Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_sotsiologiya_1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
477.7 Кб
Скачать

12. Поняття соціологічного дослідження та його характеристика

Підготовка соціологічного дослідження насичена різноманітними видами робіт, специфічними науковими процедурами, найголовнішими з яких є: — вибір методології дослідження й інтерпретації отриманих даних; — обґрунтування теоретичних засад, логічної послідовності дослідження; — вироблення інструментарію (анкети, бланка інтерв´ю, кодувального бланка для проведення спостереження тощо); — розробка методичних документів для збирання первинної інформації (поради інтерв´юеру, спостерігачу тощо); — формування дослідницької групи відповідно до мети і завдань дослідження — розробників програми та інструментарію, виконавців польових досліджень, спеціалістів з обробки отриманої інформації, аналітиків для підготовки підсумкового звіту; — навчання спеціалістів польових досліджень (інтерв´юерів, спостерігачів та ін.); — розробка програми обробки даних. Кожне соціологічне дослідження починається зі з´ясування намірів і мети замовника, уточнення теми дослідження, визначення термінів і витрат, пов´язаних з ними, з´ясування фінансових, матеріально-технічних аспектів справи. Після цього настає безпосередня дослідницька робота, початок якої пов´язаний зі створенням програми. Програма соціологічного дослідження є науковим документом, що містить схему логічно обґрунтованого переходу від загальних теоретичних уявлень про досліджуване соціальне явище, до використання інструментарію і виконання дослідницьких процедур (збирання, обробки та аналізу інформації). Вона є стратегічним документом, який дає змогу зробити висновки щодо концептуальних засад, методики проведення, спрогнозувати його результативність. Програма виконує методологічну, методичну, організаційну функції. Їх реалізація впливає на структуру програми, яка складається з методологічної та методичної частин. Методологічна частина програми охоплює такі компоненти: — формування проблемних ситуацій

- визначення об’єкта досліджень

- визначення предмета досліджень

- визначення цілей досліджень

- визначення завдань досліджень

- визначення основних категорій і понять

- інтерпретація понять

- висунення гіпотез

Методична частина програми передбачає: - розробка і обґрунтування вибірки

- вибір і розробка методів збору інформації

- опис методів і схеми аналізу інформації

- визначення можливих напрямків практичного використання результатів

- розробка стратегічного і робочого планів дослідження.

13. Соціальна інформація її суть та структура.

Згідно з ЗУ «про інформацію» під інформацією розуміється документовані або публічно оголошені відомості про події та явища , що відбуваються у суспільстві, державі та навколишньому природному середовищі.

Інформація є суттєвим елементом суспільних відносин. Саме тому соціальні дослідження спрямовані на отримання достовірної та якісної соціальної інформації.

Інформація ніколи не буває нейтральною.Інформація може бути масовою і спеціальною(наукова)

Види інформації:

Статистична, масова, правова, інформація про особу, інформація довідково-енциклопедичного характеру, соціологічна та ін.. Усі ці види називаються соціальною інформацією – сукупність знань, відомостей, даних , повідомлень, які формуються і відтворюються у суспільстві і використовуються індивідами, групами, організаціями , класами, різними соціальними інститутами для регулювання соціальної взаємодії, соціальних відносин, атакож відносин між людиною, суспільством і природою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]