Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори 1-33 64-95.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
5.27 Mб
Скачать

73.Зовнішні та внутрішні чинники ризику.

Під зов­нішніми чинниками слід розуміти ті, котрі підприємці, як прави­ло, не в змозі змінити, але мають їх прогнозувати й ураховувати, бо вони істотно впливають на стан справ.

Згідно із загальною теорією менеджменту зовнішні чинники доцільно розподілити на дві групи:

• чинники безпосереднього впливу;

  • чинники опосередкованого впливу.

Чинники безпосереднього впливу: Законодавство, що регулює підприємницьку діяльність;

Непередбачувані дії органів державного управління та місцевого самоврядування; Податкова система;Взаємодія із партнерами;Конкуренція;Корупція та рекет

Чинники опосередкованого впливу: Науково-технічний прогрес;Політична ситуація;Економічні зрушення в країні;Економічні зрушення н галузі; Зрушення на міжнародній арені;Стихійні лиха.

Внутрішні чинники ризику. В екон літ виокремлюють 4 групи внутрішніх чинників ризику:

  • стратегія фірми;

  • принципи діяльності фірми;

  • ресурси та їх використання;

  • якість і рівень використання маркетингу.

Джерелами ризику також є: відсутність професійного досвіду у керівництва фірм, недостатні економічні знання, фінансові прорахунки, погана організація праці, сумнівні морально-етичні принципи, недостатня пристосованість (маневреність) фірми до змін ринкового середовища, відсутність належного досвіду в сфері маркетингу, тощо. Фахівці з теорії ризику вважають, що головним чинником ризику в господарській діяльності є ННН — некомпетентність, несумлінність, не ретельність. Наступними чинником ризику є якість продукції та послуг. Може бути наслідком як зовнішніх (неякісна сировина) та і внутрішніх (порушення технологічного циклу) чинників. Розголошення конфіденційної інформації-одне з найвідчутніших внутрішніх джерел ризику.

74.Класифікація ризику.

Ризик, як правило, поділяють на два типи — динамічний і статичний.

Динамічний ризик — це ризик, пов’язаний з непередбачуваними (недетермінованими) змінами вартості основного капіталу внаслідок прийняття управлінських рішень або непередбачуваними зсувами у ринкових чи політичних реаліях. Такі зміни можуть призвести як до збитків, так і до додаткових прибутків.

Статичний ризик — це ризик, пов’язаний зі скороченням реальних активів внаслідок втрати частки власності, а також із скороченням доходу через недієздатність організації. Цей ризик може призвести лише до збитків.

Перш ніж проаналізувати окремі види ризиків, зауважимо, що кожен вид діяльності характеризується специфічним, при­таманним йому набором видів і чинників ризику, що справляють найсуттєвіший вплив, проте не обмежуються запропонованим переліком.

Політичний ризик — це можливість виникнення збитків чи скорочення обсягу прибутків унаслідок державної політики. Політичний ризик зумовлений можливими змінами курсу, зсувами пріоритеті на урядовому рівні. Його врахування є конче актуальним у країнах з неусталеним законодавством, у яких бракує традицій і загальної культури підприємництва.4 групи політ ризиків:

• ризик націоналізації й експропріації без адекватної компенсації;

• ризик трансферту, зумовлений можливими обмеженнями та конвертацією місцевої валюти;

• ризик розірвання контракту внаслідок дій владних структур країни в якій перебуває компанія-контрагент;

• ризик військових дій і громадських заворушень тощо.

Підприємницький ризик охоплює групу підвидів і чинників ризику, властивих підприємницькій діяльності як специфічній сфері економіки. Його особливості випливають із визначення підприємництва як самостійної діяльності особи, спрямованої на отримання прибутку шляхом створення нових роб місць. та реалізацію особистих амбітних планів підприємців. Виробничий ризик пов'язаний з виробництвом продукції, товарів і по­слуг; зі здійсненням будь-яких видів виробничої діяльності, в процесі якої підприємці стикаються з проблемами неадекватного використання сировини, підвищенням собівартості, збільшенням втрат робочого часу, неефективним використанням нових мето­дів виробництва. Комерційний ризик виникає в процесі реалізації товарів і по­слуг, вироблених чи придбаних підприємцем. Основні причини: зниження обсягів реалізації через зниження попиту або витіснення певного товару конкурентними товарами (замінни­ками) або впровадження обмежень на продаж певного товару тощо; підвищення закупівельної ціни товару в процесі здійснення підприємницького проекту; втрата частки товару; погіршення якості товару при зберіганні. Під фінансовим розуміють ризик, що виникає під час здійснення фінансового підприємництва чи укладання фінансових угод. До фінансового ризику належать:

• валютний ризик;

• кредитний ризик;

• інвестиційний ризик(залежить від специфіки укладання фірмою коштів в різні проекти);

Інноваційний ризик пов'язаний зі збитками, які можуть виник­нути у разі вкладання підприємницькою фірмою коштів у ви­робництво нових товарів, технологій, послуг, які не одразу сприймаються ринком або взагалі не знаходять свого споживача

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]