Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default ШПОРИ З ДОКАЗІВ І ДОКАЗУВАНННЯ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
208.38 Кб
Скачать
  1. Документи як джерела доказів в справах про контрабанду.

Під документом розуміють будь-який об'єкт матеріального світу, на якому знаками (буквами, числами) зафіксовано які-небудь відомості про об'єкти чи їх зображення. У багатьох випадках оперативно-розшуковим шляхом у справах про конт­рабанду отримуються документи, які можуть стати підставою формування речових доказів. Відокремлюють такі найбільш типові групи: митні документи; документи ЗЕД імпортера-експортера; товаро-супровідні та трансп. документи; документи приватного характеру.

Класифікація: 1) доку­менти як знаряддя злочину (підроблені документи) ; 2) документи як засіб прихо­вування вчин. контрабанди (підроблені провізні відомості); 3) інші документи, що мають значення у справах про контрабанду; 4) документи як засіб установлення місця походження предметів контрабанди (щодо викраде­них культурних цінностей); 5) документи як засіб встанов. даних щодо осіб, причетних до вчин. контрабанди.

Джерелом доказів є лише той документ, який відповідає таким вимогам:

- містить відомості про обставини, що мають значення для справи;

- наявність даних про те, яким чином документ потрапив до матеріалів справи;

- дотримано вимоги щодо реквізитів службових документів;

- наявність посилань на джерело повідомлення, та на осіб, від яких отримано дані.

- документ, що походить від установ, організацій має бути офіц. письмовим актом, засвідченим відповідним підписом.

Якщо немає хоча б однієї із цих ознак, документ втрачає доказове значення, адже є сумніви у достовірності фактів, що в ньому містяться. Не є джерелом доказів документ, походження якого не встановлено (анонімний лист).

  1. Додатки до протоколів слідчих дій та їх доказове значення.

Додатками до протоколу огляду місця події можуть бути плани та схеми. План - це графічне площинне зображення (креслення) певного місця, виконане у масштабі чи схематично (у вигляді схеми). Різниця між планом і схемою полягає в тому, що перший виконується у масштабі, другий - без масштабу, із зазначенням розмірів об’єктів, їх відстаней між собою. Поява фотографії, кінозйомки, відеозапису дещо потіснили графічні методи, однак і сьогодні вони є допоміжним засобом, по суті єдиним, який дозволяє зафіксувати те, що неможливо зробити іншими засобами.

Додатки до протоколів у вигляді планів та схем мають подібність з документами. Плани та схеми мають ознаки документів, але якщо вони складені при проведенні слідчих дій як додаток, і пояснюють зміст протоколів, то їх варто розглядати складовою частиною протоколу відпов. слідчої дії. У цьому випадку протокол і додаток до нього становлять єдине ціле У додатках до протоколу оперативно-розшукового заходу має бути:

1) додатки повинні бути засвідчені підписами учасників слідчої дії;

2) додатки повинні мати технічні засоби захисту від фальсифікації об'єктів;

3) додатки до протоколу повинні містити стислі пояснювальні написи;

4) додатки повинні мати опис документів і предметів із зазначенням їх індивідуальних ознак. Можливе подання матеріалів у копіях, у тому числі й перенесення найважливіших моментів (розмов, сюжетів) на єдиний носій, про що обов'язково зазначають у супровідних документах чи протоколі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]