Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори 1-33 64-95.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
5.27 Mб
Скачать

70.Оцінювання параметрів моделі з автокорельованими залишками.

Для оцінювання параметрів моделі з автокорельованими залишками застосовують такі методи:

  • Ейткена;

  • Перетворення вихідної інформації;

  • Кочрена-Оркатта;

  • Дарбіна.

Перші два методи використовують тоді, коли залишки задовольняють авто регресійну модель першого порядку, третій і четвертий можна застосовувати і тоді, коли залишки описуються авто регресійною моделлю вищого порядку.

Метод Ейткена базується на скоригованій вихідній інформації з урахуванням коваріації залишків. Система рівнянь для оцінювання параметрів моделі запишеться так:

або

Звідси оператор оцінювання за методом Ейткена має такий вигляд або

Метод перетворення вихідної інформації дає альтернативний підхід до пошуку оцінок параметрів моделі за допомогою двокрокової процедури:

  1. перетворення вихідної інформації за допомогою параметра ρ;

  2. застосування методу найменших квадратів для оцінок параметрів згідно з перетвореними даними.

Метод Кочрена-Оркатта є ітеративним методом оцінювання параметрів економетричної моделі, коли мінімізуються сума квадратів залишків, яка для моделі визначається так

Метод Дарбіна також є ітеративним методом, який складається з двокрокової процедури. На першому кроці визначаються методом найменших квадратів оцінки параметрів моделі

На другому кроці метод найменших квадратів застосовується для перетворення даних за допомогою параметра ρ, який визначено на першому кроці, тобто змінні наберуть вигляду

71.Ризик, невизначеність та конфліктність розвитку соціально-економічних процесів

Ризик — це економічна категорія, котра відображає характерні особливості сприйняття зацікавленими суб'єктами еко­номічних відносин об'єктивно наявних невизначеності та конфліктності, іманентно притаманних процесам цілепокладання, управління, прийняття рішень та оцінювання, обтяжених можливими загрозами й невикористаними можливостями. Об'єктивно наявні невизначеність, конфлікт­ність, брак інформації на момент оцінювання та прийняття управ­лінських рішень, неоднозначність прогнозів, зміни в оточуючому середовищі й у самій системі, еволюційні трансформаційні про­цеси, обмаль часу для наукового обґрунтування значень економіч­них і фінансових показників та підтримки прийняття відповідних рішень породжують ризик. Невизначеність — фундаментальна характеристика недостатньої забезпеченості процесу прийняття економічних рішень знаннями стосовно певної проблемної ситуації. Причинами цього можуть бути неповнота інформації, неструк­турованість, неінтерпретованість, несприйнятливість, що суттєво ускладнює процес прийняття раціональних рішень. Неповнота свідчить про нестачу доступної для реєстрації й необхідної для розв'язання задачі інформації. Конфліктність,альтернативність,багатокритеріальність та багатоцільовість притаманні всім видам сучасної економічної діяльності.

72.Ризик як економічна категорія. Джерело, об`єкт та суб`єкт економічного ризику.

Ризик — це економічна категорія, котра відображає характерні особливості сприйняття зацікавленими суб'єктами еко­номічних відносин об'єктивно наявних невизначеності та конфліктності, іманентно притаманних процесам цілепокладання, управління, прийняття рішень та оцінювання, обтяжених можливими загрозами й невикористаними можливостями. Ризик має діалектичну об'єктивно-суб'єктивну струк­туру.

Об'єктивність ризику у фінансово-економічній сфері ґрунту­ється на тому, що він існує внаслідок об'єктивних, притаманних економіці категорій конфліктності, невизначеності, розпливчастості, відсутності вичерпної інформації на момент оцінювання та прийняття управлінських рішень. Суб’єктивність ризику зумовлюється тим, що в економіці діють реальні люди із власним досвідом, психологією, інтересами, схильністю чи несхильністю до ризику. Об'єктом ризику називають економічну систему, оцінити ефективність та умови функціонування якої на перспективу ви­черпно та з необхідною точністю неможливо. Суб’єкт ризику— особа або колектив, зацікавлені в результа­тах управління об'єктом ризику із відповідною компетенцією щодо управління й прийняття відповідних рішень стосовно об’єкта ризику. Джерела ризику— це чинники (процеси, явища), що спричиняють, невизначеність, конфліктність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]