Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PL_Pitannya.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
356.86 Кб
Скачать

9.Організаційно-технічний розвиток підприємства: сутність, етапи планування.

Організаційно-технологічне забезпечення виробництва (ОТЗВ) як стадія життєвого циклу продукції (ЖЦП) включає технологічну підготовку виробництва (ТПВ) і організаційну подготовку виробництва (ОПВ). Метою ОТЗВ є забезпечення технологічної і організаційної документації для виготовлення нової продукції.

Завдання ОТЗВ:

-        аналіз технологічності нової продукції;

-        аналіз існуючих технологій, устаткування і виробничих потужностей підприємства;

-        розробка оперативно-календарних планів запуску і випуску продукції; оперативне управління ОТЗВ тощо. Складання плану організаційно-технічного розвитку (ОТР) не є останнім етапом у плануванні цього напряму діяльності підприємства. Цей план є переліком проектів і заходів, спрямованих на вирішення поставлених завдань. Тому успіх реалізації плану значною мірою залежить від ефективного контролю за реалізацією відібраних і прийнятих до виконання проектів, хоча, на жаль, цим питанням приділяється ще недостатньо уваги на вітчизняних підприємствах. Система планування організаційно-технічного розвитку на підприємстві включає комплекс різноманітних планів, які взаємодіють один з одним та спрямовані на здійснення за цілями, предметом, рівнями, змістом та періодом планування. Важливо виділити фактори, які визначають склад та зміст цього комплексу:

-       організаційна структура та профіль інноваційної діяльності підприємства;

-       склад інноваційних процесів, які здійснюються;

-       рівень кооперації при їх проведенні, масштаби та постійність інноваційної діяльності.

Основним завданням організаційно-технічного розвитку є забезпечення прискорення впровадження перерахованих вище елементів у діяльність підприємства в рамках стратегічних та поточних планів. Комплексне планування розвитку і підвищення ефективності діяльності повинне знаходити висвітлення в плані організаційно-технічного розвитку підприємства, показниках ефективності виробництва та планах капітальних вкладень і капітального будівництва (інвестицій).

10. Процес планування освоєння нової продукції

Процес планування освоєння нової продукції (послуг) включає декілька взаємопов'язаних етапів:  1 генерація ідей; 2 добір (фільтрація) ідей;  3 розробка концепції;  4 перевірка концепції;  5 економічний аналіз; 6 розробка товару;  7 пробний маркетинг;  8 комерційна реалізація.

Генерація ідей — це своєрідний пошук можливостей створення товару ринкової новизни. Ідея створення нових видів продукції виникає в конструкторських бюро, в результаті опитування і скарг споживачів, спостереження за товарами на ярмарках та виставках, завдяки пропозиціям торговельних організацій, продукції конкурентів тощо. 

добір (фільтрація) ідей http://referatu.net.ua/referats/390/42097/?page=4 тут

11.Джерела фінансування заходів плану організаційно-технічного розвитку

У відповідності до Закону України «Про підприємства в Україні» джерелами капітальних вкладів можуть бути: * прибуток підприємства, отриманий від реалізації продукції (робіт, послуг), від інших видів господарської діяльності та реалізації не використовуваних у виробництві товарно-матеріальних цінностей; * амортизаційні відрахування на повне відновлення основних засобів; * бюджетні асигнування; * доходи від фінансових операцій; * кредити банків, інших кредитних установ і юридичних осіб; * благодійні внески, пожертвування організацій, підприємств, громадян; * кошти іноземних партнерів, в тому числі гранти; * доходи від приватизації державного майна; * собівартість продукції (робіт, послуг); * інші джерела, не заборонені чинним законодавством. В умовах перехідної економіки найбільша частка у складі джерел фінансування капітальних вкладень належить власним фінансовим ресурсам підприємства — прибутку, амортизації, іншим коштам. Залучені позичкові кошти виступають як важливе джерело капіталі, їх вкладень, що використовуються, як правило, для реалізації технічних програм, інвестиційних проектів і розраховані на тривалий період.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]