Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори 1-33 64-95.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
5.27 Mб
Скачать

87.Коефіцієнт ексцесу та варіації ексцесу.

У ситуації, коли аналіз певних показників ефективності об’єкта (проекту) показує, що ці показники мають майже однакові сподівані значення, приблизно рівні їхні середньоквадратичні відхилення (і навіть семіквадратичні відхилення), а також є рівними значення коефіцієнтів асиметрії, то для порівняння ризиковості цих проектів можна скористатись коефіцієнтом ексцесу. Його обчислюють за формулою:

де Ех(Х) — коефіцієнт ексцесу. Статистичну оцінку коефіцієнта ексцесу можна здійснити за формулою:

де Т — кількість періодів.

Чим більше значення коефіцієнта ексцесу, тим більш «гостровершинним» (функція f2(x)) є графік функції щільності ймовірності для випадкової величини, що характеризує об’єкт (проект). Ця властивість коефіцієнта ексцесу вказує на більш високу «концентрацію» значень показника ефективності в околі його сподіваного значення.

Зменшення значення Ех(Х) приводить до того, що графік функції щільності ймовірності випадкової величини Х стає менш «гостровершинним» (функція f1(x)), тобто більш «згладженим». Ця ситуація вказує на те, що розміри інтервалу, на який «найчастіше» потрапляють значення показника ефективності, збільшилися.

Форма функції щільності залежно від коефіцієнта ексцесу (Ex1(X) < Ex2(X))

Очевидно, що серед m різних альтернативних об’єктів (проектів, стратегій) найменш ризиковий той, для якого «концентрація» значень показника ефективності в околі його сподіваного значення є вищою, тобто той (Хk0), для якого виконується:

,

тобто Ех(Х) = Ех+(Х).

88.Визначення меж зон допустимого, критичного та катастрофічного ризиків.

Зона допустимого ризику — область, у межах якої зберіга­ється економічна доцільність підприємницької діяльності, тобто випадкові збитки можуть мати місце, але вони менші за сподіва­ний прибуток від підприємницької діяльності.

Зона критичного ризику — область, де можливою є величи­на збитків, обсяг яких перевищує величину очікуваних прибутків і може сягати величини обчисленої (розрахункової-) виручки від підприємницької діяльності. Величина збитків у цій зоні може призвести до втрати всіх коштів, вкладених підприємцем у справу.

Зона катастрофічного ризику — область можливих збит­ків, які за своєю величиною (обсягом) перевищують критичний рівень і можуть сягати величини (обсягу) майнового стану підприємця. Катастрофічний ризик може призвести до краху, банкрутства підпр. Найповніше уявлення про ризик дає крива щільності розподілу ймовірності збитків.

х*— точка, що відповідає величині модальних збитків; Хдп — точка, що відповідає величині можливих збитків, яка за розмірами дорівнює величині очіку­ваного (розрахункового) прибутку; Хкр — точка, що відповідає величині збитків, яка за розмірами дорівнює величині повної розрахункової суми виручки; Хкт — точка, що відповідає вели­чині збитків, яка за розмірами дорівнює вартості всього майна підприємця.

Точки х = 0 та х = Хдп визначають межі зони допустимого ри­зику. Точки х =Хдп та Х=Хкр визначають межі зони критичного ризику. Точки Х=Хкр та Х =Хкт визначають межі зони катастро­фічного ризику

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]