Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч порограма Філософія політики 2011.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
318.46 Кб
Скачать

Тема 4. Формальний та неформальний принципи у політичному самовизначенні людини

Завдання для самостійної роботи

  1. Як би ви пояснили суть дії формального (“законницького”) та неформального (“сповідального”) принципів соціальної організації? Як вони співвідносяться між собою?

  2. Що таке формальний принцип у політичному самовизначенні людини? Які межі його дії? Яким чином у лібералістських концепціях (Т.Гоббса, Дж.Локк, І.Кант тощо) відображається спосіб реалізації цього принципу в політиці як окреслення сфери невідчужуваної автономії особи? Випишіть ці позиції першоджерел у свої конспекти.

  3. Яким чином М.Вебер та М.Крозье у своїх дослідженнях розв”язують проблему формалізації системи соціально-політичних відносин у постнекласичну добу?

  4. Яка роль етики, права, ідеології, традицій у формалізації соціально-політичної сфери буття? Покажіть це на прикладі історії становлення держави демократичного типу у Англії, Франції, Німеччині, Україні.

  5. Яким чином історія політичної науки відображає практичне розв”язання проблеми, що визначає межі формальних початків політичного самовизначення людини? Підтвердіть свої докази знанням першоджерел.

  6. В чому полягає суть дії неформального принципу у політичному самовизначенні людини? Він доповнює, заперечує чи обумовлює формальний принцип?

  7. Яким чином людські ідеали, інтереси, система духовності, ціннісні орієнтири, месіанські почуття створюють основу, завдяки утверджують неформальні принципи міжсуб”єктних відносин у політиці? Продемонструйте це на конкретних прикладаї.

  8. Яким чином впливає домінація формальних чи неформальних принципів у політичному самовизначенні людини на розвиток різних типів політико-правової культури у сучасному світі?

  9. Як ви думаєте, ідеї чи право керують сучасним світом? Аргументуйте свої думки логічним доведенням.

  10. Складіть у своєму конспекті словник нових понять,визначень, що зустрічаються в процесі вивчення цієї теми. Розкрийте їх зміст.

Тема 5. Політика як різновид духовного виробництва. План

  1. Суть духовного виробництва, його зв”язок з політичними процесами.

  2. Духовність і прагматизм в політиці.

  3. Суспільно-політичні відносини як міжіндивідуальний, міжгруповий обмін інформацією.

Тематика реферативних завдань

  1. Суспільне виробництво і виробництво свідомості в політиці.

  2. Раціоналізм та ірраціоналізм в політичній теорії особливості історичного вияву.

  3. Суспільне життя як знакова система, символізм її змісту.

Проблемні завдання

  1. Проаналізуйте суть принципів, на основі яких здійснюється духовне виробництво. Які історичні особливості вияву дій цих принципів? Як вони реалізують себе у різних сферах духовного виробництва?

  2. Політика – це більше духовне виробництво, чи більше матеріальне? Аргументуйте свої твердження.

  3. Як співвідносяться між собою у політичній сфері буття фактичні можливості людини та її змагання?

  4. Що таке явище депривації за С.Страуфером?

  5. Як пов”язані між собою поняття “духовне виробництво” та “еліти (референтні групи)”? В чому полягає суть їх корелятивних відносин? Продемонструйте це на прикладі політики.

  6. Що таке маргінальність в політиці? Як ви розумієте поняття “маргінальна особа”? Яке місце вона може займати в політичному житті суспільства.

  7. Складіть в конспектах та проаналізуйте систему факторів, що впливають на зростання диспропорції між фактичною та референтною приналежністю.

  8. Яке місце займають засоби масової інформації в духовному виробництві? В чому полягає суть їх впливу на політико-правові процеси в державі? А якщо це держава перехідного типу?

  9. Як би ви проаналізували такі поняття як “віра”, “авторитет”, “надія” у їх співвідношенні з поняттям “духовне виробництво в політиці”?

  10. Яким чином референтні групи можуть впливати на механізм соціальної ідентифікації?

  11. Що становить суть раціонального та ірраціонального в політичних процесах держав перехідної форми. Проілюструйте це на прикладі сучасної України.

  12. Складіть у своєму конспекті словник нових понять, визначень, що зустрічаються в процесі вивчення цієї теми. Розкрийте їх зміст.

Завдання для самостійної роботи

  1. Що таке виробництво політичної інформації? Які способи її транслювання? Яке місце вона займає в політичній системі та які її функції?

  2. Як співвідносяться між собою “політична діяльність” та “дозвілля”? Як би ви охарактеризували визначення свободи через кожну з них?

  3. Проаналізуйте, чи коректно сформульоване визначення: “Політичне виробництво – це процес створення людиною та людством загалом всіх форм ідеального (почуттів, ідей, знань, уявлень, ідеалів, цінностей тощо). Політичне виробництво завжди носить конкретно – історичний характер і здійснюється як окремими групами людей (наукове пізнання), так і всім суспільством в цілому (фолькльор)”. Яке поняття тут визначається?

  4. Що таке суспільно-політичний ідеал? Як співвідносяться між собою поняття “ідеал”, “ідея”, “ідеологія”, “утопія” ? Що є суспільно-політичним ідеалом сучасної України?

  5. Чи є релігія як специфічна форма суспільної свідомості продуктом політичної діяльності?

  6. Що є характерним для політичної свідомості сучасного українського суспільства? Складіть його невеликий портрет. Які процеси відображають у цій свідомості сьогодні?

  7. Як співвідносяться між собою політика та мистецтво? Філософ П.Я.Чаадаєв сказав про мистецтво, що це “прекрасний непотріб”. Чи можна так само охарактеризувати політику?

  8. Які соціальні функції виконує політика як різновид духовного виробництва?

  9. Чи може відображати політична свідомість те, чого ще немає реально в житті суспільства? Який механізм такого відображення?

  10. Що таке політичний нігілізм? Які причини його існування? Чи потрібно його переборювати?

  11. Які сфери духовного життя суспільства найбільше сприяють процесові соціалізації особи?

  12. Як співвідносяться між собою політичне буття та політична свідомість?