Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PL_Pitannya.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
356.86 Кб
Скачать

19.Крива виробничих можливостей

Крива виробничих можливостей — залежність, що графічно ілюструє можливості одночасного виробництва двох продуктів з урахуванням обмеженості ресурсів, що витрачаються на виробництво цих продуктів.

Крива будується в системі координат, кожна з яких відображає обсяг виробництва одного з продуктів. Вона обмежує область виробничих можливостей, так що будь-яка крапка на кривій показує гранично можливе по ресурсних обмеженнях поєднання обсягів виробництва двох продуктів.

Якщо нанести цифри на графік, отримаємо точки, які показують варіанти вибору ресурсів. З'єднавши їх, одержимо криву виробничих можливостей. Рухаючись по кривій, маємо можливість спостерігати різні варіанти у комбінації ресурсів. Так, у точці В ресурси поділяються так, що на них можна побудувати 55 лікарень, шкіл і 10 готелів. Якщо ресурси розподілити так, що виробництво здійснюється у межах виробничих можливостей (точки А, В, С, Д, Е, /), то досягаються найвища ефективність економіки і правильність вибору. У цьому разі точка К свідчить про недостатньо ефективне використання виробничих можливостей, а точка N знаходиться поза межею таких можливостей, отже є нереальною за даного рівня розвитку техніки, технології, організації виробництва тощо. Тому зміщення кривої виробничих можливостей вліво свідчить про їх зростаюче невикористання. Свого максимуму воно досягає під час економічних криз.

20.Виробнича потужність: сутність, види та їх характеристика

Виробнича поужність – мах можливий обсяг випуску прод-ї за певну одиницю часу з використ.прогресивних технологій при повному завантаженні виробничого обладнання та вироб.площ.

ВП: Теоретична, Нормальна, Практична

Теоретична(мах можливий вихід прод-ї якого мона досягти в ідеальних умовах роботи з мін можливим негативнимми результатами; Нормальна(є середній рівень господарської діяльності достойний для задоволення попиту на товари під-ва з врахув.сеонних і циклічних коливань попиту); Практична(визначає найвищій рівень вироб-ва з врахуванням допустимих або неминучих втрат робчого часу пов’язаних з ремонтом і режимом роботи під-ва).ВП: Вхідна (потужн.під-ва на поч..року), Вихідна (потужн.під-ва на кінець року), Середньорічна

21.Показники виробничої потужності підприємства

Виробнича потужність підприємства характеризує максимально можливий річний обсяг випуску продукції (видобутку й переробки сировини або надання певних послуг) заздалегідь визначених номенклатури, асор­тименту та якості за умови найбільш повного використання про­гресивної технології та організації виробництва. Для багатономенклатурних виробництв потужність може ви­значатися також вартісним показником усього обсягу продукції (по­слуг). У паспорті такого підприємства потужність позначають дво­ма вимірниками: у чисельнику — натуральні показники за ви­дами продукції; у знаменнику — загальний вартісний (грошовий) показник.

22.Характеристика фонду роботи обладнання

Фонд роботи обладнання поділяється на:

  • календарний – 365 днів (Фк);

  • номінальний (Фн):

Фн = (Фк – Вс) * З * Тз

де Тз – тривалість зміни у годинах;

Вс – кількість вихідних та святкових днів;

З - кількість змін на добу;

  • ефективний фонд часу (Фе):

Фе = Фн - Вт

де Вт – планові витрати часу на ремонт, налагодження, переналагодження, знаходження в резерві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]