалів);

- витребування документів і предметів за ініціативою дізнавача митниці або слідчого, який веде справу: вимога провести ревізію і представити її результати, вимога скласти і пред'явити документи (довідки, характеристики);

- прийняття повідомлень ( в тому числі документів і предметів, які надаються за ініціативою: а) учасників процесу, б) підприємств і організацій, в) громадськості, г) інших осіб.

- доручення підрозділам, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність, провести оперативно-розшукові заходи чи використати інші засоби для отримання фактичних даних, які можуть бути доказами у крим. справі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]