Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PL_Pitannya.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
356.86 Кб
Скачать

15.Перерахунок асортименту «портфеля» замовлень на один вид продукції

Проводиться перерахунок асортименту портфеля замовлень на один вид про­дукції, прийнятий як виріб-представник. Коефіцієнт перерахунку визначається як співвідношення трудомісткості кожного типорозміру продукції на трудомісткість виробу-представника

1.Визнач.виробу-предстаника – обирає ьтой вид прод-ї що займає в асортименті найбільшу питому вагу.

2.Перерах.асортименту портфелю замовлень на вид прод-ї, що прийнятий як преставник

16.Оптимальна виробнича програма. Модель Конторовича

Оптимальна виробн..програма – прогр.яка відповідає структурі ресурсів під-ва та забезпечує найкращі результати його діял-ті за прийнятим критерієм. (11)

Основним завданням виробничої програми є максимальне задоволення потреб споживачів у високоякісній продукції, яку випускають підприємства за найкращого використання їхніх ресурсів та отриманні максимального прибутку. З метою вирішення цього завдання в процесі розроблення виробничої програми на всіх рівнях потрібно дотримуватися таких вимог:

1) правильне визначення потреби в продукції, що випускається, і обґрунтування обсягу її виробництва попитом споживачів;

2) повне ув'язування натуральних і вартісних показників обсягів виробництва і реалізації продукції;

3) обґрунтування плану виробництва продукції ресурсами, і насамперед виробничою потужністю.

Обґрунтування виробничої програми виробничою потужністю проходить два етапи:

  1. Визначення максимального обсягу випуску виробів, який повинен бути забезпечений наявною виробничою потужністю підприємства.

  2. Обчислення необхідної кількості введення в дію нових (додаткових) потужностей за рахунок технічного переозброєння або розширення підприємства.

17.Основні показники плану виробництва

Виробнича діяльність підприємств характеризується системою показників. Найважливішими з них в умовах вільних ринкових відносин є такі, як попит на продукцію і обсяг виробництва, величина пропозиції і виробнича потужністьпідприємства, витрати і ціни на продукцію, потреба ресурсів та інвестицій, обсяг продажів і загальний дохід та ін. Попит показує кількість товарів, які споживачі готові і в змозі придбати за діючими ринковими цінами протягом певного періоду часу. Важливим показником, що характеризує залежність ціни і попиту, є еластичність, що показує зміна однієї величини в результаті дії

Е ц - еластичність ціни; ΔС - відсоток зміни попиту; ΔЦ - відсоток зміни ціни.

Пропозицію  можна визначити як шкалу, що показує різні кількості продукту, які виробник бажає і здатний зробити і запропонувати до продажу на ринку по кожній конкретній ціні протягом певного періоду часу. Пропозиція показує, які обсяги або кількості товарів будуть пред'явлені до продажу на ринку за різними цінами, коли всі інші фактори залишаються незмінними.

Рівновага визначає кількість товару, яку покупці хочуть придбати, а виробники запропонувати при відповідною ринковою ціною, що діє в даний час.

Об'єм виробництва характеризує кількість і номенклатуру продукції, що випускається на підприємстві продукції у планованому періоді часу.

18.Етапи розробки виробничої програми

1.Аналіз викон.плану вир-ва за попередній період – цей етап передбачає рівняння фактичних та планових обсягів випуску прод-

2.Планув.обсягу випуску прод-ї на основі плану обсягу продажу

3.Аналіз та планув.виробн.потужності під-ва (проход.в 2 етапа: визнач.мах обсягу випуску виробів, обчисення необхідної кіл-ті введення в дію нових потужностей)

4.Прийняття проекту виробн..прорами

5.Ек.оцінка виробн..програми

-перевір.чи знаходиться плановий обсяг випуску прод-ї в межах точки беззбитковості, -оцінити ефект.прийнятого плану за допомогою фондовіддачі, фондомісткості, рентаб.прод-ї…

6.Затвердження виробничої програми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]