Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PDP_met_recom_kurs_rob.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
270.85 Кб
Скачать

Вступ

Курсова робота є одним із основних видів індивідуальних завдань студентів, передбачених робочим навчальним планом. Вона виконуються з метою закріплення, поглиблення і узагальнення знань, одержаних студентами за час навчання та їх застосування до комплексного вирішення конкретного фахового завдання.

Курсова робота це індивідуальне завдання з елементами наукового пошуку, що вміщує вичерпну систематизовану інформацію про самостійно виконану роботу студента. Виконуючи курсову роботу, студент оволодіває досягненнями сучасних тенденцій розвитку науки та техніки, методами наукового дослідження, навичками пошуку літературних джерел за обраною темою, формує власне економічне мислення.

Методичні рекомендації для підготовки, виконання та захисту курсової роботи з дисципліни “Планування діяльності підприємства” (“Планування і контроль на підприємстві”) для студентів спеціальності 6.0501000 “Економіка підприємства” (6.030504 “Економіка підприємства”) розроблені на підставі “Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах”, затвердженого наказом Міністерства освіти України №161 від 02.06.1993р.

1. Мета і завдання курсової роботи

Курсова робота з курсу “Планування діяльності підприємства” виконується студентами усіх форм навчання спеціальності 6.0501000 “Економіка підприємства” у шостому семестрі, згідно навчального плану.

Метою курсової роботи є систематизація, поглиблення і закріплення теоретичних знань, отриманих студентами в процесі вивчення даного курсу та вміння застосовувати їх при вирішенні практичних завдань за допомогою основного інструментарію методології економічних досліджень, пов’язаних з темою даної роботи.

Завдання курсової роботи полягає в проведенні кількісного аналізу основних складових і елементів процесу планування діяльності підприємства, оцінюванні ефективності їх реалізації, а також формулюванні узагальнених рекомендацій щодо покращення їх функціонування на основі теоретико-методологічної бази планування діяльності підприємств та отриманих результатів проведеного аналізу.

Розкриття завдання курсової роботи вимагає від студентів вміння системно і комплексно опрацювати різноманітні інформаційні джерела (в тому числі і нормативно-законодавчу базу), які стосуються різних аспектів проблематики даного дослідження.

2. Вибір і затвердження теми курсової роботи

Першим етапом виконання курсової роботи є вибір студентом теми дослідження. Тематика курсових робіт розробляється кафедрою “Економіка підприємства”. (Орієнтовний перелік тем наведений у 9 розділі даних методичних рекомендацій).

Тема курсової роботи визначає її об’єкт дослідження — це відносини, процес чи явище, що породжують проблему, проблемну ситуацію і обираються для дослідження.

В об’єкті виокремлюється та частина, котра обирається за предмет дослідження — певний аспект дослідження відносин, процесу або явища в межах обраного об’єкта.

Курсова робота виконується на основі даних виробничо-господарської діяльності промислового підприємства (в деяких випадках можна ґрунтуватись на даних непромислових підприємств), незалежно від класифікаційної характеристики суб’єкта господарювання: його розмірів організаційно-правової форми та форми власності. Такий господарюючий суб’єкт, в даній курсовій роботі, виступає базою спостереження.

При виборі теми курсової роботи студент повинен враховувати її наукову та практичну значимість, а також можливість зібрати необхідний матеріал по обраній темі дослідження на конкретному промисловому підприємстві. З огляду на це, можливий варіант, коли студент самостійно формулює тему курсової роботи, попередньо погодивши її з науковим керівником.

Всі питання, які стосуються вибору теми курсової роботи, окреслення її об’єкта і предмета дослідження, уточнення бази спостереження координується науковим керівником.

3. Складання плану (змісту) курсової роботи

Після затвердження теми курсової роботи, студент повинен розробити й викласти у письмовій формі її план (зміст). Його складання відбувається “паралельно” з вивченням і опрацюванням рекомендованих інформаційних джерел для написання курсової роботи, які стосуються проблеми дослідження. Це допоможе студентові якісніше розробити план роботи, логічно викласти її зміст, влучно виділивши саме ті проблемні питання, які повинні бути розкриті в курсовій роботі.

План є обов’язковим елементом і атрибутом курсової роботи. Він дозволяє логічно пов’язати окремі важливі проблеми теми, розмістити їх у відповідності з певними принципами, починаючи із загальних положень з переходом до аналізу конкретних явищ. При цьому всі проблеми повинні бути пов’язані єдиною метою дослідження, а вся робота в цілому повинна закінчуватись висновками і пропозиціями.

Курсова робота повинна в основному мати характер теоретичних і аналітичних досліджень із застосуванням сучасних основ економічного аналізу результатів господарювання підприємства в ринкових умовах, з подальшим виявленням ще не використаних резервів та розробці і економічній оцінці заходів щодо підвищення економічної ефективності об’єкта дослідження.

Зміст (план) курсової роботи залежить від обраної теми. Він складається з вступу, трьох розділів (теоретичного, аналітичного і рекомендаційного) та висновків. Назви розділів і підрозділів повинні бути лаконічними і складатися з одного речення. (Приклади розроблених планів курсових робіт наведені в 10 розділі).

Узгодивши з керівником план курсової роботи, студент складає календарний план — план виконання курсової роботи із визначенням конкретних строків готовності кожного розділу. На основі цього оформляється “завдання на курсову роботу” (див. додаток Б), яке підписується студентом і керівником. Керуючись даним документом студент приступає до виконання завдання.

Згідно календарного плану студент представляє керівнику роботи підготовлені матеріали по кожному розділу. Керівник роботи дає вказівки студенту з принципових питань, які виникають в процесі роботи. Роботу над наступним розділом студент розпочинає тільки після узгодження з керівником попереднього розділу.

За неправильно виконане завдання, помилки в текстовій частині курсової роботи відповідає студент-автор роботи.

Виконана і підписана студентом курсова робота повинна бути здана на кафедру не пізніше, ніж за тиждень до дня її захисту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]