Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PL_Pitannya.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
356.86 Кб
Скачать

12.Механізм взаємодії планів

Між нормами і планами на всіх підприємствах і фірмах в умовах ринку існує дуже міцний механізм взаємодії. Закордонний досвід передових ринкових відносин вчить , що всі економічні явища, об'єднані в однорідні групи, бувають тісно пов'язані між собою. Цілком очевидно, що придбати на ринку можна лише те, що вже було кимось попередньо вироблено. Нормою споживання передує певний план виробництва. Не менш очевидно і друге: виробляти треба тільки той товар і в таких кількостях, в яких він буде проданий на ринку. План виробництва повинен бути збалансований з нормою споживання. Дія цих та подібних економічних механізмів і явищ має бути в найбільшій мірі враховано при розробці планових показників та формуванні кінцевих результатів. В умовах вільних ринкових відносин це стає практично можливим тому, що у всякому планово-економічному механізмі будь-яке вихідне економічне явище або планове рішення тягне за собою низку інших процесів, причому для їх виникнення не потрібно ніяких додаткових дій. Вони слідують одне за іншим у суворої залежності і ведуть до певних очевидним результатами. Наприклад, на машинобудівних підприємствах комплексну систему ринкового впливу на основні результати виробництва утворюють багато подій, пов'язаних між собою механізми, які встановлюють найбільш високий ступінь залежності між такими планово-економічними показниками, як попит та обсяг виробництва продукції, величина пропозиції і чисельність персоналу, зайнятість працівників та ефективність їх праці, результати праці і особисті доходи працівників, доходи і рівень життя і т.д. Механізм взаємодії основних планових показників повинен бути взаємопов'язані не тільки з різних видів діяльності підприємства, але і по всіх стадій виробництва, а також часу дії планів. Таке всебічне взаємодія планових показників буде сприяти досягненню на кожному підприємстві або фірмі високих ринкових результатів. Існуючі в умовах ринку механізми впливи планових нормативів і показників на кінцеві результати господарсько-фінансової діяльності підприємств будуть детально розкриті при розгляді різних видів стратегічного, техніко-економічного, оперативно-виробничого та інших систем і видів виробничого планування.

13.Структура плану обсягів продажу

План обсягу продажів може мати наступну структуру:

Розділ 1. Дослідження кон’юнктури ринку.

  • аналіз продаж за попередній період;

  • сегментація ринку;

  • вибір цільового ринку;

  • прогноз розвитку ринку.

Розділ 2. Планування асортименту.

  • формування структури асортименту;

  • планування освоєння нових виробів.

Розділ 3. Оцінка конкурентноздатності.

Розділ 4. Планування ціни.

Розділ 5. Прогнозування великими групами.

В процесі аналізу продаж розраховуються і аналізуються наступні показники:

абсолютний приріст обсягу продаж в натуральному і вартісному виразі;

зміна номенклатури (асортименту) продукції;

14.Характеристика етапів розробки виробничої програми

1.Аналіз викон.плану вир-ва за попередній період – цей етап передбачає рівняння фактичних та планових обсягів випуску прод: оцінка.викон.плану за асортиментом прод-ї; визнач.питомої ваги в загальному випуску нової прод.; витрати від браку; штрафи та пеня за неякісну прод-ю.

2.Планув.обсягу випуску прод-ї на основі плану обсягу продажу:

Проводиться перерахунок асортименту портфеля замовлень на один вид про­дукції, прийнятий як виріб-представник. Коефіцієнт перерахунку визначається як співвідношення трудомісткості кожного типорозміру продукції на трудомісткість виробу-представника

1.Визнач.виробу-предстаника – обирає ьтой вид прод-ї що займає в асортименті найбільшу питому вагу.

2.Перерах.асортименту портфелю замовлень на вид прод-ї, що прийнятий як преставник

3.Аналіз та планув.виробн.потужності під-ва (проход.в 2 етапа: визнач.мах обсягу випуску виробів, обчисення необхідної кіл-ті введення в дію нових потужностей)

4.Прийняття проекту виробн..прорами (крегув.виробн.програми на величину зміни залишків готової прод-ї)

5.Ек.оцінка виробн..програми

-перевір.чи знаходиться плановий обсяг випуску прод-ї в межах точки беззбитковості, -оцінити ефект.прийнятого плану за допомогою фондовіддачі, фондомісткості, рентаб.прод-ї, рентаб.капіталу

6.Затвердження виробничої програми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]