Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default ШПОРИ З ДОКАЗІВ І ДОКАЗУВАНННЯ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
208.38 Кб
Скачать
  1. Відмінність документа і документа як речового доказу.

У найзагальнішому плані під документ. розуміють будь-який об'єкт матер. світу, на якому знаками (буквами, числами тощо) зафіксовано які-небудь відомості про об'єкти чи їх зображення.

Від документів-речових доказів у справах про контрабанду треба відрізня­ти інші документи, які є самостійним видом судових доказів. Критерієм розподілу, є те, що інші документи, на відміну від документів - речових доказів за своїм походженням і використанням не зв'язані з подією злочину, а також призначені фіксувати або посвідчувати факти в межах тієї компетенції, яку має автор документа.

Таким чином, "інші документи" породжуються не подією контрабанди, а створюються в ході планової, повсякденної діяльності державних і гро­мадських організацій, підприємств, установ, посадових осіб та громадян. Змістом документів – доказів у справах про контрабанду завжди є відомості щодо фактів, які мають правове значення і відображають обста­вини родового предмета доказування у справах про контрабанду. Джере­лом цього виду доказу є автор документа, а способом збирання – витребу­вання або подання слідчому. Рішення щодо можливості використання у доказуванні такого виду доказу залежатиме також від того, чи є дані відносно того, яким чином цей документ опинився в підрозділах, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність; чи дотримані встановлені реквізити службових документів або чи вказані дані про особу, від якої виходить цей документ; чи вказуються джерела поінформованості автора документа.

  1. Висновок експерта як джерело доказів.

Висновок експерта є одним з видів доказів у кримінальному процесі. Він являє собою певні висновки про обставини справи, одержані в результаті дослідження їх експертом на основі його спеціальних знань. Такі висновки використовуються як докази.

Експерт у своєму висновку повідомляє відомості про певні факти, що стосуються справи, наприклад, про належність речовин до радіоактивних, отруйних чи сильнодіючих, наявність підчистки у документі тощо. Висновок експерта, як і будь-який інший засіб доказування, підлягає оцінці на загальних підставах. Це означає, що особа, яка провадить дізнання, та слідчий повинні, керуючись законом і своєю правосвідомістю, оцінювати кожний висновок експерта за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності.

Тому висновок експерта не є обов'язковим для особи, яка провадить дізнання, слідчого, прокурора і суду, і вони, за наявності для цього підстав, можуть відхилити висновок експерта, визнати його неправильним, необґрунтованим, непереконливим і, в разі потреби, призначити додаткову або повторну експертизу. При цьому закон вимагає, щоб незгода з висновком експерта була докладно мотивована в постанові особи, яка провадить дізнання, слідчого чи прокурора або в ухвалі суду. Необхідність такого мотивування пояснюється тим, що висновок експерта ґрунтується на даних науки, техніки, мистецтва або ремесла, і тому відхилення висновку експерта без достатніх підстав не допускається. Залежно від того, як будуть вирішені всі вказані питання, висновок експерта може одержати позитивну оцінку або, навпаки, буде відхилений як необґрунтований, неправильний і непереконливий.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]