Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default ШПОРИ З ДОКАЗІВ І ДОКАЗУВАНННЯ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
208.38 Кб
Скачать
  1. Експертизи, які найчастіше призначаються в справах про контрабанду.

Експертиза - це слідча дія, яка призначається слідчим чи органом дізнання. Практич­но в усіх кримінальних справах про контрабанду проводяться експертизи. Оскільки тільки з використанням спеціальних знань можна встановити, які саме предмети фактично переміщувались через митний кордон, їх якісні, кількісні та вартісні характерист. пересвідчитись у дійсності або підробці документів. У практиці митних органів кримінальні справи досить часто пору­шуються саме після отримання висновків експертів, в результаті якої встанов. належність переміщу­ваних предметів до сильнодіючих, отруйних, вибухових, наркотичних речовин чи прекурсорів. Так, ВСУ визнав, що оскільки для встановлення виду, назви і властивостей наркотичного засобу необхідні спец. знання, у таких справах обов'язково має бути висновок екс­перта. У постанові про порушення кримінальної справи ці фактичні дані зазначаються як підстави для її порушення. Так, щодо справ про контрабанду експертиза обов'язкова: 1) для визначення психічного стану підозрюваного, якщо виникає сумнів щодо його осудності; 2) для встановлення віку підозрюваного, якщо це має значення для вирішення питання про його кримінальну відповідальність, а необхідні документи про вік відсутні. Залежно від того, які спеціальні знання потрібні для вирішення справи, у кримінальному процесі проводяться різноманітні експертизи: судово-медична, економ, товарознавча, криміналістична, літературознавча, мистецтвознавча тощо.

Розрізняють такі види експертиз: первинні та повторні, основні та додаткові, одноособові та комісійні, а також комплексні.

  1. Спеціаліст, його відмінність від експерта. Використання консультант. Допомоги спеціаліста при проведенні дізнання у справах про контрабанду.

Якщо судовий експерт — це особа, яка має необхідні знання у вигляді вищої освіти і має право на проведення конкретної судової експертизи, висновок якої відноситься до самостійного джерела доказів, то спеціаліст — це фізична особа, яка на основі своїх знань і вмінь допомагає слідчому і суду в проведенні окремих слідчих дій, спрямованих на виявлення, закріплення і вилучення доказів.

Спеціалісти, які мають різні спеціальні знання, можуть виступати консультантами органів дізнання, слідчого, прокурора та суду з будь-яких спеціальних питань.

Основна мета залучення спеціаліста - розширити практичні можливості слідчого, дізнавача щодо виявлення, вилучення і фіксації доказів та для встановлені істини по крим. справі.

До спеціалістів законом висуваються дві основні вимоги: 1) бути незаінтерес. у результатах справи; 2) бути компетентним, тобто мати необхідні спеціальні знання і навички.

Для залучення спеціаліста до участі в провадженні процесуальних дій закон не вимагає винесення постанови. Про його участь обов'язково вказується у протоколі процесуальної дії.

Спеціаліст зобов’язаний: - з'явитися за викликом; - брати участь у проведенні слідчої дії, використовуючи свої спеціальні знання; - звертати увагу слідчого на обставини, пов'язані з виявленням і закріпленням доказів; - давати пояснення; -  мати при собі та використовувати відповідні науково-технічні засоби. Спеціаліст має право:

1) отримати винагороду за виконання своїх обов'язків; 2) звертатися з дозволу слідчого із запитаннями до осіб, які беруть участь у проведенні слідчої дії; 3) робити заяви, пов'язані з виявленням і вилученням доказів; 4) за наявності підстав має право на забезпечення безпеки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]