Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нав. метод сем.ДПЗК 1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
169.47 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника

Юридичний інститут

Кафедра конституційного, міжнародного та адміністративного права

Державне право зарубіжних країн

навчально-методичний посібник для підготовки до семінарських занять, самостійної роботи студентів денної та заочної форми навчання (спеціальність «Правознавство»)

Івано-Франківськ – 2012

Схвалено на засіданні кафедри конституційного міжнародного та адміністративного права Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (протокол № __ від ____ 2011 р.)

Розвадовський В. І.

Конституційне право зарубіжних країн: методичний посібник для студентів денної форми навчання, спеціальність «Правознавство» – Івано-Франківськ, 2011.

Рецензент:

Доцент кафедри конституційного міжнародного та адміністративного права Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, кандидат юридичних наук Кошеваров В.П.

Вступ

Програма підготовки випускника вищого навчального закладу передбачає вивчення навчальної дисципліни «Конституційне право зарубіжних країн», яка присвячена дослідженню норм права, які регламентують основи соціально-економічного, політичного і територіального устрою, визначають права, свободи та правовий статус особи і громадянина, а також систему органів влади держав, державно- правовий розвиток яких має істотне значення для юридичної думки в Україні й у світі в цілому.

Значення вивчення конституційного права зарубіжних країн полягає у тому, що, маючи спеціалізований, політико-правовий характер, дана дисципліна є важливою передумовою не тільки юридичної, а й загальнотеоретичної підготовки студентів, розширення їх світоглядних уявлень. Основною метою даної дисципліни є розкрити зміст основних положень конституційної теорії і політичної практики, пов’язаних з регулюванням державно-правових відносин у зарубіжних країнах.

Курс конституційного права зарубіжних країн переслідує три головних завдання: загальноосвітнє, правознавче та практичне. Загальноосвітнє завдання цього предмету спрямоване на формування професійного мислення, накопичення й осмислення концепцій і фактів, що входять до системи фахових знань, сприяє становленню методології, підвищенню загальної культури майбутнього юриста. Практичне завдання курсу пов’язане з вивченням конституційно-правових інститутів і методів конституційного регулювання, їх позитивних та негативних аспектів, що можуть змінюватися в неоднакових умовах, коли позитивні риси можуть обернутися негативними і навпаки. У практичному змісті курс також дає конкретну інформацію про способи регулювання відносин громадянина та держави, визначає роль і місце індивідуума в системі правових норм, принципи, на яких базується побудова соціальної, економічної, політичної і духовної систем суспільства. Знання конституційної теорії і практики різних держав може допомогти у вивченні конституційного права України та інших предметів.

Курс конституційного права зарубіжних країн передбачає отримання студентами знань про:

  • поняття, предмет і методи конституційного права зарубіжних країн;

  • система і функції конституційного права зарубіжних країн;

  • джерела конституційного права зарубіжних країн;

  • основні засади конституційного ладу зарубіжних країн;

  • конституційні права, свободи і обов’язки людини і громадянина у зарубіжних країнах;

  • основні форми народовладдя у зарубіжних країнах;

  • органи державної влади, їх статус та порядок діяльності у зарубіжних країнах;

  • система місцевого самоврядування та територіальний устрій зарубіжних країн тощо.

Курс конституційного права зарубіжних країн вимагає від студента:

  • знати: проблемні питання теорії та практики конституційного права зарубіжних країн;

діюче конституційне внутрішнє законодавство визначених країн; основні поняття, елементи, класифікації відповідно до предмету навчальної дисципліни;

міжнародно-правові гарантії прав та свобод людини і громадянина;

  • вміти:аналізувати конституції зарубіжних країн; визначати конституційний лад визначених зарубіжних країн; тлумачити конституційне законодавство зарубіжних країн; характеризувати конституційно-правові інститути зарубіжних країн; узагальнювати державно-правову практику та робити відповідні висновки; давати юридичну кваліфікацію відносинам, що пов’язані з функціонуванням конституційного ладу зарубіжних держав..