Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PL_Pitannya.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
356.86 Кб
Скачать

6.Джерела інформації для процесу планування

Інформація – це головний елемент будь-якої з функцій управління. Володіння повною, достовірною, актуальною та оперативною інформацією уможливлює отримання ринкових переваг, знижує фінансовий ризик, ефективно підтримує прийняття рішень.

Ідеальні джерела інформації існують досить рідко. Це стосується обсягів та якості інформації, а також того негативного впливу, який може не-сти в собі спеціально спрямована дезінформація осіб, зацікавлених у заплутуванні справи. У даному випадку під джерелом інформації розуміємо як документи і матеріальні об`єкти, так і певних осіб, які можуть повідомити цінні відомості. Оперативні працівники при визначенні найкращого джерела інформації враховують наступні фактори. 1. Чи можливо з цього джерела одержати повну, стислу і точну інформацію? 2. Чи можна одержати інформацію негайно? 3. Чи достатньо близько (територіально, географічно) розмі-щене джерело інформації? 4. Чи економічно вигідно використання цього джерела? 5. Чи не спричинить опитування негативної реакції у інформа-тора? 6. Чи потребує опитування особи-інформатора мінімального законного примушення? При визначенні найкращих можливих джерел інформації по-трібно уникати наступних негативних наслідків: 1) розкриття особи інформатора; 2) несвоєчасного розкриття наміченого ходу розслідування злочину підозрюваним та іншим особам; 3) необгрунтованого розкриття державних справ або намірів працівників податкової міліції та іншої конфіденційної інформації.

За стадіями управління розрізняють прогнозну, планову, облікову, нормативну інформацію, інформацію для аналізу господарської діяльності та оперативного управління.

Прогнозна інформація пов’язана з функцією прогнозування, планова – з плануванням (стратегічним, поточним); облікова – з управлінським, фінансовим обліком; інформація для аналізу господарської діяльності – з функцією економічного аналізу; для оперативного управління й регулювання – з відповідними функціями.

Нормативна інформація виникає і використовується на стадіях технічної підготовки виробництва, а також в інших випадках, наприклад, для формування цін, тарифікації. Вона містить норми й нормативи, ціни, розцінки, тарифи, а також деякі інші дані, наприклад, заздалегідь обумовлені табличні величини 

Нормативно-довідкова інформація – це норми та нормативи, які визначаються керівництвом підприємства (наприклад, норми витрат матеріалів). До довідкової відносять інформацію однакову для всіх функціональних різновидів: назва підприємства, міністерства, відомства, штатний розпис, список постачальників та покупців тощо.

7.Система матеріальних норм і нормативів: сутність, види, призначення, відділи відповідальні за організацію розробки

МАТЕРІАЛЬНІ НОРМАТИВИ – характер-ть в умовах ринку величини витрат основних виробничих ресурсів на виготовлення прод-ї і страх-ня діючих законів попиту і пропозіці.

Під нормою витрати матер-х ресур-в розуміють їх максимально допустимі величини, при яких забезпечується виробництво одиниці прод-ї певного виду і встановленої якості в умовах налагодженого вир-ва

У СИСТЕМІ МАТЕРІАЛЬНИХ НОРМА ВИДІЛЯЮТЬ 4 ОСН. ГРУПИ НОРМ:

Норми витрат в основному виробництві

Норми витрат на допоміжні та інші потреби

Норми витрати паливно-енергетичних ресурсів

Норми витрати на ремонт і експлуатацію основних засобів

СИСТЕМА НОРМ І НОРМАТИВІВ МІСТИТЬ ДЕСЯТЬ ОСНОВНИХ ГРУП:

1)ефективності суспільного виробництва; 2) витрат і запасів сировини, матеріалів, палива та енергії; 3) витрат трудових ресурсів і заробітної плати; 4) використання виробничих потужностей і тривалості їх освоєння; 5) капіталовкладень і капітального будівництва; 6) потреби показників використання, а також запасів обладнання; 7) фінансів; 8) витрат на виробництво; 9) соціально-економічних; 10) охорони навколишнього середовища

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]